Ηλεκτρονική καταγραφή του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα


Την ηλεκτρονική καταγραφή του προσωπικού τους στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα κληθούν να πραγματοποιήσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο mega: «Στις 16 Νοεμβρίου θα έχουμε χαρτογραφημένο τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης. Και πρόσθεσε:  «Με βάση την »ΕΡΓΑΝΗ» τίποτε πλέον δεν μπορεί να είναι κρυφό».

Κατά τον κ. Βρούτση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα αναβαθμιστεί και θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΣΔΟΕ.

 

Ηλεκτρονικά τα έντυπα συμβάσεων

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η υποβολή των στοιχείων των εργαζομένων, των συμβάσεων και των όρων εργασίας και αμοιβής τους θα γίνεται με βάση οκτώ ηλεκτρονικά έντυπα στα οποία θα πρέπει να υπάρχει και η υπογραφή των μισθωτών. Τα ηλεκτρονικά έντυπα αντιστοιχούν σε 8 υποβαλλόμενες πράξεις: Την αναγγελία πρόσληψης, τον πίνακα προσωπικού (π.χ νέες προσλήψεις, μειώσεις μισθών), την αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση), τη δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, τη γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης, τη σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας και την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το έντυπο της αναγγελίας πρόσληψης και ο πίνακας προσωπικού για την πρόσληψη εργαζομένου υποβάλλονται ηλεκτρονικά το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο .

Ο πίνακας προσωπικού σε περιπτώσεις μεταβολής αποδοχών υποβάλλεται εντός 15 ημερών από τη μεταβολή και αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, την ίδια ημέρα ή το αργότερο εντός 2 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Οι υπερωρίες δηλώνονται μέχρι την 15η κάθε μήνα για την υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα (υποχρεωτικό το μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση).

 

Διαβεβαιώση για τις συντάξεις

Παράλληλα ο κ. Βρόυτσης  διαβεβαίωσε , εκ νέου, ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να θιγούν, ενώ τόνισε ότι κύριο μέλημα του υπουργείου είναι να κινείται και να «κλείνει τρύπες και ανοιχτές πληγές του παρελθόντος, όπου υπάρχει διαρροή».

 

aftodioikisi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s