Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι: Barclays Capital και Rothschild έχουν ορισθεί ως οικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ


ΤΑΙΠΕΔ: Επανενεργοποιεί το σχέδιο τιτλοποίησης εσόδων από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων

Της Στεφανίας Σούκη

Στο προσκήνιο επανέρχεται η τιτλοποίηση εσόδων όχι μόνο από τα κρατικά ακίνητα αλλά και από τα διόδια των πέντε αυτοκινητοδρόμων, με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους συμβούλους καταβάλλει προσπάθειες για την επανεκκίνηση του έργου των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων που είχε προαναγγελθεί ήδη εδώ και μία διετία από τις προηγούμενες διοικήσεις του Ταμείου και είχε ‘’παγώσει’’, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα εκκρεμεί η οριστική συμφωνία για το μεγάλο θέμα της χρηματοδότησης ώστε να ξεμπλοκάρουν τα έργα στους τέσσερις οδικούς άξονες των Ολυμπιας Οδού, Ιονίας Οδού, Κεντρικής Ελλάδος -Ε65 και Μαλιακός – Κλειδί, που (δεν) υλοποιούνται βάσει παραχώρησης.

Σχετική αναφορά γίνεται και στην τριμηνιαία έκθεση του Ταμείου για τα πεπραγμένα του δεύτερου τριμήνου του 2013 και την πορεία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων για το τρέχον έτος, το οποίο- σημειωτέον- έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω στο 1,3 δισ. ευρώ για εφέτος από τα αρχικά 2,6 δισ. ευρώ. Το θέμα της τιτλοποίησης των εσόδων από τα διόδια των πέντε αυτοκινητοδρόμων (με την προσθήκη και του άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα) ήταν εξ’ αρχής μείζον για τους δανειστές- έστω κι αν τα έσοδα είναι σημαντικά χαμηλότερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων  λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας- καθώς θεωρούνταν εξ’αρχής ως ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την τελική λύση που θα προκύψει από τις επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τις ανάδοχες εταιρείες και τις κοινοπραξίες τραπεζών, ενώ οι Barclays Capital και Rothschild έχουν ορισθεί  ως οικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου προκειμένου να συνδράμουν το έργο του. Στους συμβούλους κάνει αναφορά και η τριμηνιαία έκθεση, όπου όπως επισημαίνεται, «το ΤΑΙΠΕΔ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2013 κατέγραψε κέρδη ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα έχουν ευνοηθεί από την αναστροφή προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, από το έργο των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, που είχε σταματήσει για μεγάλο  χρονικό διάστημα, και καταβάλλονται προσπάθειες για την επανεκκίνησή του. Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων καταδεικνύει ότι δε θα παραχθεί αρχικό τίμημα από τη συναλλαγή, από το οποίο θα μπορούσαν να παρακρατηθούν οι αμοιβές των συμβούλων. Όμως, η πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου επιτρέπει την ανάκτηση των αμοιβών συμβούλων που έχουν καταβληθεί ή έχουν προωθηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πληρωμή για το παραπάνω έργο, γεγονός που οδήγησε σε κερδοφορία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013».

Τα έσοδα του Ταμείου

 Ως προς τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2013, ήταν πενιχρά και ανέρχονται μόλις σε 16,4 εκατ. ευρώ «τα οποία προήλθαν από την πώληση μετοχών και δικαιωμάτων της ALPHA ΒΑΝΚ, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και από την πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε.», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 έφθασαν τα 69 εκατ. τα οποία προήλθαν από την πώληση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης του IBC.
Η συνέχεια όμως είναι σαφώς καλύτερη αφού, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση, εντός του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου 2013, υπεγράφησαν οι παρακάτω συμβάσεις συνολικού ύψους εφάπαξ καταβολής 812 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα τιμήματα:

α. η σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών στην εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. (190 εκατ. ευρώ), στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l (16,5%),

β. η σύμβαση πώλησης του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην Emma Delta Ltd. (622 εκατ. ευρώ). Επιπλέον ποσό 30 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε δέκα ισόποσες ετήσιες δόσεις.
Επιπλέον, τον Ιούλιο 2013 εισπράχθηκε το τίμημα από την πώληση του ακινήτου στο Λονδίνο ύψους 27 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκε το υπόλοιπο του αντιτίμου για την απόκτηση επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης για 90 έτη του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), το οποίο ανέρχεται σε 12,1 εκατ. ευρώ, μετά την δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. του προεδρικού διατάγματος που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου ( «ΕΣΧΑΔΑ»).

 Περαιτέρω, ολοκληρώθηκαν έξι ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις ακινήτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, αποφέροντας συνολικά έσοδα ύψους  11 εκατ. ευρώ.  Οπως επίσης επισημαίνεται στην έκθεση, πρόοδος σημειώθηκε με τη διευθέτηση εννέα επιπλέον κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νομικών και ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που έχουν τακτοποιηθεί σε 75 από σύνολο 87, με απώτερο στόχο την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s