ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη για την αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου


αρσενικο

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (2) «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Για την αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου

Νεοχώρι, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μετρήσεις που δόθηκαν από τον Δήμο Αριστοτέλη σε εκπρόσωπο της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δήμου Αριστοτέλη» στις 12/09/2013 μετά από σχετικό αίτημα, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Πίνακας:  Μετρήσεις αρσενικού από Δήμο Αριστοτέλη-ΚΕΠΑΜΑΧ στην περιοχή της ΤΚ Νεοχωρίου μέχρι 05/09/13 (όλες οι τιμές συγκέντρωσης του αρσενικού είναι σε μg/l με ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 10 μg/l)

Ημερομηνία Δειγματοληψίας
ΘΕΣΗ
Πηγή Αγίου Αθανασίου
Υδρευτικό Δίκτυο Χωριού
Υδρευτική Γεώτρηση
Αρδευτική Γεώτρηση 1
Άλλες Θέσεις
Δ. Σχολείο
Κοινότητα
2011
01/02/2011
7
08/12/2011
12
2012
12/12/2012
14
2013
13/03/2013
11
11
28/05/2013
12
20/06/2013
12
27/08/2013
12
21
28
ΠάνωΒρύση: 4
Κάτω βρύση: 3
03/09/2013
22
22
<1 span=»»>
Πηγή Κιόσκι: 1
Πηγή Τζιλινίκα: 2
Πηγή Γεροδημήτρη: 2
ΓΤΡ Παντελή Ρίζου: 2
05/09/2013
12
<1 span=»»>
Πηγή Τζιλινίκα: 2

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ- ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 

1. Οι αναλύσεις γίνονται μέχρι τα μέσα του 2013 με συχνότητα 1 ανά έτος και πυκνώνουν στο υδρευτικό του χωριού περί τα μέσα του 2013 οπότε γίνεται αντιληπτό και το πρόβλημα της δυσοσμίας και της μείωσης της παροχής της πηγής του Αγίου Αθανασίου.  Τότε γίνεται και η πρώτη μέτρηση στην υδρευτική γεώτρηση που εμφανίζει 180% αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού από το επιτρεπτό όριο.

2. Η υδροδότηση του χωριού γίνεται από το τέλος του 2011 μέχρι τα μέσα του 2013 με 20-40% αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού από το επιτρεπτό όριο. Η κατά 100+% αύξηση της συγκέντρωσης του αρσενικού από τις επιτρεπτές τιμές στην υδροδότηση συμβαίνει την ίδια περίοδο όπως και πριν, δηλ. περί τα μέσα του 2013.

3. Αφού η υδροδότηση γίνεται από ανάμειξη της πηγής του Αγίου Αθανασίου με το νερό της υδρευτικής γεώτρησης (και η πηγή του Αγίου Αθανασίου εμφανίζει σταθερότητα στη συγκέντρωση του αρσενικού, πάντα 10-20% αυξημένο από το επιτρεπτό όριο) η κυρίως αύξηση του αρσενικού στο υδρευτικό δίκτυο του χωριού οφείλεται στην υδρευτική γεώτρηση.  Ερώτημα:  Αφού η υδροδότηση του χωριού εμφανίζει αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού για δυο περίπου χρόνια γιατί δεν έγινε ανάλυση στις πηγές (πηγή Αγίου Αθανασίου & υδρευτική γεώτρηση) με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το κενό αυτό μέχρι τα μέσα του 2013;

3. Η πύκνωση των αναλύσεων, η κατακόρυφη αύξηση του αρσενικού (στην υδρευτική γεώτρηση και στην υδροδότηση του χωριού) και η μείωση της παροχής της πηγής του Αγίου Αθανασίου συμπίπτουν χρονικά με την ένταση των δεκάδων ερευνητικών γεωτρήσεων της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή. Ερώτημα: Είναι αυτή η χρονική σύμπτωση τυχαία και τι κίνητρα είχε η δημοτική αρχή για να πυκνώσει τις αναλύσεις την περίοδο αυτή;

4. Οι αναλύσεις στην αρδευτική γεώτρηση και τις άλλες πηγές έγιναν (σωστά) για να δοθεί λύση στην ύδρευση του χωριού. Η αρδευτική γεώτρηση και οι άλλες πηγές παραμένουν (προς το παρόν) καθαρές και θα μπορούσαν να δώσουν (προσωρινή) λύση στην υδροδότηση αλλά μόνο με διαρκή επιφυλακή και οπωσδήποτε με εντοπισμό της αιτίας αιφνίδιας διείσδυσης του αρσενικού στον υδροφορέα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: 

Η καταγγελία που έγινε στις 11/09/2013 από πολίτες της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δήμου Αριστοτέλη» επιβεβαιώνεται και επαυξάνεται με τις παραπάνω παρατηρήσεις στα ακόλουθα:

1. Υπήρξε υποτίμηση (και απαράδεκτος εφησυχασμός) για το πρόβλημα από την δημοτική αρχή με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Νεοχωρίου να δέχονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού.  Το αρσενικό, οι επιπτώσεις του και τα όρια της συγκέντρωσής του δεν είναι πράγματα με τα οποία μπορεί να παίξει κανείς εύκολα.  Η προσθετική δράση του αρσενικού επιβάλλει να διατηρηθούν τα όριά του κάτω από τα 10 μg/l (γιατί υπάρχει η προσθήκη και άλλων πηγών αρσενικού εκτός από το πόσιμο νερό, π.χ. τρόφιμα, αέρας κλπ).

2. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση στην ασφαλή υδροδότηση του χωριού αλλά με διαρκή επιφυλακή όσον αφορά στη συγκέντρωση του αρσενικού.  Πρέπει άμεσα να γίνει παράλληλη έρευνα εντοπισμού της αιτίας διείσδυσης του αρσενικού στον υδροφορέα.  Χωρίς αυτή την έρευνα είναι απολύτως πιθανό να εντοπιστούν σε ανύποπτο χρόνο αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού σε «καθαρά» σημεία και σε άλλες κοντινές ή γειτονικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Οι επιστήμονες υδρογεωλόγοι έχουν τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια αυτή.

3. Για κανένα είδους λόγο δεν πρέπει να αποκλειστούν a priori οι δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή (όπως κάνει ατεκμηρίωτα η δημοτική αρχή), και που φαίνεται οι δραστηριότητες αυτές να αποτελούν την πιο πιθανή ανθρωπογενή αιτία.  Στο πνεύμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει συμμόρφωση των ερευνητικών γεωτρήσεων με τις προδιαγραφές και την τεχνολογία που προβλέπει η νομοθεσία ώστε να παρέχεται ασφάλεια στα υπόγεια νερά (κατάλληλη στεγάνωση, αποστάσεις ασφαλείας από πηγές και υδρευτικές γεωτρήσεις κλπ).

4. Πρέπει να ενταθούν οι μετρήσεις αρσενικού σε όλα τα χωριά του δήμου Αριστοτέλη και να παροτρυνθούν για σχετικές μετρήσεις και οι όμοροι δήμοι του Αριστοτέλη. Η υπηρεσία υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να επιληφθεί για υποδείξεις όσον αφορά στις περιοχές με βάση τον κοινό ή συγκοινωνούντα υδροφορέα.

Οι καταγγέλλοντες

ierissos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s