Disconnect Search: Ιδιωτικές αναζητήσεις πίσω από Proxy με όποια μηχανή θέλετε


Screenshot-3

Το μέγεθος του Internet είναι δεδομένο ότι είναι τεράστιο και αυξάνει με εκπληκτικούς ρυθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εύρεση στοιχείων αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, που θα παρέμενε δύσκολη εάν δεν υπήρχαν εργαλεία όπως οι μηχανές αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης είναι από τα λίγα εργαλεία του Internet που προσπαθούν να βάλουν τάξη και να προσφέρουν διέξοδο σε όσους αναζητούν μία πληροφορία στο Δίκτυο αλλά δεν γνωρίζουν πού ακριβώς θα την βρουν. Τυπικά, μία μηχανή αναζήτησης διαθέτει μία βάση δεδομένων με καταγεγραμμένες διευθύνσεις του Internet, στις οποίες ο χρήστης μπορεί να βρει συγκεκριμένα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν. Ο χρήστης αναζητεί αυτό που θέλει με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και η μηχανή αναζήτησης του παρουσιάζει τις διευθύνσεις εκείνες στις οποίες μπορεί αυτός να βρει σχετικές πληροφορίες. […]

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 όμως, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, νέες μηχανές αναζήτησης, στα πρότυπα των νέων καιρών και “ηθών” του διαδικτύου. Έχοντας πλέον, έναν τεράστιο όγκο επισκεπτών και πληροφοριών καθημερινά, ήταν επόμενο το διαδίκτυο να προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν από πολλές πλευρές οι ισχυροί του χρήματος και του κατεστημένου.

Ενώ οι πολυεθνικές του θεάματος, κάνουν επιθέσεις σε σελίδες διαμοιρασμού και υπόγεια διακινούνται νομοθεσίες περιοριστικές, οι μυστικές υπηρεσίες, κάνουν χρυσές δουλειές, έχοντας υψηλά κονδύλια και τεχνολογία γi’ αυτό. Μπορεί εμάς, στους περισσότερους έστω, να μας το έκανε γνωστό η ιστορία με την δημόσια αποκάλυψη, από τον Edward Snowden, πριν κάποιο διάστημα (Ιούνιος 2013), για τις παρακολουθήσεις της NSA που έβγαλαν στον αέρα και της παρακολουθήσεις όλων των υπολοίπων κρατών και στο πρόσχημα της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί το άλλοθι της εποχής μας, μα αυτό συνέβαινε χρόνια πριν και το μεγάλο πρόσχημα ήταν η επίθεση στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ, η οποία άλλαξε τη ζωή όλου του πλανήτη, με την επιβολή αυτού που ονομάζουμε ως Τρομονόμο.
Έτσι, έκαναν την εμφάνιση τους κάποιες ισχυρές μηχανές αναζήτησης οι οποίες βασίζονταν στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας, καθώς πλέον η Google έχει δημιουργήσει ένα άτυπο μονοπώλιο και αυτό βέβαια έφερε αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του Firefox, μα και πάλι προς ποία κατεύθυνση, επειδή το να βάζεις απέναντι από την Google την Bing, δεν καταφέρνεις τίποτα.

Το θέμα της ιδιωτικότητας τυπικά, κρατάει χρόνια πίσω, από τότε που το διαδίκτυο έγινε προσιτό στις μάζες. Μια σημαντική ωστόσο ιδιαιτερότητα,αποτελεί το γεγονός πως οι άνθρωποι – χρήστες του διαδικτύου, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεκπαίδευτοι και απονήρευτοι. .[…]

[περισσότερα: Περί των Μηχανών Αναζήτησης του Διαδικτύου]

Mε την έμφαση που σαν osarena, δίνουμε στην ιδιωτικότητα, έχουμε παρουσιάσει πλήθος λογισμικών, τα οποία μας δίνουν αυξημένη ιδιωτικότητα, σε κάθε τομέα, από περιήγηση και επικοινωνία, διαμοιρασμό, χωρίς να έχουμε παραλείψει και τις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες λειτουργούν δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικότητα (θα τις βρείτε πλοηγούμενοι στο σχετικό tag: #search-engines).

Βέβαια οι περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν τη μηχανή της Google, λόγω όπως ισχυρίζονται, των καλύτερων αποτελεσμάτων που δίνει, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουν ανά διαστήματα και άλλες μηχανές αναζήτησης συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, θα δουν πως δεν είναι πάντα έτσι. Ίσως, ένας ακόμα λόγος να είναι η συνήθεια και το γεγονός πως έρχεται default σε πολλούς browsers, ενώ το ίδιο default είναι και στο διαδεδομένο Android.

Σίγουρα οι περισσότεροι θα έχουν σκεφτεί, πόσο καλύτερα θα ήταν να μπορουν αν χρησιμοποιούν μια μηχανή αναζήτησης όπως της Google, ενώ συγχρόνως, να μη καταγράφονταν τα δεδομένα τους, διατηρώντας έτσι, την ιδιωτικότητα τους σε έναν ακόμα τομέα.

privacy is not a crime

Τα προσωπικά σας στοιχεία θα πρέπει να είναι δικά σας και μόνον δικά σας. Μα το λέει και η λέξη άλλωστε:

προσωπικά…

Επάνω σε αυτή την λογική, έρχεται η Disconnect Search, δίνοντας μια καλή λύση σε αυτό το θέμα.

Τι είναι η Disconnect Search:

Screenshot-2

Πρόκειται για ένα proxy που σας επιτρέπει να αναζητήσετε ιδιωτικά χρησιμοποιώντας την αγαπημένη μηχανή αναζήτησής σας, χωρίς να καταγράφονται αναζητήσεις, διευθύνσεις IP, ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Μπορείτε να έχετε αποτελέσματα από μηχανές όπως της Google, DuckDuckGo, Bing/Yahoo).

INFO: Tι είναι Proxy:
Έχουμε μιλήσει σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας, σχετικά με το Proxy και την χρήση του.
H χρήση ενός proxy server σας βοηθάει ώστε να έχετε μια στοιχειώδη ανωνυμία στο διαδίκτυο, κρύβοντας την IP διεύθυνση σας η οποία φυσικά δίνει όλα τα στοιχεία για εσάς.
Φυσικά το να έχετε κάποιον proxy, κάνοντας χρήση στον ονοματεπώνυμο λογαριασμό σας στο Facebook, στις διάφορες υπηρεσίες της Google και αντίστοιχες σελίδες, δεν έχει κανένα νόημα.
Proxy server, είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης στα ελληνικά που έχει στόχο να βελτιώσει την ταχύτητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και παράλληλα να μειώσει την κίνηση του δικτύου προς το διαδίκτυο. Τοποθετείται ενδιάμεσα των χρηστών και του διαδικτύου. Λαμβάνει τα αιτήματα ιστοσελίδων από έναν χρήστη, προσκομίζει τη σελίδα από το Διαδίκτυο, και έπειτα την δίνει στον υπολογιστή που την ζήτησε. Ο proxy server μπορεί να είναι και μέρος ενός firewall και μπορεί να αποτρέπει τους διάφορους επιτήδειους από το να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές ενός ιδιωτικού δικτύου.

Πρόκειται για μια δουλειά από την ίδια ομάδα η οποία έχει δημιουργήσει και το Disconnect που συμβάλει στη αποτροπή παρακολούθησης της κίνησής μας από ιστοσελίδες (δείτε το).

Screenshot-3

Όλη αυτή η δουλειά, ιδρύθηκε το 2011 από τον Brian Kennish, πρώην μηχανικό της Google και της DoubleClick (θυγατρικής της Google, που αναπτύσσει και παρέχει υπηρεσίες προβολής διαφημίσεων στο Διαδίκτυο) και από τον Casey Oppenheim, δικηγόρο και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των καταναλωτών -και της ιδιωτικής ζωής-.
Έχουν αναπτύξει ένα βραβευμένο λογισμικό που είναι φιλικό προς τον χρήστη και το οποίο βέβαια έχει ως προτεραιότητά του την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών. Η έδρα τους είναι στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και όπως οι ίδιοι λένε:

Θέτουμε τους εαυτούς μας ως συνηγόρους των χρηστών του Διαδικτύου και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μία διαχρονική, θετική αλλαγή στον τρόπο που οι προσωπικές πληροφορίες διακινούνται στο Διαδίκτυο.

Πως δουλεύει η Disconnect Search:

Πρώτον, δρομολογούνται τα ερωτήματα αναζήτησης σας μέσω proxy servers τουςς, πριν να πάνε για τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, το Bing και το Yahoo. Έτσι,αυτές τις μηχανές αναζήτησης δεν θα γνωρίζουν ότι η αναζήτηση προέρχεται από εσάς ή τον υπολογιστή σας, καθώς όλες οι αναζητήσεις μοιάζουν σαν να προέρχονται από το Disconnect.

Δεύτερον, θα αποτρέψει τις μηχανές αναζήτησης από την αποστολή ερωτημάτων αναζήτησης εσάς, για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε από τα search results.

Τρίτον,κρυπτογραφεί τα ερωτήματα αναζήτησης, αποτρέποντας την υπηρεσία σας παροχής Internet (ISP) από το να δει τις αναζητήσεις σας.
Σαν αποτέλεσμα δεν θα έχετε επιστροφή στοχευμένων αποτελεσμάτων, μα πιο καθαρών, χωρίς διαφημίσεις και άλλα ενοχλητικά στοιχεία.

Εγκατάσταση της Disconnect Search:

Η Disconnect Search, είναι διαθέσιμη για Firefox, Chrome/Chromium browsers, ενώ μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να το εγκαταστήσετε και στον Opera.
Η εγκατάσταση του, όπως ενός συνηθισμένου addon και μπορεί να σας ζητήσει επανεκκίνηση του browser σας, προκείμενου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της:

Screenshot

Επιλέξτε τη, ανάλογα τον browser σας, από την ιστοσελίδα της:

INSTALL

Χρήση της Disconnect Search:

Screenshot-4

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της, θα εμφανίσει ένα εικονίδιο στην εργαλειοθήκη του browser σας. Κάνοντας κλικ επανω σε αυτό, θα ανοίξει ένα μικρο pop-up παραθυράκι, όπου στο σχετικό πεδίο μπορείτε να βάλετε το ερώτημα αναζήτησης σας. Ακριβώς από κάτω έχει τα εικονίδια των υποστηριζόμενων μηχανών αναζήτησης, ώστε να επιλέξετε από ποια θέλετε να έχετε επιστροφή αποτελεσμάτων, ενώ ως default έχει της Google, ενώ λίγο πιο κάτω έχει και την επιλογή, ώστε να κάνει μαζική αναζήτησης από όλες τις μηχανές (search from everywhere):

Screenshot-2

Αμέσως, (ίσως με ελάχιστα κλάσματα πιο πολύ καθυστέρηση από το σύνηθες, ευνόητο λόγω της φύσης της), θα σας επιστρέψει τα σχετικά αποτελέσματα:

Screenshot

>>> περισσότερα, στη σχετική της ιστοσελίδα.

Θα επαναλαμβάνω (ξανά και ξανά), αυτό που έχουμε ήδη πει, πολλές φορές:

6Ας μη γελιόμαστε, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα της ζωής, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.
Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση, να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη. Οι μεγάλες ανατροπές, από “απλές” αντιδράσεις προκύπτουν άλλωστε.
H επιλογή στην ιδιωτικότητα, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η ανατροπή του, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.

osarena

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s