Πιθανότητα για έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα έτη 2014-2016


Γιώτα Χουλιάρα

Εδώ και μερικές μέρες η ΓΓΠΠ έχει σηκώσει λίγο το ενδιαφέρον με την διαφήμιση καμπάνια  κατά σεισμικών φαινομένων και πως πρέπει οι πολίτες να είναι έτοιμοι με κάποιο σχέδιο δράσης , αν τυχόν βρεθούν σε τέτοια κατάσταση.

Είναι τυχαίο;

Μάλλον όχι. Οι σεισμολόγοι δείχνουν πως στην Ελλάδα είναι πιθανό να συμβεί κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός σε ρήγμα όπως αυτό της Αταλάντης ή κάποιο άλλο. Μάλιστα σε διάφορες σελίδες οι οποίες μαζεύουν ειδικότερα στοιχεία για σεισμούς, η Ελλάδα είναι στην λίστα πρόβλεψης για σεισμό πάνω από 6,5 ρίχτερ ( !!! ) για την διετία 2014-2016!
πηγή:  http://www.world-earthquakes.com/index.php?option=ethq_prediction 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι 100% θα έχουμε τέτοιο φαινόμενο , καθώς οι σεισμικές προβλέψεις είναι σε εμβρυακό στάδιο και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να δώσει το πότε σε επίπεδο ώρας/μέρας, ούτε φυσικά και το μέγεθος που θα γίνει. Όμως δεν παύει να είναι ένα στατιστικό προβλεπόμενο που έχει την σημασία του.

Με δεδομένο τώρα πως η Ελλάδα , έχει γνωρίζει τι σημαίνει μεγάλος σεισμός σχετικά κοντά χρονολογικά (1981, 1999) με δεκάδες νεκρούς ειδικά στον δεύτερο σεισμό, το όλο γεγονός αποτελεί καμπανάκι συναγερμού, κυρίως για τις Αρχές που θα πρέπει επιτέλους να διαμορφώσουν ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεως . [διαχείριση κρίσης, δεν είναι να τρέχουν όλοι άναρχα να βγάλουν ανθρώπους από τα ερείπια , ούτε να τους βάζεις σε container επ αόριστον] .

Για τους δε πολίτες, είναι επίσης ένα σημείο αναφοράς στο πώς πρέπει και αυτοί να ενημερωθούν και να ξέρουν τις βασικές ενέργειες σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής και να μπορούν να ανταπεξέρθουν. Οδηγίες άλλωστε υπάρχουν εδώ και χρόνια στην σελίδα της ΓΓΠΠ ( http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/odigies/sismi.csp)

H άγνοια μπορεί να αποτελεί δικαιολογία σε άλλες περιπτώσεις, όχι όμως όταν θα πρέπει για το πρώτο χρονικό διάστημα να επιβιώσεις μόνος σου , μέχρι να δράσουν οι ομάδες πρώτης αντίδρασης. (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΓΓΠΠ ).

Υ.Γ. Για τους γνωρίζοντες την Αγγλική γλώσσα, η σελίδα της FEMA (οργανισμός προστασίας ΗΠΑ) διαθέτει ακόμα και πιο εξιδεικευμένες πληροφορίες ανά κατηγορία πολιτών (παιδιά, ηλικιωμένους κτλ.)
πηγή: 
http://www.fema.gov/earthquake

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
Owner of IISCA (www.iisca.eu)

Πηγή: http://iisca-blog.blogspot.gr/2013/09/blog-post_4.html

geopolitics

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s