Αυτός είναι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα


Τι περιλαμβάνει, ποιες εκπτώσεις προβλέπει και ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά

 Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση αυθαιρέτων με την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να νομιμοποιηθούν.

Στον νέο νόμο, θα μεταφερθούν και οι δηλώσεις τακτοποίησης οι οποίες είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του παλαιότερου νόμου. Η υποβολή δήλωσης για «τακτοποίηση» αυθαιρέτου στον νέο νόμο είναι υποχρεωτική, καθώς όπως αναφέρουν τα Νέα περιλαμβάνονται ευνοϊκότερες διατάξεις για τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πλέον αδύναμες. Στις διατάξεις αυτές περιλαμβάνεται η πληρωμή παραβόλου, του οποίου το ύψος θα κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

 

Συγκεκριμένα, τα παράβολα που θα καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο θα είναι:

 • 500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση μέχρι 50 τ.μ. Ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ.μ.

 • 1.000 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση άνω των 50 τ.μ. Και μέχρι 100 τ.μ., ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας από 100 τ.μ. Μέχρι 200 τ.μ.

 • 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. Και μέχρι 1.000 τ.μ.

 • 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 1.000 τ.μ. Και μέχρι 2.000 τ.μ.

 • 8.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. Και μέχρι 5.000 τ.μ.

 • 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερο των 5.000 τ.μ.

Ωστόσο, στα παράβολα τα οποία θα καταβληθούν περιλαμβάνονται ειδικές εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα είναι:

 • 85% για άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω

 • 80% για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ

 • 80% για παλιννοστούντες ομογενείς και Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους της Θράκης

 • 50% για τέκνα παλιννοστούντων

 • 70% για τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειές με ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ

 • 30% έκπτωση για μακροχρόνια άνεργους

Τι άλλο περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση

Στη νέα ρύθμιση, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού και επιστροφής χρημάτων εάν προκύπτει πως ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από όσα απαιτούνται σύμφωνα με τον νέο νόμο, ενώ ανάλογη πορεία αναμένεται να ακολουθηθεί και στις περίπου 700.000 περιπτώσεις για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, οι οποίες ρυθμίστηκαν με τον Νόμο 3843 μέσω Πολεοδομιών. Οι ημιυπαίθριοι χώροι θα ενταχθούν στις μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις και θα μπορέσουν να νομιμοποιηθούν με τη συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου μέσα σε τουλάχιστον πέντε χρόνια.

 

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στον νέο νόμο

Αίτηση την οποία υποβάλλει ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος τουλάχιστον

 • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία περιλαμβάνονται τα ατομικά στοιχεί του ιδιοκτήτη, το ΑΦΜ, η ΔΟΥ φορολογίας του, ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας όπου υπάρχει, το εμβαδόν και η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαιρεσίας.

 • Εντυπο Ε9, στο οποί αναφέρεται το ακίνητο όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση

 • Τεχνική έκθεση από τον εξουσιοδοτημένο αρμόδιο μηχανικό

 • Φωτογραφίες της κατασκευής

Σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια, χρειάζονται τα ακόλουθα αντίγραφα:

Του στελέχους της οικοδομικής άδειας καθώς και απόσπασμα ρυμοτομικού για τις περιοχές όπου υπάρχουν τα εγκεκριμένα σχέδια

 • Του τοπογραφικού διαγράμματος

 • Του διαγράμματος κάλυψης όπου σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής

 • Της κάτοψης του ορόφου όπου σημειώνεται η αυθαιρεσία

 • Τομή της αυθαίρετης κατασκευής

Εάν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να επισυναφθούν:

 • Το τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνονται τα μεγέθη της αυθαίρετης κατασκευής

 • Κάτοψη της αυθαίρετης κατασκευής

 • Τομής της αυθαίρετης κατασκευής

Τέλος, απαραίτητη είναι και η προσκόμιση δημοσίων εγγράφων, όπως αεροφωτογραφίες, ο στατικός έλεγχος και η τεχνική έκθεση.

 

parapolitika

2 σκέψεις σχετικά με το “Αυτός είναι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

 1. ρε μαλάκα, που διαφημίζεις και τον Μέγα Αλέξανδρο » Ελληναρά» πες μου που στο διάολο γράφει ο νόμος 4178/2013 και Ελληνες πολίτες «μουσουλμάνους της Θράκης». Αμα δεν καταλαβαίνεις τι γράφει ή τόσα είναι τα Ελληνικά που ξέρεις να μιλάς, να μην παραπληροφορείς τον κόσμο με τις μαλακίες που γράφεις. Μάθε να διαβάζεις σωστά ( ρουφιάνε πεμπτοφαλγγίτη ). Η Θράκη δεν έγινε ακόμη Τούρκικη. Μένουμε και οι υπόλοιποι Ελληνες εδώ, μαλάκα. Και για να μάθεις το σωστό, το άρθρο 17 παρ.3 του Ν 4178/2013 σελ. 2725, γράφει Παλιννοστούντες ομογενείς και μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης. Ξεστραβόσου μαλάκα.

  • Ευχαριστούμε για τα κομψά λόγια που απευθύνονται στον αρθρογράφο του Παραπολιτικά μιας και σίγουρα είδατε πως είναι αναδημοσίευση. Ευχαριστούμε επίσης που αναφέρατε το άρθρο 17 παρ.3 του Ν 4178/2013 σελ. 2725, που ανοίξαμε εδώ. Έχετε δίκιο πως γράφει:

   «3. Παλιννοστούντες ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στα Μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του παρόντος της κύριας κατοικίας τους καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα Α΄ του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων.
   Οι διατάξεις του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μόνιμους κατοίκους Θράκης. Σε περίπτωση ελλείψεως τίτλων ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.»

   Θα έλεγα όμως να ρίξτε μια ματιά στη σελίδα 2758 του νόμου, παράρτημα Α’ (11β) – «Κοινωνικοί συντελεστές:
   Αφορά την κύρια κατοικία παλιννοστούντων ομογενών και Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων της Θράκης για κύρια κατοικία στη Θράκη (αρθρο 17, παρ.3)»

   Η Θράκη σίγουρα δεν έγινε ακόμη Τούρκικη, αλλά οι «Έλληνες» πολιτικοί κανούν τα πάντα για να βολεύονται όλοι σ’αυτόν τον τόπο εκτός απο εμάς τους Έλληνες.

   Τέλος, παρακαλούμε για πολλοστή φορά, τα άρθρα, είτε συμφωνεί κανείς μ’αυτά είτε διαφωνεί, αναρτώνται προς ανάλυση του καθενός και όχι προς χάψιμο. Θεωρούμε δεδομένη τη νοημοσύνη και την κρίση των αναγνωστών της σελίδας και υποθέτουμε πως επεξεργάζονται τις πληροφορίες/την κάθε λέξη/τον λόγο πίσω απο τα αναδημοσιευμένα άρθρα. Τα άρθρα που ανεβαίνουν δεν είναι άποψή μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s