Περισσότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (ΟΛΟΚΛΗΡΟ το προσχέδιο)


 

prosxedioΛιγότερες δαπάνες, περισσότερους φόρους, ανακοπή της ανεργίας και της ύφεσης δείχνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα στοιχεία για το επόμενο έτος παρουσιάζονται μάλλον φιλόδοξα, καθώς από το προσχέδιο προκύπτει τρύπα για τα ασφαλιστικά ταμεία, που πρέπει να καλυφθεί άμεσα, ειδάλλως τα μέτρα που περιλαμβάνονται δεν θα είναι παλαιά, αλλά καινούργια!

Για το επόμενο έτος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δις ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 340 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα θα πέσει κάτω από 3% του ΑΕΠ που είναι εντός του ορίου που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 1,5 δις ευρώ στα 45,1 δις. Η ανεργία θα μειωθεί στο 26% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Αυτό που αποτυπώνεται και επίσημα στον προϋπολογισμό, είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την τρόικα. Η ύφεση για φέτος στο 4% και του χρόνου οριακή ανάπτυξη 0,6%.

Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει, καθώς η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 600 εκατ., η τρόικα το ανεβάζει στα 2-3 δις ευρώ και τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες να «κλειδώσει» κοντά στο 1 δις .

Ολόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s