Προκαταβολή επιδόματος…58 ευρώ για αγορά πετρελαίου 1300 ευρώ


Προκαταβολή επιδόματος…58 ευρώ για αγορά πετρελαίου 1300 ευρώ

Μην περιμένετε θαύματα. Η τελική λύση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης ελάχιστα θα διαφοροποιήσει την εικόνα που έχει σχηματιστεί από πέρυσι. Διότι η πολιτική που προωθείται, δεν απαντά στο βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών που είναι η έλλειψη ρευστότητας

Ακόμη και αν αυξηθεί η επιστροφή φόρου στα 34-35 λεπτά ανά λίτρο (το fpress.grέχει παρουσιάσει το σχέδιο εδώ και ημέρες), ακόμη και αν διευρυνθούν τα κριτήρια που σημαίνει ότι θα είναι περισσότεροι οι επιδοτούμενοι, το ζήτημα είναι πως θα χρηματοδοτηθεί η αγορά του πετρελαίου. Ειδικά από τις πολυκατοικίες οι περισσότερες εκ των οποίων είναι βουτηγμένες στα χρέη με τους ενοίκους τους να μην καταβάλλουν τα κοινόχρηστα ούτε καν για να πληρωθεί το κοινόχρηστο ρεύμα. Επεξεργαστήκαμε το σενάριο που κυκλοφορεί. Ακόμη και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή του (αύξηση επιστροφής και προκαταβολή του 25% του συνολικού ποσού, δηλαδή καταβολή του πριν γίνει η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης) στην πράξη θα αποδειχτεί ότι ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 84 τετραγωνικών στην Αττική, θα πάρει…58,8 ευρώ για να πληρώσει πετρέλαιο 1300 ευρώ και στη συνέχεια θα περιμένει μερικές εβδομάδες για να εισπράξει άλλα 176 ευρώ. Δείτε τα πώς και τα γιατί, στις ερωτήσεις-απαντήσεις που ακολουθούν 

 

1.       Πόσα χρήματα θα πάρουμε φέτος ως επιστροφή φόρου;

Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» καθώς εκκρεμεί η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Το ποσό αυτό, θα χορηγείται βέβαια για συγκεκριμένη ποσότητα και όχι για το σύνολο της παραγγελίας που θα κάνει κάποιος. Τα 35 λεπτά, ισοδυναμούν με έκπτωση της τάξεως του 27% στην τελική τιμή λιανικής.

2.       Πότε θα εισπράξουμε το επίδομα;

Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο ζήτημα καθώς τόσο οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες όσο και αυτοί που μένουν σε μονοκατοικίες, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Προτείνεται λοιπόν το 25% του επιδόματος που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες να προκαταβάλλεται με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι για 500 λίτρα πετρέλαιο τα οποία θα κοστίζουν φέτος 650 ευρώ (τουλάχιστον), ο δικαιούχος θα εισπράττει ένα ποσό της τάξεως των 43,75 ευρώ και αυτό στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής φόρου αυξηθεί στα 35 λεπτά ανά λίτρο από 28 λεπτά που είναι σήμερα. Το υπόλοιπο ποσό της επιδότησης, το οποίο για το παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε θα είναι 131,25 ευρώ, ο δικαιούχος να το εισπράξει αρκετές ημέρες αφού ολοκληρωθεί η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και υπό την προϋπόθεση ότι ο έμπορος του πετρελαίου θα ενημερώσει το ηλεκτρονικό σύστημα Ήφαιστος.

 

 3.       Ποιοι θα δικαιούνται φέτος το επίδομα;

Περισσότεροι από ότι πέρυσι αν πιστέψουμε τις διαρροές. Το εισοδηματικό κριτήριο θα διευρυνθεί και θα διαμορφωθεί ως εξής:

·         Στις 30.000 ευρώ για τον άγαμο

·         Στις 40.000 ευρώ για τον έγγαμο

·         Στις 43.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί

·         Στις 46.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά

·         Στις 49.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά

Αντίστοιχα, το περιουσιακό κριτήριο αναμένεται να διαμορφωθεί στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ή 300.000 ευρώ για τον έγγαμο

 

4.       Πόσο πετρέλαιο δικαιούμαστε με επιδότηση;

Εκτός απροόπτου θα ισχύσει ότι και πέρυσι. Δηλαδή, η ποσότητα για την οποία ο ιδιοκτήτης θα δικαιούται επιδότηση, θα εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και από  την επιφάνειά του. Ειδικότερα:

1.       Για τα ακίνητα της Α’ ζώνης (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα Δράμα, Ευρυτανία) η ποσότητα φτάνει στα 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με μέγιστο όριο τα 120 τετραγωνικά.

2.       Για τα ακίνητα της Β’ ζώνης θα επιδοτούνται 15 λίτρα ανά τετραγωνικό (Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία)

3.       Στη Γ’ Ζώνη όπου ανήκει και η Αττική, η επιδοτούμενη ποσότητα περιορίζεται στα 8 λίτρα ανά τετραγωνικό ενώ

4.       Στη Δ’ Ζώνη(κυρίως τα νησιά), στα πέντε λίτρα ανά τετραγωνικό

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 84 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι, χρειάζεται 1000 λίτρα πετρέλαιο για να ζεστάνει φέτος το σπίτι του. Εφόσον πληροί τα κριτήρια, θα δικαιούται επιστροφή φόρου για τα 672 λίτρα και όχι για τα 1000 (προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε τα 84 τετραγωνικά με τα 15 λίτρα που είναι η μέγιστη ποσότητα επιδότησης για την Αττική ανά τετραγωνικό μέτρο). Στην πράξη:

   Θα εγγραφεί στο Taxis και θα προεισπράξει (αν ισχύσει αυτό) 58,8 ευρώ.

Θα παραγγείλει και θα παραλάβει πετρέλαιο, το οποίο θα πληρώσει 1300 ευρώ

Θα περιμένει την υπόλοιπη επιστροφή φόρου η οποία θα είναι 176,4 ευρώ

Τελικώς, η θέρμανση θα του κοστίσει 1064,8 ευρώ ή 1,06 ευρώ ανά λίτρο

 

 

fpress

Σχολιάστε