Καρτέλ σε κέντρα ξένων γλωσσών


Πρόστιμα συνολικού ύψους 855.356 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πέντε Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, όπου μετέχουν 600 φροντιστήρια που λειτουργούν υπό τη σκέπη του πιστοποιημένου οργανισμού Palso,  επειδή όπως αποκαλύφθηκε, συντόνιζαν επί μια δεκαετία την τιμολογιακή πολιτική τους.

Οι μαθητές, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναγκάζονταν να πληρώνουν ενιαία δίδακτρα σε οποιοδήποτε φροντιστήριο  του ομίλου κι αν εγγραφόντουσαν, από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι σύλλογοι καθόριζαν ουσιαστικά από πριν με συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους το ελάχιστο ύψος των διδάκτρων για τα μέλη τους, καθώς και το ποσοστό των προσφορών ή εκπτώσεων που επιτρεπόταν να κάνουν στους σπουδαστές.  Έτσι οι τιμές παρέμεναν στα ύψη, καθώς τα μέλη τους δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μειώσεις ή εκπτώσεις των διδάκτρων.

Όμως το καρτέλ δεν σταματούσε εκεί. Σύλλογοι, κυρίως στην Αττική, επέβαλαν ρήτρες απαγόρευσης ανταγωνισμού μεταξύ των φροντιστηρίων ή ακόμη και ρήτρες που απαγόρευαν στους σπουδαστές άλλων ιδιωτικών φροντιστηρίων να συμμετάσχουν σε εξετάσεις επάρκειας γλωσσομάθειας της Palso.  Με τον τρόπο αυτό στην ουσία ωθούσαν τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να ασκήσουν εκβιασμό στους σπουδαστές, ώστε να εγγραφούν στα φροντιστήρια της « Palso».

Μάλιστα εντοπίστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις κοινοί λογαριασμοί μεταξύ των συνδέσμων και φροντιστηρίων μελών τους.

Πρόστιμα από την Επιτροπή

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμα συνολικού ύψους 855.356 ευρώ σε πέντε Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, με πρόβλεψη ότι εφόσον η ένωση επιχειρήσεων που τιμωρήθηκε δεν έχει τα απαιτούμενα έσοδα να καταβάλει το πρόστιμο, τότε αυτό θα επιβαρύνει τα μέλη της, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

 

matrix24

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s