Άμεση γερμανική διάψευση: Δεν ετοιμάζουμε νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα


Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα της Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο είναι στο στάδιο της προετοιμασίας ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ δόση δεν παίρνουμε μέχρι να ετοιμαστεί η έκθεση της Τρόικας.

»Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. Προηγουμένως η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πληροφορίες της είχε υποστηρίξει ότι επίκειται η έγκριση ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Ζήτημα νέου προγράμματος θα τεθεί στα μέσα του 2014, επισήμανε ο Μάρτιν Κοτχάους για να προσθέσει: »Όλες οι υποτιθέμενες προοπτικές αναφορικά με την σύσταση ενός περαιτέρω προγράμματος συνιστούν προς το παρόν εικασίες». Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, »δεν πρόκειται να υπάρξει ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικα θα συνεχίσουν την αξιολόγηση τους στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελική έκθεση τους θα πρέπει να αναμένεται τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Όταν η Τρόικα δώσει το «πράσινο φως» θα γίνει άμεσα η εκταμίευση της δόσης.

Μπλόκο στην Ελλάδα υψώνει η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, αρχικά θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν και στην περίπτωση που αυτά δεν επαρκέσουν, θα κληθεί να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτήν την περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει τίτλους, οι οποίοι θα διατεθούν στις τράπεζες και οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να τους καταθέσουν ως ενέχυρο για την διασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Die Zeit, κεντρικές τράπεζες χωρών μελών της ευρωζώνης δεν επιθυμούν την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών τίτλων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, ιδίως για την κάτοχο μεγάλου «πακέτου» ελληνικών χρεογράφων, κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Προβλήματα σημειώνονται στο θέμα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων (debt rollover) που βρίσκονται στην κατοχή των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, όπως επισήμανε ο Μάρτιν Κοτχάους, διευκρινίζοντας ότι »υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή της μετακύλισης».
Για τον λόγο αυτόν αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. »Υπάρχουν διάφορες επιλογές που στην παρούσα φάση συζητούνται», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος.

Στο θέμα είχε αναφερθεί στο τελευταίο Eurogroup και το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος είχε αποκλείσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με την μετακύλιση ομολόγων »γιατί αυτό θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση, η οποία αντίκειται στο καταστατικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος».

lamiareport

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s