Ζητείται καλός διαχειριστής


Ένας καλός δήμαρχος μπορεί να απογειώσει το δήμο του κι ένας καλός περιφερειάρχης μπορεί να κάνει την πιο ανίκανη Πολιτεία να μοιάζει θείο δώρο.

Γράφει ο Τάσος Τασιούλας

Picture 0 for Ζητείται καλός διαχειριστής

 

Μπορεί να χάθηκαν, να κατασπαταλήθηκαν, να φαγώθηκαν εξοργιστικά μεγάλα ποσά σε βάθος πλέον των τριών δεκαετιών για την Ελλάδα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Οποιος ακούσει τα ιλιγγιώδη ποσά που πήραμε ως χώρα από την ΕΕ για να βελτιώσουμε τα πράγματα σ’ αυτόν τον τόπο θα πάθει… μελαγχολία, κι αν μπει στον κόπο να δει το αποτέλεσμα από την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων θα πάει γραμμή για τον ψυχίατρο.

 

Στη χώρα μας αποδείχτηκε ότι είμαστε άθλιοι διαχειριστές των χρημάτων και των βοηθειών που μας δίνονται. Διαχρονικά και καθολικά. Στις σπάνιες περιπτώσεις που τα κονδύλια τα διαχειρίστηκαν κάποιοι με ένα μίνιμουμ σεβασμού στο δημόσιο χρήμα, το δημόσιο συμφέρον και τους ανθρώπους που τους τοποθέτησαν ή τους διατήρησαν στη θέση του διαχειριστή, έγιναν θαύματα.

 

Οι όποιες θετικές αλλαγές έγιναν στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες προήλθαν από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη τα κονδύλια της ΕΕ (όχι εκείνα που τα παίρνουμε ως δανεικά με απάνθρωπους όρους) και για να διορθώσουμε στρεβλότητες διαχρονικές και για να αντιμετωπίσουμε και να βγούμε τελικά από την κρίση.

 

Φαντάζομαι πως είναι για όλους εξωφρενικό να μην υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών, σύγχρονο και λειτουργικό, αλλά ακόμη να απειλείται σε πολλές περιπτώσεις η δημόσια υγεία, υγιεινή και ασφάλεια από τριτοκοσμικές μεθόδους που μετατρέπουν ακόμη και τουριστικούς τόπους σε απέραντες χωματερές.

Πιστεύω πως δε θα έπρεπε να υπάρχει οικισμός χωρίς κεντρική αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό πλέον. Γνωρίζω δεκάδες.

 

Θεωρώ ότι οι δρόμοι στους οποίους κυκλοφορούμε έπρεπε να είναι υποδειγματικοί. Σαν της… Γερμανίας, που στα αυτοκίνητά τους τα αμορτισέρ μπορεί να είναι και προαιρετικό αξεσουάρ. Με τόσα χρήματα που δόθηκαν για τους ελληνικούς δρόμους, τέτοια εικόνα έπρεπε να είχαν και οι δικοί μας.

 

Το πρόβλημα για το γεγονός ότι δεν έχουμε επιτύχει ένα αξιοζήλευτο επίπεδο καθημερινότητας και ποιότητας ζωής είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των ευκαιριών που μας δόθηκαν και μας δίνονται. Στην τελική, γι’ αυτό το λόγο και μόνο, δεν είμαστε άξιοι να βιώσουμε μια τέτοια πραγματικότητα ή είμαστε άξιοι της… μοίρας μας και των επιλογών μας.

 

Όπου υπήρξαν καλοί διαχειριστές έφεραν αποτελέσματα. Άλλαξαν τη ζωή των πολιτών και την εικόνα του τόπου τους προς το καλύτερο. Η κεντρική διοίκηση είναι το κρίσιμο μέγεθος. Όλα από εκεί ξεκινούν κι όλα από αυτή εξαρτώνται. Ακόμη και που θα πάνε τα όποια κονδύλια υπάρχουν προς αξιοποίηση κάθε φορά. Αυτή είναι η μια παράμετρος.

 

Η άλλη, που δεν είναι λιγότερο ουσιαστική, είναι οι κατά τόπους άρχοντες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος είναι ο δήμαρχος και ποιος ο περιφερειάρχης σε μια περιοχή. Ακόμη και με τις τρομακτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους, οι επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην πορεία του τόπου. Ένας καλός δήμαρχος μπορεί να απογειώσει το δήμο του κι ένας καλός περιφερειάρχης μπορεί να κάνει την πιο ανίκανη Πολιτεία να μοιάζει θείο δώρο.

 

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης η Θεσσαλονίκη θα μπει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων θα αρχίσουν και τα προβλήματα της πόλης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βγουν στο προσκήνιο.

 

Το ζητούμενο είναι αν θα μείνουμε στην καθολική συμφωνία επί των διαπιστώσεων ή αν θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, στις λύσεις. Ταυτόχρονα, θα συντελούνται άλλα δυο σημαντικά γεγονότα. Η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και η προετοιμασία και έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης.

 

Άλλη μια ευκαιρία είναι μπροστά μας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Κι αυτή τη φορά η ευκαιρία αυτή περιλαμβάνει και την πρόκληση της επιβίωσης, της εξόδου από την κρίση που απειλεί το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Αυτή τη φορά πρέπει όλοι να σκεφτούμε πολλαπλώς ποιον δήμαρχο και ποιον περιφερειάρχη θα επιλέξουμε. Χρειαζόμαστε έναν καλό διαχειριστή. Έναν άνθρωπο που θα ενδιαφερθεί να πιάσουν τόπο τα –λιγότερα- χρήματα που θα δοθούν για την περιοχή του. Που δεν έχει απλώς καλές ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά που θα σεβαστεί και το τελευταίο ευρώ, δε θα επιτρέψει φαινόμενα αδιαφάνειας και αρπαχτής και θα βάλει πάνω από όλους και όλα το συλλογικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του.

 

Εύχομαι να υπάρξουν περισσότεροι των δύο τέτοιοι υποψήφιοι και να μπουν οι ψηφοφόροι σε ένα γόνιμο προβληματισμό για να κάνουν την τελική επιλογή τους. Εύχομαι να μην επιλέξουμε σε τοπικό επίπεδο με βάση την κομματική τοποθέτησή μας. Το κόμμα στο οποίο πιστεύουμε για να ασκήσει την κεντρική διοίκηση είναι μια άλλη ιστορία. Είναι σε μια άλλη κάλπη.

 

Διότι δεν αποτελεί μοναδικό ζητούμενο να βρούμε έναν καλό δήμαρχο κι έναν καλό περιφερειάρχη. Πρέπει να έχουμε και ενσυνείδητους ψηφοφόρους. Ξέρετε, από εκείνους που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το συλλογικό συμφέρον, για το συμφέρον του τόπου τους και δευτερευόντως για την κατσίκα του γείτονα ή για το… τρύπωμα του παιδιού τους. Εκείνους που συνειδητοποιούν πως σπανίως πηγαίνει καλά η μονάδα, όταν αρμενίζει στραβά το σύνολο.

 

voria

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s