Σε πτώση οι Βάσεις 2013. Εξαίρεση οι Στρατιωτικές σχολές


Οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται στη φάση της τελικής επεξεργασίας των στοιχείων και όπως τονίζουν εκτός απροόπτου θα είναι σε θέση να δώσουν στη δημοσιότητα τις βάσεις στο τέλος του μήνα.

Με εξαίρεση ίσως τις Σχολές που υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση όπως οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές, οι βάσεις 2013 θα παρουσιάσουν πτωτική πορεία.

Στο 1ο πεδίο η πτώση αναμένεται κοντά στα 300 μόρια με τις απώλειες να κορυφώνονται στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερη θα είναι η πτώση σε τμήματα Φιλολογίας και Παιδαγωγικά.

Εξαίρεση από το γενικό κανόνα πάντως αναμένεται να αποτελέσουν οι στρατιωτικές σχολές, οι οποίες έχουν μειώσει κατά 30% τον αριθμό των εισακτέων που θα δεχθούν, όπως και οι σχολές της Αστυνομίας, οι επιτυχόντες των οποίων πάντως θα εξασφαλίσουν τη θέση αλλά θα μπουν επίσημα από το ακαδημαϊκό έτος του 2015-2016.

Στο 2ο και το 4ο πεδίο, οι σχολές της Φυσικομαθηματικής όλα δείχνουν πω θα καταγράψουν απώλειες 400-500 μορίων με τα Πολυτεχνεία να σημειώνουν βουτιά που μπορεί να φτάσει έως και 600 μόρια.

Ελαφρές πάντως υποχωρήσεις των βάσεων θα υπάρξουν και στο 3ο πεδίο αν και οι Ιατρικές φαίνεται πως θα αρκεστούν σε μειώσεις των 100-150 μορίων. Δεν αποκλείεται πάντως Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Νοσηλευτικές Σχολές να πέσουν έως και 300 μόρια.

Το 5ο πεδίο, λόγω και της ευρείας γεωγραφικής διασποράς που εμφανίζει θα έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις των βάσεων έως και 700 μόρια, με τους υποψηφίους πάντως που στοχεύουν σε Σχολές πάντως της Αθήνας να χρειάζονται 300 έως 400 μόρια λιγότερα από πέρσι για την εισαγωγή τους.
Οι χαμηλές επιδόσεις στο μάθη­μα των Αρχαίων Ελληνικών οδηγούν σε πτώση της τάξεως των 300 μορί­ων σχολές όπως η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μικρότερη, βέβαια, θα είναι η πτώση στα φιλολογικά τμήμα­τα, εξαιρουμένου αυτού της Αγγλικής φιλολογίας, που θα σημειώσει άνο­δο

Σχετικά με τις Οικονομικές Σχολές, θα εμφανίσουν πτώση της τάξεως των 200 – 500 μορίων, ενώ πτώση έως και 700 μόρια αναμένεται σε ορισμένα περιφερειακά τμή­ματα  του 5ου επιστημονικού πεδίου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται φέτος σε 69.288 (για 104.757 υποψή­φιους), σημειώνοντας πτώση κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

Βάσεις 2013: Πτώση και άνοδος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

madata

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Σε πτώση οι Βάσεις 2013. Εξαίρεση οι Στρατιωτικές σχολές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s