Υποβάθμιση του EFSF από τον οίκο Fitch


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προχώρησε ο οίκος αξιολογήσεων Fitch, αφαιρώντας την υψηλοτερη βαθμολογία του ΑΑΑ, έπειτα από την αντίστοιχη υποβάθμιση της Γαλλίας την περασμένη Παρασκευή.

Ο Fitch μείωσε την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, όπως είχε κάνει και με τη Γαλλία.

«Οι αξιολογήσεις του EFSF εδράζονται στις αμετάκλητες και άνευ προϋποθέσεων εγγυήσεις και υπερεγγυήσεις που προσφέρουν τα κράτη μέλη του ευρώ», προσθέτει στο σκεπτικό του ο ίδιος οίκος, υπογραμμίζοντας πως η υποβάθμιση της Γαλλίας «είχε ένα ιδιαίτερο βάρος» στη λήψη της σημερινής απόφασης.

Ο Fitch τονίζει πως όλα τα δάνεια που καλείται να εκδώσει το ΕFSF καλύπτονται από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και ΑΑ+, όμως εάν το αξιόχρεο κάποιας από αυτές στο μέλλον υποβαθμισθεί κάτω του ΑΑ+, τότε θα χρειαστεί και νέα αναθεώρηση της αξιολόγησής του.

Ο οίκος πάντως πρόσθεσε πως οι προοπτικές για την αξιολόγηση του ταμείου «διάσωσης» των υπερχρεωμένων χωρών χαρακτηρίζονται σταθερές και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον άλλη υποβάθμισή του.

Την ίδια ώρα τα γαλλικά κρατικά ομόλογα παρέμειναν σήμερα Δευτέρα σταθερά, γεγονός που αφήνει να διαφανεί ότι οι επενδυτές έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το σύμπαν των αξιόγραφων, η αξιολόγηση των οποίων χαρακτηρίζεται κορυφαία, συρρικνώνεται.

Η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Fitch δεν αναμενόταν να προκαλέσει ένα κύμα εκποιήσεων από τους επενδυτές, που μοιάζουν πλέον να έχουν συνηθίσει τις υποβαθμίσεις των οικονομιών ακόμη και χωρών που θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν 2,6 μονάδες βάσης σήμερα φθάνοντας το 2,21%, αλλά παρέμειναν 30 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους εντός του 2013.

Τα αντίστοιχα επιτόκια για τα γερμανικά κρατικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς αυξήθηκαν 2,4 μονάδες, στο 1,58%.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν μετά την ραγδαία άνοδό τους την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την καθυστέρηση της αποστολής αξιολόγησης της τρόικας που ζήτησε η Λισαβόνα και τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Τα επιτόκια των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν 23 μονάδες βάσης, στο 7,41%, ενώ οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου μειώθηκαν 20 μονάδες βάσης, στο 7,27%.

 

hassapis-peter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s