Συμμαχία Λάτση με το διάδοχο του Μπαχρέιν για το Ελληνικό – Το ραντεβού στη θαλαμηγό “El Salamah” στο Φλοίσβο


Προς επιχειρηματική κόντρα κορυφής της Lamda με την Elbit που εξέφρασε στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στο πρόσφατο ταξίδι στο Ισραήλ

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Tι κι αν είναι περίοδος δραματικής οικονομικής κρίσης; Τα lear jets προσγειώνονται το ένα πίσω από το άλλο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποβιβάζοντας κροίσους που έρχονται στην Αθήνα -για λίγες ώρες ή ημέρες- για business δισεκατομμυρίων ευρώ. Με ένα lear jet λοιπόν έφτασε στην Αθήνα από τη Γενεύη όπου κατοικεί μόνιμα και ο πιο πλούσιος Έλληνας, ο κ. Σπύρος Λάτσης.

Ήρθε για να συναντήσει τον φίλο του πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου του Μπαχρέιν που περνούσε ένα τριήμερο στην Αθήνα πάνω σε μια θαλαμηγό 140 μέτρων. Ο πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα τελευταία φορά που απασχόλησε τον διεθνή Τύπο ήταν όταν κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο, κομίζοντας «την καλύτερη πρόταση που θα μπορούσαν να ελπίζουν».

Με ένα lear jet προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σπάτων προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και ο ένας εκ των δύο αδελφών Λίβινγκστον. Και ο Αγγλος δισεκατομμυριούχος ήρθε στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο: για να πάρει τις αποφάσεις του για το Ελληνικό. Με ένα άλλο lear jet ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, ο Φερίτ Σαχένκ. Αυτός όμως δεν ήρθε για το Ελληνικό. Τον ενδιαφέρει ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης.

Μόνον το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος θα μπορούσε να καταφέρει μια παρέλαση δισεκατομμυριούχων στην Αθήνα, δελεάζοντάς τους με το… ΕΣΧΑΔΑ. Οπου πίσω από το προφανώς πασοκικής προέλευσης ακρωνύμιο ΕΣΧΑΔΑ, ήτοι Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, κρύβονται οι χρήσεις γης κ.λπ., ώστε ένας επενδυτής να γνωρίζει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις εκτάσεις στο Ελληνικό και στον «Αστέρα».

Η συζήτηση έχει ανάψει, καθώς τώρα καθορίζονται οι χρήσεις γης για τα δύο καλύτερα οικόπεδα της Αττικής. Αν δεν υπάρξει νέα αναβολή -που είναι το πιο πιθανόν-, στις 11 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι προσφορές για τον «Αστέρα», ενώ μέσα στον Νοέμβριο υποτίθεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Τριήμερο με φίλους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν βρέθηκε για ένα τριήμερο στην Αθήνα. Έμεινε στη θαλαμηγό «Αl Salamah», που είναι αραγμένη στον Φλοίσβο και ανήκει σε έναν άλλο Άραβα κροίσο. Ο κ. Λάτσης έχει μια σειρά επιχειρήσεων στο εξωτερικό – μεταξύ αυτών και μια εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση των mega yachts. Βρίσκει πληρώματα, φροντίζει για την πληρωμή των εξόδων, προγραμματίζει τον ελλιμενισμό των σκαφών κ.ο.κ. Ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν είναι πελάτης της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά ούτως ή άλλως με τον κ. Λάτση είναι φίλοι.

Το «αφεντικό» του Μπαχρέιν ήρθε στην Αθήνα με μερικούς φίλους του για τρεις ημέρες που τις πέρασε στα σαλόνια της θαλαμηγού «Αl Salamah». Μάλιστα για να ικανοποιηθούν οι γαστριμαργικές αδυναμίες του πρίγκιπα και των φίλων του προσελήφθη ειδικά γι’ αυτό ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος προετοίμασε και το δείπνο που απόλαυσαν πάνω στο σκάφος ο Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα με τον κ. Λάτση. Τι συζήτησαν οι δύο φίλοι μεγιστάνες εκείνο το βράδυ; Στον βαθμό που μπορεί κάποιος να πιστέψει τις πληροφορίες, εκτός από τα ψάρια του Λαζάρου, το μενού περιλάμβανε επίσης real estate, ενέργεια, αλλά και άλλες business στο εξωτερικό. «Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι ο κ. Λάτσης αναζητεί συμμαχίες στον τομέα του real estate», λένε οι γνωρίζοντες τα πράγματα.

Η διεκδίκηση του Ελληνικού φαίνεται ότι είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε μια αραβο-ισραηλινή μονομαχία. Είναι ενδεχόμενο να δούμε μια σύμπραξη της London Regional με την ισραηλινή Εlbit, έχοντας απέναντι τη Lamda του ομίλου Λάτση με «καύσιμα» κεφάλαια από το Μπαχρέιν ή το Κατάρ. Παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα, η London Regional ενδιαφέρεται για το Ελληνικό. Ο πρώην ορκωτός λογιστής Ρίτσαρντ και ο πρώην οπτικός Ιαν έχουν περιουσία 3,4 δισ. δολαρίων και το «Forbes» τούς κατατάσσει στη 14η θέση των πλουσιότερων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην 377η στον κόσμο. Η εταιρεία των Βρετανοεβραίων αδελφών Λίβινγκστον είναι μαθημένη στα μεγάλα projects. Το 2012 πήραν άδεια για την αξιοποίηση του «Εlizabeth House Hotel» στο κεντρικό Λονδίνο, μια δουλειά 930 εκατ. δολαρίων. Από το 2007 δουλεύουν στη δημιουργία της Panama Pacifico, μιας πόλης που δημιουργούν στον Παναμά σε έκταση πρώην βάσης του αμερικανικού στρατού. Δουλεύουν το project σε τέσσερα στάδια και όταν ολοκληρωθεί το πρώτο (το 2016) θα έχουν επενδύσει στον Παναμά 405 εκατομμύρια. Οταν ολοκληρωθεί συνολικά, η επένδυση θα έχει φτάσει τα 4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ακριβώς το μοντέλο θέλουν να εφαρμόσουν οι αδελφοί Λίβινγκστον και στο Ελληνικό: κάποια λεφτά αρχικά στο Δημόσιο, ώστε να ξεκινήσει η επένδυση, και όσο προχωράει η δουλειά, χτίζονται και πωλούνται ακίνητα, το Δημόσιο θα εισπράττει περισσότερα χρήματα.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συμμαχία Λάτση με το διάδοχο του Μπαχρέιν για το Ελληνικό – Το ραντεβού στη θαλαμηγό “El Salamah” στο Φλοίσβο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s