Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων


Ριζικές οριζόντιες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι οποίες θα επιφέρουν νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα εφάπαξ. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα γίνεται πλέον με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου του υπαλλήλου. Αυτό και μόνο θα προκαλέσει μειώσεις της τάξεως του 20%.

Δεύτερον, το κράτος θα διασφαλίζει μόνοτη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

Τρίτον, θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο με βάση μια σειρά από παράγοντες και φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου, γεγονάπαξ θα είναι διαφορετικό.

Τέταρτον προωθείται η συγχώνευση 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί στα βασικά Ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ Δημόσιο και ΝΑΤ θα συγχωνευτούν καθώς και 90 τμημάτων μητρώων συνταξιούχων.
Πέμπτον, αύξηση, κατά δύο έτη, των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Άμεσα όμως πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού, με βάση σχετικό νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί και υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός της εβδομάδας. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα το εκδίδουν νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3698/2008 που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προετοιμάσει κι άλλες οριζόντιες παρεμβάσεις οι οποίες θα οριστικοποιηθούν από την Τρόικα και στη συνέχεια θα γίνουν νομοσχέδιο ή Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, να συμβάλουν στην διάσωση των υπολοίπων μέσω συγχωνεύσεων και μείωσης των παροχών.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s