Εκτός μνημονίων η Ιρλανδία


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο με «φόντο» την ανακοίνωση της Ιρλανδίας για αυτόνομη έξοδο από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης πριν τα τέλη του 2013. Την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που προχωρά σε κάτι ανάλογο.

Εκτός από την πρόοδο στην Ιρλανδία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε», ήταν η δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι στα μέλη του κόμματός του, Φίνε Γκάελ, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης με δάνεια, bailout, τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει», πρόσθεσε ο Κένι.

Η Ιρλανδία πρόκειται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων αξίας 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι ο τελευταίος των «πραγματικά σκληρών» προϋπολογισμών λιτότητας.

Σημειώνεται ότι η χώρα χρειάστηκε να καταρτίσει διαδοχικούς σκληρούς προϋπολογισμούς αφότου ζήτησε διεθνή δανεισμό για να αντιμετωπίσει την τραπεζική και οικονομική κρίση τον Νοέμβριο του 2011.

 

emea

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s