Δωράκι Fast Track σε Κοπελούζο και Παναγάκο απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


σχόλιο MySatelite: Διαβάστε τα 2 παρακάτω άρθρα πανώ στο θέμα της τροπολογίας.

(Link για τα άρθρα θα βρείτε στις επικεφαλίδες τους)

 

Το μεγάλο ξεβράκωμα

1166_KOPELOYZOS_562007980

Γράφει το Παρατηρητήριο
του Lykavitos.gr

Ξεβρακώθηκαν (ελπίζω όχι τσάμπα) καμιά εικοσαριά  βουλευτές της Ν.Δ  και  δύο  του  ΠΑΣΟΚ υπογράφοντας  τη  γνωστή  τροπολογία  για  τα φωτοβολταϊκά  που επιτρέπει σε Κοπελούζο  και Παναγάκο  να  τα παίρνουν και με τα  δυο χέρια από το Δημόσιο.

Και επιδότηση για εργοστάσιο  κατασκευής  φωτοβολταϊκών, που έγινε τάχα μου στην Πάτρα  για να  ενισχυθεί  η Περιφέρειας και τριπλάσια τιμή αγοράς της κιλοβατώρας. Η ρύθμιση είναι προκλητική και στα δύο σκέλη.

 Ή μάλλον δείχνει  πως το Δημόσιο  έχει ανοίξει τα σκέλη του στη διαπλοκή.  

Τα  εργοστάσια κατασκευής Πάνελ για τα φωτοβολταϊκά, έχουν εγκαταλειφτεί στην Ευρώπη αφού τα παράγουν οι Κινέζοι και τα πωλούν μία δεκάρα.

 Όσο για την τιμή αγοράς της μεγαβατώρας, αυτή είναι στα 95 και όχι τα 350 ευρώ που χαρίζονται στον κ. Δημητράκη και στον άλλο κύριο.  Δεν πρόκειται για  Fast  track επένδυση αλλά Fast track λεφτά στις τσέπες καλοραμμένων κουστουμιών που κάποιοι τα αγόρασαν (ξέρω εγώ!) ως μεσήλικες.

Ξεβρακώθηκαν όμως και τα ΜΜΕ  για λογαριασμό των ανταγωνιστών, δηλαδή του Περιστέρη και του Μυτιληναίου, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι εφημερίδες με ανυπόγραφα τρίστηλα για την τροπολογία.

Μέχρι η “Αυγή” βγήκε στο κλαρί, σαν την περιστέρα που είχε δείξει εντυπωσιακό ντεκολτέ, πρόσφατα στο Ηρώδειο. Ας μη κοροϊδευόμαστε: οι μεν και οι δε ξεβρακώνονται στα μαρμαρένια αλώνια της διαπλοκής.

Δύο επιχειρηματικά στρατόπεδα συγκρούονται για το ποιο θα γδύσει για φουσκωμένες ταρίφες τη χρεωκοπημένη ΔΕΗ. Είναι η μοναδική περίπτωση μονοπωλιακού προμηθευτή ρεύματος, ανά τον κόσμο, που μπαίνει μέσα!

Το ξεβράκωμα και ο καυγάς για τα φράγκα, γίνονται ξεδιάντροπα σε μία χώρα όπου οι δείκτες φτώχιας είναι πιο φουσκωμένοι και από την τιμή μεγαβατώρας, θα εισπράξουν οι δύο προστατευόμενοι από το σύστημα επιχειρηματίες.

 

 

Το «δώρο» από 22 «γαλαζοπράσινους» βουλευτές σε Κοπελούζο-Παναγάκο!

Την αλήστου μνήμης «τροπολογία Πάχτα» θύμισε η τροπολογία που κατέθεσαν 22 βουλευτές. Λίγες ώρες προτού φτάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) επιστολή-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία προειδοποιούσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην προκλητική επιδότηση δύο ενεργειακών ομίλων, 22 βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κατέθεταν την επίμαχη τροπολογία με την οποία επιχειρείται η επιδότηση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των ομίλων Κοπελούζου και Παναγάκου που έχουν εντάξει επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη διαδικασία «fast track».

Στην επιστολή της Κομισιόν αναφέρεται ότι η προτεινόμενη τροπολογία με τις γενναίες επιδοτήσεις σε δύο συγκεκριμένους ομίλους παραβιάζει όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για περιορισμό της «μαύρης τρύπας» χρεών στην ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς και κοινοτικές συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Με πρόσχημα την πρόσκαιρη στήριξη δύο μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Αχαΐα, οι οποίες υπολειτουργούν γιατί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό, οι βουλευτές επιμένουν στην τροπολογία «δώρο» για τους ομίλους Κοπελούζου και Παναγάκου. Ομως, στην αιτιολογική έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελς από τα εργοστάσια των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ήταν και το κύριο επιχείρημα των τριών βουλευτών, οι οποίοι εμφανίστηκαν να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη φάση της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να διασωθούν ούτε τα δύο εργοστάσια (και οι εργαζόμενοι σε αυτά), αφού τα πάνελς που θα χρειαστούν βρίσκονται ήδη έτοιμα στις αποθήκες τους. Ομοίως δεν γίνεται λόγος ούτε για πρόσληψη ενός έστω εργαζομένου.


Οι δύο όμιλοι δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν εντάξει επενδύσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα στο «fast track». Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις από την εταιρία Brite Hellas, η οποία έχει εντάξει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού υψηλής τεχνολογίας και ισχύος 100 MW στον νομό Δράμας. Ενώ οι όμιλοι Κοπελούζου και Παναγάκου θα επωφεληθούν από υψηλές επιδοτήσεις για την αγορά του ρεύματος που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά τους, η Brite Hellas δεν θα έχει το ίδιο προνόμιο.


Από το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει ότι οι δύο όμιλοι θα επιδοτούνται για τα φωτοβολταϊκά που έχουν εντάξει στο «fast track» και για τα επόμενα 20 χρόνια, με περίπου 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές στην αγορά. Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την τροπολογία περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί Νίκος Σηφουνάκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κ. Μαρκόπουλος.

Φώτης Κόλλιας – Δημοκρατία

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Δωράκι Fast Track σε Κοπελούζο και Παναγάκο απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s