Δημοσιεύθηκε ο νέος Κώδικας Δικηγόρων – ΦΕΚ Α 208/2013


Αίσθηση έχει προκαλέσει το άρθρο 61 παρ. 4 του νέου Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) που ισχύει από τις 27-9-2013

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 208/2013) ο νέος Κώδικας Δικηγόρων.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχεται, η οποία έχει αποτελέσει σημαντικό σημείο τριβής με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, είναι η κατάργηση των κατώτατων ορίων δικηγορικών αμοιβών, καθώς ορίζεται, ότι αυτές θα καθορίζονται εφεξής με ελεύθερη γραπτή συμφωνία δικηγόρου-εντολέα και θα αφορούν είτε στο σύνολο της διεξαγωγής μιας δίκης είτε σε επιμέρους νομικές ενέργειες, δικαστικές ή εξώδικες.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών με παραρτήματα, τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τη διαφήμιση του δικηγορικού επαγγέλματος και της παροχής νομικών υπηρεσιών εν γένει, με τη δυνατότητα διατήρησης ιστοσελίδας και διαφήμισης των δικηγορικών υπηρεσιών, τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα. Υφίσταται ωστόσο ρητή υποχρέωση του δικηγόρου να μην παραχωρεί συνεντέυξεις στον Τύπο και να μη δημοσιοποιεί στοιχεία, σε σχέση με υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τους ασκούμενους δικηγόρους, διευρύνεται το πεδίο των νομικών προσώπων και των Αρχών, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η δικηγορική άσκηση, ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος. Ειδικότερα, καταργείται η διενέργεια των εξετάσεων από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και ορίζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αρμόδια για τη διεξαγωγή τους, πανελλαδικά.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το άρθρο 61 παρ. 4 του νέου Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) που ισχύει από τις 27-9-2013, οπότε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται κατάθεση του γραμματίου προκαταβολής εισφορών του άρθρου 61 παρ. 1 κατά την κατάθεση κάθε είδους δικογράφων, για κάθε παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων και των δικαστών και για κάθε στάδιο της δίκης,συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, αλλιώς η σχετική διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη.

 

lawnet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s