Λαγκάρντ: «Υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες, αλλά…»


Λαγκάρντ: "Υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες, αλλά…"

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία μίλησε μεταξύ άλλων για την εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και για την Ελλάδα.

Κληθείσα να σχολιάσει τις γερμανικές εκλογές και ότι η «παλιά καγκελάριος» είναι και η «νέα», με δεδομένες και τις διαφορετικές απόψεις τους για την οικονομική πολιτική, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Καταρχήν σε καμία περίπτωση δεν είναι μια ‘παλιά καγκελάριος’. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ έξυπνη και δυναμική καγκελάριος. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επανεκλογή της. Είναι καλό να υπάρχει μια γυναίκα στην κορυφή. Ίσως είναι πολιτικά μη ορθό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η Άνγκελα Μέρκελ συμβάλει σημαντικά στην οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Και έχετε δίκιο. Δεν ήμασταν πάντα της ίδιας άποψης όσον αφορά την οικονομική πολιτική».

Για το «λάθος» του ΔΝΤ
Ένας βασικός πυλώνας της γερμανικής στρατηγικής είναι τα μέτρα λιτότητας. Στο μεταξύ όμως και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Πριν από έναν χρόνο μάλιστα το Ταμείο παραδέχθηκε ένα «λάθος» όσον αφορά τους υπολογισμούς του. Είναι η ίδια το «σύμβολο» αυτής της αλλαγής στο ΔΝΤ;

«Καταρχήν θα παρατηρούσα ότι η ‘λιτότητα’ στη δική σας γλώσσα, στα γερμανικά, σημαίνει ‘πειθαρχία’, σωστά; Πάντα στηρίζαμε την πειθαρχία. Όταν τίθενται στόχοι, θα πρέπει να τους σεβόμαστε. Αυτό που λέμε επίσης είναι ότι η ανάπτυξη και μια δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί στην εξυγίανση, δεν αλληλοαποκλείονται. Παράλληλα βλέπουμε ότι η ταχύτητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτή, πρέπει να προσαρμόζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη», ανέφερε η κα Λαγκάρντ.

Λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας;
Παραδέχεται σήμερα το ΔΝΤ ότι έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας;

«Θα σας κατονομάσω έναν τομέα, όπου παραδεχθήκαμε δημοσίως ότι υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα την επίδραση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή. Απλά τον υποτιμήσαμε . Σας λέω όμως ότι ακόμη και με τον αναθεωρημένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, θα σχεδιάζαμε το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο«, απάντησε η Κ. Λαγκάρντ.

Γιατί όμως το λέει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο;
«Κοιτάξτε τους αριθμούς. Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο της άμεσης εξυγίανσης, πρέπει να γίνουν πολλά για μια χώρα που τελεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών. Απαιτούνταν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι μια διαδικασία την οποία πέρασε η χώρα κάνοντας μεγάλες θυσίες. Εντούτοις ελπίζουμε ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ένα – έστω και μικρό – πλεόνασμα«, απάντησε σχετικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: Deutsche Welle

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Λαγκάρντ: «Υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες, αλλά…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s