Περισσότεροι οι χαμένοι με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων


Σε δύσκολη θέση οι αγρότες, αλλά και όσοι από τους κατοίκους των πόλεων δεν έχουν αγροτική δραστηριότητα, αλλά έχουν κληρονομήσει αγροτεμάχια

 

Νέες και πρόσθετες επιβαρύνσεις για εκατομμύρια φορολογουμένους θα φέρει η εφαρμογή από τις αρχές του 2014 του ενιαίου φόρου ακινήτvn, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, στοχεύει σε ετήσια έσοδα της τάξεως των 3,5 δις. ευρώ, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 3 δις ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ζυγαριά του νέου και μόνιμου φόρου, που πλέον αφορά όλα τα ακίνητα, βγάζει χαμένους τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εντός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα και γραφεία), με τιμή ζώνης έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μόνο εφόσον δεν κατέχουν οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Απεναντίας, χαμένοι θα είναι όσοι έχουν μονοκατοικίες με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, καθώς μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ΦΑΠ (εξαιρούνται τα ακίνητα κάτω από τις 200.000 ευρώ), ή φόρο για τα οικόπεδα τους.

Περισσότερα θα κληθούν να δώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας από 2.250 έως 2.500 ευρώ, καθώς και από 3.250 και άνω.

Ακόμα, υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, όπως για παράδειγμα ένα μικρό μαγαζί, τα οποία μάλιστα τα περισσότερες φορές δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.

Στην πλευρά των χαμένων είναι και η συντριπτική πλειονότητα των οικοπεδούχων, καθώς από το 2014 θα πληρώνουν φόρο και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.

Ο συντελεστής που θα επιβαρύνει τα οικόπεδα θα ξεκινά από 0,02 ευρώ/τ.μ. και θα καταλήγει στα 30 ευρώ/τ.μ.

Οι μεγαλύτερες, όμως, επιβαρύνσεις από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θα προκύψουν για τους αγρότες, αλλά και για όσους από τους κατοίκους των πόλεων που δεν έχουν αγροτική δραστηριότητα, αλλά έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους ένα ξερό χωραφάκι στη …μέση του πουθενά.

Ο μέσος φόρος θα ξεκινά από το 1,5 ευρώ το στρέμμα και τα βάρη που προσθέτει στην πλάτη των αγροτών και όχι μόνο είναι τόσο πολλά, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα δοθεί προς διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, ωστόσο είναι σαφές ότι χρειάζεται να γίνουν αρκετές αλλαγές ώστε να είναι δικαιότερο και αποτελεσματικό.

Πάντως, η τρόικα πιέζει για σκληρά μέτρα υψηλότερη και τα περιθώρια ελιγμών από το υπουργείο Οικονομικών είναι περιορισμένα.

newsbomb

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s