Ο μετριοπαθής κληρικός Ροχανί νέος πρόεδρος του Ιράν


Πάνω από το 50% των ψήφων λαμβάνει ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί στον πρώτο γύρο των εκλογών στο Ιράν…

Ο μετριοπαθής, συγκριτικά με τους άλλους υποψήφιους, Χασάν Ροχανί κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, την Παρασκευή, συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% των ψήφων.

 Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τον δείχνουν να συγκεντρώνει το 52.3% των ψήφων με τους άλλους υποψηφίους να συγκεντρώνουν 17.3% ο αμέσως επόμενος δήμαρχος Τεχεράνης Μοχαμαντ Μπακέρ Καλιμπάφ και 13% ως 5.8% οι επόμενοι τέσσερις.

Η εκλογή του Χασάν Ροχανί, τον οποίο υποστήριξαν οι «μετριοπαθείς» πρώην πρόεδροι Χαταμί και Ραφσανζαμί, είναι εξασφαλισμένη ακόμη και σε περίπτωση που τα τελικά αποτελέσματα δεν του εξασφαλίζουν πλειοψηφία 50% καθώς το σύνολο των συντηρητικών ψήφων είναι σημαντικά μικρότερο.

Οι προεδρικές εκλογές της Παρασκευής δεν δίνουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα για τις διαθέσεις των Ιρανών, Υποστηρίξαν εντυπωσιακά τον λιγότερο συντηρητικό και λιγότερο «ευλογημένο» από τον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλι Χαμενει (ο εκλεκτος του Σαιντ Τζαλιλι συγκέντρωσε μόλις 13% των ψήφων) αλλά ταυτόχρονα άκουσαν τις προτροπές του να σπεύσουν όλοι στις κάλπες.

Τα πρώτα αποτελέσματα περιορίζουν την  αποχή στο 20%. Σημειώνεται ότι οι Ιρανοί στο εξωτερικό και η Ουάσιγκτον με διάφορους τρόπους και επανειλημμένα καλούσαν τις τελευταίες εβδομάδες τους Ιρανούς να απόσχουν, δείχνοντας έτσι την αντίθεση τους στους αγιατολάχ.

 

epikaira

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s