Το πόρισμα για Παπαντωνίου-Κουράκου: Αδικαιολόγητος Πλουτισμός Εκατομμυρίων Ευρώ


Το πόρισμα για Παπαντωνίου-Κουράκου

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Τα στοιχεία του περιβόητου πορίσματος της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ που αφορά τον φορολογικό-οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου, αποκάλυψε η εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ACTION 24.

To πολυσέλιδο πόρισμα παραδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ στις εισαγγελικές Αρχές στις 30 Οκτωβρίου 2013. 

sdoe-papantonioy-ereportaz-ekso

κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Σύμφωνα με τους έμπειρους ελεγκτές οι οποίοι έκαναν φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθώς και της συζύγου του, προκύπτει  αδικαιολόγητος πλουτισμός ύψους 3.2 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα τα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν είναι 1.311.000 ευρώ και 1.933.000 ευρώ.

Δεν έπεισαν για Ουσταμπασίδη και επαναπατρισμό 

Από την πορισματική έκθεση η οποία βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης εξάγονται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σε ό, τι αφορά τους ισχυρισμούς του ζεύγους στην προσπάθεια δικαιολόγησης των ποσών που βρέθηκαν. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ό τι συνημμένη Πληροφοριακή Έκθεση Ελέγχου Εισοδήματος κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς προκειμένου να προβεί στις δικές της κατ” αρμοδιότητα ενέργειες. 

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν πείστηκαν από τις… παλινωδίες στις οποίες υπέπεσε το ζεύγος σε ό, τι αφορά το ποσό που βρέθηκε στο όνομα της κας Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αποκαλύφθηκε η  υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός έκανε στην αρχή λόγο για συνωνυμία ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι πρόκειται για χρήματα του πρώην συζύγου της κυρίας Κουράκου, Θεόδωρου Ουσταμπασίδη και των δύο παιδιών τους. Συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει ότι η ίδια δεν του είχε αναφέρει κάτι για καθαρά προσωπικούς λόγους, όπως του εξήγησε η κυρία Κουράκου μετά την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ τονίζοντας ότι αν γνώριζε την ύπαρξη των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του θα τα δήλωνε στις υποβοηθήσεις δηλώσεις πόθεν έσχες, αφού προέρχονται από προφανείς και διαφανείς πηγές. Όμως και πάλι στη συνέχει ο πρώην υπουργός είχε υποχρεωθεί σε αναδίπλωση τονίζοντας ότι τα ποσά προήλθαν σε ποσοστό 50% από τον πρώην σύζυγο της κ. Κουράκου, ενώ το υπόλοιπο από κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε με την σύζυγό του σε ελληνικές τράπεζες και από τη μητέρα του.

Όμως κληθείς να καταθέσει ο κ. Ουσταμπασίδης υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν είναι δικά του καθώς δεν έχει τόσο μεγάλη οικονομική άνεση. Εκείνο που παρουσιάζει πάντως εξωτερικό ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και ο ισχυρισμός πως εμπίπτει στο Νόμο Αλογοσκούφη περί επαναπατρισμού των κεφαλαίων αποδυναμώθηκε και κρίθηκε παντελώς έωλος.

Είναι ενδεικτικό -βάσει του πορίσματος- ό, τι η προθεσμία για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων έληγε στις 15 Απριλίου 2010 ενώ ο επαναπατρισμός του ποσού που βρισκόταν στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2010. Ως εκ τούτου -σύμφωνα με τους ελεγκτές- ο «επαναπατρισμός» των χρημάτων έγινε εκπρόθεσμα. 

Άξιο αναφοράς πάντως είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης κορυφαίων -διευθυντικών- στελεχών του ΣΔΟΕ πριν την αποστολή του πορίσματος- από την μέχρι πρότινος- ακέφαλη ΕΔΕΥΑ στις εισαγγελικές Αρχές, ακούστηκαν «φωνές» που έλεγαν ότι πρέπει να κληθεί εκ νέου ο κ. Παπαντωνίου να εξηγήσει τις «πηγές» των χρημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κράτησε 2,5 χρόνια και επεκτάθηκε σε βάθος δεκαετίας, από το 2000 έως το 2010.

Το επόμενο βήμα

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Παπαντωνίου προμηνύονται πλέον ραγδαίες καθώς οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σηκώσει μανίκια και συνθέτουν το παζλ της δυσώδους υπόθεσης. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθούν αδικήματα όπως εκείνα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως  ακριβώς συνέβη και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου…

 

e-reportaz

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s