ΟΔΗΓΙΑ Δνσης ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΜΘ στους ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ συμπολίτες μας


ΟΔΗΓΙΑ Δνσης ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΜΘ στους ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ συμπολίτες μας

Εν’ όψει της θρησκευτικής Εορτής των Μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ), την Τρίτη 15/10/2013 και επειδή κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους
Η Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και όλων των εμπλεκομένων στα εξής.
Όλα τα ζώα που διακινούνται για θρησκευτική σφαγή πρέπει να συνοδεύονται από άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή) και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια(σκουλαρίκια.).
Όλα τα έγγραφα εκδίδονται από το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο
Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων(πρώην Νομών) με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας.

————————————————————————————————————————

Εν’ όψει της θρησκευτικής Εορτής των Μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ), την Τρίτη 15/10/2013 και επειδή κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να  ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κίνδυνους για την Υγεία των καταναλωτών
Από 14/8/2013 έχουμε κρούσματα Ευλογιάς των προβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε)Έβρου και από 4/10/2013 και στην Π.Ε Θεσσαλονίκης
Η Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και όλων των εμπλεκομένων στα εξής. Από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να οφεληθεί ο κάθε πολίτης που θέλει να αγοράσει τα συγκεκριμένα κρέατα αυτό το διάστημα:

Α. Σχετικά με την αγορά και την διακίνηση

1. Απαγορεύεται κατηγορηματικά η αγορά ζώων από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και Θεσσαλονίκης
2. Όλα τα ζώα πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν κρούσματα Ευλογιάς
3. Όλα τα ζώα που διακινούνται για θρησκευτική σφαγή πρέπει να συνοδεύονται από άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή) και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια(σκουλαρίκια.). Όλα τα έγγραφα εκδίδονται από το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο και η διακίνηση πραγματοποιείται μετά από έγκρισή του.
4. Για να διαγραφούν τα ζώα από το μητρώο , όλοι οι έμποροι ή κτηνοτρόφοι πρέπει να επιστρέψουν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης και διαβατήρια) καθώς και το ένα αυτί του ζώου με το ενώτιο (σκουλαρίκι), μέχρι και τις 31/10/2013.
5. Η υποχρέωση αυτή αφορά τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους ζωέμπορους οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών .

Β. Σχετικά με την σφαγή

6. Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων(πρώην Νομών) με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας.
7. Στα σφαγεία τα ζώα θα εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.
8. Βοοειδή μεγαλύτερα των 72 μηνών και αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 18 μηνών, θα εξετάζονται για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας θα παραλαμβάνεται μέσα σε 24 ώρες από τη σφαγή.
9. Συνιστάται να προτιμούνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς για τα παραπάνω ζώα δεν απαιτείται εξέταση για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται αμέσως από το σφαγείο
10. Η ηλικία διαπιστώνεται από τα συνοδευτικά έγγραφα των ζώων (άδεια διακίνησης, διαβατήρια) ή εκτιμάται από τον κρεοσκόπο κτηνίατρο από την οδοντοστοιχία του ζώου
11. Σε περίπτωση που κάποια ζώα θα σφαγούν εκτός σφαγείου και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω , τα εξής όργανα των ζώων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:
ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο, το μεσεντέριο.
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, η σπλήνα ακόμα και των αμνοεριφίων.

Γ. Κυρώσεις

Τέλος παρακαλούμε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μην μεταδοθεί η νόσος και στις άλλες περιοχές της Περιφέρειας, με ανυπολόγιστες ζημιές για τους κτηνοτρόφους και το εμπόριο(εξαγωγές, πωλήσεις στην υπόλοιπη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση) των πάσης φύσεως γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Στους παραβάτες θα επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις(διοικητικές και ποινικές)
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Seleo.gr News   by Χριστίνα Φωτεινάκη

πηγή http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=113667:eulogia-se-probata-sthn-perifereiaki-enothta-ebrou-kai-thessalonikhs–ti-na-proseksete&catid=94:2011-10-25-14-43-11&Itemid=134

σχετική μας ανάρτηση
27-11-11  ΣΦΑΓΕΣ ΖΩΩΝ εκτός ΣΦΑΓΕΙΟΥ στην ΕΛΛΑΔΑ http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/11/blog-post_6480.html
Σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία,οι ΣΦΑΓΕΣ σε όλα τα είδη ΖΩΩΝ ,εκτός σφαγείου, είναι παράνομες.

27-5-2009  ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2009/05/blog-post_8941.html

Ελληνική νομοθεσία

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ , 30.03.2007

Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους (ειδικότερα στους εκτροφείς αμνοεριφίων) και στους εμπόρους ότι απαγορεύεται η εκτός σφαγείου σφαγή των ζώων και συγκεκριμένα σε στάβλους, μαντριά, αγρούς κατά παράβαση των υγειονομικών διατάξεων περί προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά και τη σφαγή (Π.Δ. 327/96 και Π.Δ. 344/97), περί υγειονομικού – κρεοσκοπικού ελέγχου των σφαγίων ζώων (Π.Δ. 40/77), περί υγειονομικών όρων παραγωγής και διάθεσης στην αγορά νωπού κρέατος (Π.Δ. 410/94) και περί προστασίας του περιβάλλοντος (Ν. 1650/86), σε σχέση με τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων (ζωικών αποβλήτων) που προκύπτουν από τις παράνομες σφαγές (Π. Δ. 211/ 2006 και ΚΑΝ. 1774/ 2002). [64.233.183.104] το προεδρικό διάταγμα 562/88, το οποίο προσαρμόζει κατά κάποιο τρόπο την ελληνική νομοθεσία στις κοινοτικές οδηγίες, και ιδιαίτερα την οδηγία 74/577 «Περί αναισθητοποιήσεως των ζώων προ της σφαγής τους».

04-11-2011

Γιορτάζοντας το Κουρμπάν Μπαϊράμ με ασφάλεια

Οδηγίες της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης, διαγραφή των υπό σφαγή ζώων από τα αρχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ο διευθυντής του τμήματος, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης προέτρεψε τους κτηνοτρόφους «να ακολουθήσουν όλη διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών για τη μετακίνηση των ζώων και στη συνέχεια να επιστρέφουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, συνοδευόμενα με το ένα αυτί του ζώου, για να καταστεί δυνατή η διαγραφή τους από τα αρχεία του Υπουργείου και να μην είναι έκθετοι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σε κάποιον έλεγχο, που θα διενεργηθεί στο μέλλον».

Οδηγίες της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη σφαγή των ζώων

Εν όψει της θρησκευτικής εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων, που είναι την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται στην περιοχή μας να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες κρεάτων από αιγοπρόβατα και βοοειδή, τα οποία οι πιστοί συνηθίζουν να σφάζουν σε ιδιωτικό χώρο, στην αυλή του σπιτιού τους ή σε πρόχειρα στέγαστρα, με την τελετουργία, που επιτάσσει η θρησκεία τους.

Αρχικά ο διευθυντής του τμήματος, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, κάλεσε τους μουσουλμάνους πιστούς, για την αποφυγή των παραπάνω κινδύνων, να απευθυνθούν για την σφαγή των ζώων στα σφαγεία, που υπάρχουν στο νομό Ροδόπης, και «κάνοντας εκεί το όποιο τελετουργικό θέλουν, να υποστούν τα κρέατα τον προβλεπόμενο έλεγχο

Παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο κάλεσμα δεν αναμένεται να βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση στους μουσουλμάνους πιστούς, κάτι άλλωστε που συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Σαχπατζίδης παρέθεσε μια σειρά από οδηγίες

Καταρχήν κάλεσε τους καταναλωτές να επιλεγούν ζώα κάτω των 48 μηνών, αν πρόκειται για βοοειδή, και κάτω των 18 μηνών, αν πρόκειται για αιγοπρόβατα

τέλος ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηνιατρικής απηύθυνε μια ακόμα οδηγία, που απευθύνεται κατά βάση στους κτηνοτρόφους και αποσκοπεί στη διαγραφή των υπό σφαγή ζώων από τα αρχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Προέτρεψε λοιπόν τους κτηνοτρόφους «να ακολουθήσουν όλη διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών για τη μετακίνηση των ζώων και στη συνέχεια να επιστρέφουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, συνοδευόμενα με το ένα αυτί του ζώου, για να καταστεί δυνατή η διαγραφή τους από τα αρχεία του Υπουργείου και να μην είναι έκθετοι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σε κάποιον έλεγχο, που θα διενεργηθεί στο μέλλον».

η «θρησκευτική σφαγή» επιτρέπεται από τις 2 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.Έχουν απομείνει ζώα μόνο για αναπαραγωγή

Μπορεί κατά την τρέχουσα περίοδο να θεωρείται αυτονόητη η αυξημένη ζήτηση αμνοεριφίων και βοοειδών από πλευράς της Τουρκίας, για την κάλυψη των αναγκών από το Κουρμπάν Μπαϊράμ, αλλά όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχπατζίδης, ήδη από το καλοκαίρι η εξαγωγική τάση προς την Τουρκία παρατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τα ζώα να προέρχονται τόσο από την περιοχή μας όσο και από ολόκληρη σχεδόν την υπόλοιπη Ελλάδα. «Έχει γίνει τέτοια μετακίνηση ζωών μέχρι τώρα», σημείωσε, «που πλέον στους νομούς μας έχουν απομείνει τα ζώα εκείνα, που προορίζονται για αναπαραγωγή». Παραθέτοντας μάλιστα ενδεικτικά στοιχειά του όγκου των εξαγωγών, έκανε λόγο για μετακίνηση σε επίπεδο περιφερείας 200-250 φορτιών με ζώα κάθε είδους το τελευταίο διάστημα.

Πηγή http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=148655&categoryid=7 σχετική μας ανάρτηση
27-11-11  ΣΦΑΓΕΣ ΖΩΩΝ εκτός ΣΦΑΓΕΙΟΥ στην ΕΛΛΑΔΑ http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/11/blog-post_6480.html

 

 

hellenicrevenge

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s