Ξεχάστε την τηλεόραση που ξέρατε. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα επιστημόνων για την ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα, για την οποία είναι πολύ πιθανό να πληρώνουν ορισμένες περιοχές «ψηφιακό» χαράτσι στα δημοτικά τέλη (ενδεχομένως μέσω ΔΕΗ) προκειμένου… να καλυφθεί το κόστος τοποθέτησης αναμεταδοτών για να… φτάνει το σήμα σε δύσβατες περιοχές.
Ενώ λοιπόν το νέο χαράτσι αποτελεί δαμόκλειο σπάθη, οι τηλεθεατές θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει: Τα κανάλια μοιραία θα μειωθούν, παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα φιλοξενίας ανά δίαυλο. Έχει άλλωστε ήδη αποφασιστεί οι δίαυλοι 61 – 69 (συχνότητες 790 – 862 ΜΗz) να αφαιρεθούν από το τηλεοπτικό φάσμα και να αποδοθούν στην κινητή τηλεφωνία και το ασύρματο Internet (WiFi). Αυτή η ζώνη συχνοτήτων, που ονομάζεται «ψηφιακό μέρισμα», έχει ήδη αποδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και θα δημοπρατηθεί μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης. Τα ποσά που θα εισπραχθούν έχουν ήδη δεσμευτεί από την τρόικα.
Η χώρα θα έχει στο εξής 34 αυτόνομες περιοχές τηλεοπτικής κάλυψης και προκειμένου να μη δέχεται «επιθέσεις» από Τουρκία και Βουλγαρία, κάθε περιοχή μπορεί να έχει από 8 έως 10 κανάλια (πολυπλεξίες ή μπουκέτα). Σε όσες περιοχές υπάρχουν 9 ή 10 δίαυλοι, οι πλεονάζοντες θα αποδοθούν σε τοπικά κανάλια. Επομένως η γενική περίπτωση διάθεσης διαύλων θα είναι 8 ανά περιοχή, που θα κληθούν να μοιραστούν η ΕΡΤ, τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα περιφερειακά.
Σήμερα καλύπτεται ψηφιακά το 65% της χώρας για 23 κέντρα εκπομπής και καθένα από αυτά αποδίδει 2,5 δίαυλους στην ΕΡΤ, μισό στη Νοva, 2 στην Digea και 3 σε περιφερειακά. Κάθε δίαυλος θα έχει 4 προγράμματα, ενώ τα περιφερειακά έως και 6. Στο τέλος της μετάβασης τα συνολικά κέντρα εκπομπής θα είναι 156 (μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί τα 10). Όμως δεν φθάνουν λόγω του εδάφους. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με μικρούς αναμεταδότες.
Και ενώ δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει η πλήρης μετάβαση, άγνωστος παραμένει ο αριθμός καναλιών στο μέλλον. Η Digea των 7 καναλιών σήμερα ζητεί να επεκταθούν τα μπουκέτα της από 2 σε 4. Ο λόγος είναι διπλός: Είτε θέλει να εκμεταλλευθεί όσες θέσεις περισσεύσουν είτε να κατακερματίσουν οι μέτοχοι της το πρόγραμμα που διαθέτουν σε θεματικά κανάλια. Η Νοva ζητεί 1 πολυπλεξία, ο ΟΤΕ ΤV μισή, ενώ η ΕΡΤ θα είναι ευχαριστημένη αν διατηρήσει τις 2,5. Το κακό είναι ότι το άθροισμα των διεκδικήσεων από τους επίδοξους παρόχους είναι 11-11,5, όταν στην πραγματική ζωή πρέπει να περιοριστούν στους 8, συν τοις άλλοις και επειδή σε λίγα χρόνια θα πρέπει πολλά προγράμματα να μετατραπούν σε HD με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στριμωχθούν ανά πολυπλεξία.
Ερώτημα
Ποιος θα θυσιαστεί; Η πιθανότερη εκδοχή είναι να δοθούν δύο στην ΕΡΤ (φιλοξενεί το ΡΙΚSat και το Βουλή ΤV), 4 στα ιδιωτικά κανάλια (Digea, Νοva, ΟΤΕ ΤV) και 2 σε περιφερειακά. Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν η ΕΡΤ πάρει τελικά μόνο μία, οπότε δεν θα υπάρχει χώρος για την ΕΤ1 ή την ΕΡΤHD. Άλλο ερώτημα τι θα κάνει η Digea με 3 πολυπλεξίες όταν ήδη μετρά απώλειες (Alter) ή ακόμη όταν οι καναλάρχες συζητούν έντονα τις συγχωνεύσεις.