Αντισυνταγματικός νόμος για 385.535 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων


Των ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Εκτεθειμένοι σε δικαστικές προσφυγές και νέες περιπέτειες είναι 385.535 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το νόμο 4014/2011 του Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς εκδόθηκε επισήμως και είναι πλέον σε ισχύ η απόφαση του ΣτΕ που «κατεδαφίζει» το νόμο ως αντισυνταγματικό.

Δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983

Δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983 Το υπουργείο Περιβάλλοντος τόσο μέσω του υπουργού Γιάννη Μανιάτη όσο και του αναπληρωτή υπουργού Σ. Καλαφάτη διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με το νόμο 4014/2011 είναι απολύτως καλυμμένοι, ότι με μια απλή αίτηση μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Κατά συνέπεια, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου» με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει 912 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα, για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

 

Πάντως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κηρύσσει εκτός των ορίων του Συντάγματος το νόμο (ν. 40/14/2011) του Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Απόφαση-κόλαφος του ανώτατου δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε χθες, κρίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την τακτοποίηση αυθαιρέτων για 30 χρόνια με την επιβολή προστίμων υπέρ του «πράσινου ταμείου» παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές, οι επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν «ως συνέπεια να ανατρέπεται και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται ο επιβαλλόμενος από το άρθρο 24 του Συντάγματος ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισμών και επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων». Και αυτό, διότι η τακτοποίηση των αυθαιρέτων γίνεται με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου, των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζόμενου ειδικού προστίμου. Χωρίς δηλαδή την «ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση αρμόδιου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτηριολογικών κριτηρίων που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος, τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής και από τις επιπτώσεις της στο χώρο που την περιβάλλει, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής».

 

Στον αέρα τα σχέδια

Η δικαστική ετυμηγορία που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία τίναξε στον αέρα τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νόμο για τα αυθαίρετα, τόσο για να καλύψει τους ιδιοκτήτες όσο και τα έσοδα των προστίμων.

 

Η απόφαση (3341/2013) εναρμονίζεται με την αυστηρή νομολογία που έχει διαμορφώσει το δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983, καθώς η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με το «νόμο Τρίτση».

 

enet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s