«ΦΑΚΕΛΩΜΑ» και «ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ»: Έτοιμα τα κατασχετήρια για μισθούς-συντάξεις


Με κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις και άλλα εισοδήματα που τυχόν εισπράττουν απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ακόμη κι αν προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από τις 20 Ιουνίου. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, προτιμά τις κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων, από εκείνες των ακινήτων, διότι γίνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς να ενημερωθεί ο οφειλέτης και έτσι δεν προλαβαίνει να αντιδράσει γράφει τo money-money.gr

Οι διατάξεις του ν. 4152/2013 με τις οποίες θεσπίστηκαν οι νέες ρυθμίσεις κρύβουν μια απίστευτη παγίδα, την οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι οφειλέτες. Προβλέπουν, συγκεκριμένα, ότι η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένας οφειλέτης ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις ποσών που αυτός δικαιούται να εισπράξεις από τρίτους.
Τι μπορούν να κατασχέσουν

Μπορούν, δηλαδή, να κατάσχουν:

– το 25% των μισθών ή των συντάξεων που δικαιούται να εισπράττει κάθε μήνα ο οφειλέτης. Οι κατασχέσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε ποσά μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, εφόσον επιβληθεί κατάσχεση σε μισθό ή σύνταξη, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα.

– το 50% του εφάπαξ που τυχόν δικαιούται να λάβει ο οφειλέτης από το ασφαλιστικό του ταμείο

– άλλα εισοδήματα και έσοδα του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενοικίων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων που έχει λαμβάνειν.

– χρηματικά ποσά τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που θα κατάσχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε θα λαμβάνονται υπόψη για την αποπληρωμή μιας ή περισσότερων δόσεων της ρύθμισης στην οποία θα έχει υπαχθεί κάθε οφειλέτης.

Με λίγα λόγια, εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του, η εφορία θα παίρνει μόνη της τα χρήματα από όπου μπορεί.

Έχουν έτοιμα χιλιάδες κατασχετήρια

Η παγίδα των κατασχέσεων σε εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν τους επόμενους μήνες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου έχει στηθεί εδώ και πολλούς μήνες από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη προετοιμάσει κατασχετήρια για μεγάλο αριθμό οφειλετών τα οποία θα ενεργοποιηθούν καί κατά τη διάρκεια εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, με σκοπό να επισπευσθεί η αποπληρωμή των δόσεων και να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σημαντικού ύψους έσοδα.

Στη διευκόλυνση των κατασχέσεων θα συμβάλει το φακέλωμα των οφειλετών, το οποίο θα γίνει στο πλαίσιο των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών του Δημοσίου στις νέες ρυθμίσεις δεν είναι μόνο η υποβολή των σχετικών αιτήσεων αλλά και η συνυποβολή υπευθύνων δηλώσεων στις οποίες θα πρέπει να παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
Φακέλωμα της περιουσίας

Συγκεκριμένα, κάθε οφειλέτης, μαζί με την αίτηση υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις, θα πρέπει να υποβάλει μια αναλυτική δήλωση εισοδηματικής, περιουσιακής και … λοιπής οικονομικής κατάστασης, στην οποία θα πρέπει να αναγράψει:

– πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του,

– τους αριθμούς και τα λοιπά στοιχεία όλων των τραπεζικών λογαριασμών του,

– στοιχεία για τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του,

– στοιχεία για τις απαιτήσεις του από τρίτους και τις οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα,

– στοιχεία για τα χρέη του σε ιδιωτικές εταιρείες και λοιπούς ιδιωτικούς φορείς.

Θα πρέπει επίσης να δηλώσει το τρέχον και το μελλοντικό του εισόδημα.
Πότε προβλέπεται κατάσχεση κατάθεσης, μισθού, σύνταξης ή άλλων εισοδημάτων οφειλέτη του Δημοσίου.

Το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων οφειλέτη του Δημοσίου στα χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων που πρόκειται να εισπράξει στο μέλλον) μπορεί να επιβληθεί για χρέος προς το Δημόσιο οποιουδήποτε ύψους και οποιασδήποτε προέλευσης.

ioablognews

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«ΦΑΚΕΛΩΜΑ» και «ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ»: Έτοιμα τα κατασχετήρια για μισθούς-συντάξεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s