Culicidae το δίπτερο έντομο, κοινώς κώνωψ.


teras4γραφει ο αρισταρχος

Περάσαμε αισίως στην εποχή του… κουνουπιού. Και να θέλεις να ξεχάσεις δεν μπορείς. Στο θυμίζουν πρώτα πρώτα τα ίδια τα τζερτζεβούλια που έχουν χάσει και τις αρχές τους πια. Κάποτε είχαν μια δεοντολογία και εμφανίζονταν από το απόγευμα σε φουλ-επίθεση και συνέχιζαν όλη την νύχτα με κάπως πιο μειωμένη απόδοση. Σ’ άφηναν όμως όλη την μέρα ήσυχο εκτός από κάτι ξενερωμένα δίπτερα culicidae που έκαναν την επανάστασή τους.

Τώρα… ΔΕΝ έχουν ωράριο! Εξορθολογίστηκαν με ορολογίες σημερινές και η επίθεση γίνεται όλο το εικοσιτετράωρο με περίσσεια  θρασύτητα και αναίδεια. Είναι μια σταλιά ανεμοπτεράκια με κάτι μακριά ποδαράκια πιο ψιλά κι από τρίχα και μόνο να τα ακουμπήσεις τα λιώνεις κανονικότατα. Αλλά, έτσι και το δείτε σε ηλεκτρονική μικροσκοπική ανάλυση θα διαπιστώσετε πως είναι μια φοβερή πτητική μηχανή που μπορεί να πετάει ταχύτατα αλλάζοντας κατεύθυνση σε ότι γωνία γουστάρει αστραπιαία.  Μπορεί να πετάει σαν γιο-γιο μπρος στο πρόσωπό σου και να σου σπάει τα νεύρα αλλά εσύ παραδόξως δεν ασχολείσαι μαζί του παρά μόνο για να το… διυλίσεις και να καταπιείς κάτι μεγαλύτερο ή να το διαλύσεις παίρνοντας έτσι το αίμα σου πίσω!

Παλιά τα άκουγα που τα αποκαλούσαν οι μεγαλύτεροι σκνίπες. Τώρα τι σχέση είχε η σκνίπα με την φράση “έγινα σκνίπα στο μεθύσι” ποτέ δεν το κατάλαβα. Μεθυσμένο κουνούπι δεν ξανάδα, εκτός και  το λένε έτσι για την συμπεριφορά του μόλις κορεσθεί με το αθώο αίμα. Φουσκώνει και δεν μπορεί ούτε να πετάξει αλλά ούτε και να κουνηθεί οπότε… σας δίνει την ευκαιρία να το λιώσετε και να εκπλαγείτε από το πόσο πολύ αίμα σας αφαίμαξε αυτό το σχεδόν αόρατο ιπτάμενο κάτι σαν UAV!.

teras2Το αρσενικό δεν δίνει δεκάρα για την ύπαρξή μας. Αδιαφορεί πλήρως. Η μόνη του έγνοια είναι πως θα ξεμοναχιάσει το θηλυκό για την αναπαραγωγή εν… πτήση! Έλα όμως που το θηλυκό διψάει για… αίμα. Του χρειάζεται για τα αυγά του. Καρφώνεται πάνω στο δέρμα σας με έξη βελονίτσες και βγάζει σάλια για αιμόλυση και νάρκωση. Ύστερα βάζει την προβοσκίδα και αρχίζει η ακούσια αιμοδοσία.

Στα σάλια όμως μπορούν να αναπτύσσονται και να παραμονεύουν μικρόβια, ιοί και πλασμώδια που αν μπουν μέσα στην κυκλοφορία αρχίζει το πράγμα να γίνεται σοβαρό έως πολύ σοβαρό. Από εγκεφαλίτιδες και ελονοσία έως τον σύγχρονο ιό του Δυτικού Νείλου.

teras3Δεν λέω… είναι αιμοβόρικα πλάσματα, αλλά η φάτσα τους ωχριά μπροστά στην φάτσα ενός άκαρι. Φαντασθείτε όμως αν ο κάθε ένας από μας είχε φάτσα ανάλογη με τον χαρακτήρα του και το ποιόν του. Τους περισσότερους θα τους σιχαινόταν ακόμη και τα… κουνούπια

ΥΓ. Κι αν σας ξεχάσουν για κάποιο λόγο θα σας θυμίσει την ύπαρξή τους ο τύπος που πουλάει σίτες για πόρτες και παράθυρα στην τηλεόραση. Τελικά δεν μπορείς να γλυτώσεις από πουθενά.

αἰέν ἀριστεύειν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s