Για αντισυνταγματικό νόμο και δήμευση περιουσιών μιλούν όσοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση.
Με οργή και αγανάκτηση υποδέχθηκαν οι πολίτες το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι και σήμερα το μεσημέρι) και έχουν υποβληθεί 290 σχόλια, στην πλειονότητά τους επικριτικά, χωρίς να λείπει η ειρωνεία και το χιούμορ.
Πολύτεκνοι, ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων, συνταγματολόγοι, επιχειρηματίες, συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και δήμευση περιουσιών.
Κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να χαρίζουν ακόμα και τα σπίτια τους στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς προφανώς να το εννοούν, αλλά θέλοντας να δείξουν με αυτή την υπερβολή ότι αδυνατούν να καταβάλουν τον νέο φόρο επί των ακινήτων.
Ενας εκ των σχολιαστών αναφέρει στην ιστοσελίδα opengov.gr: «Με το υπάρχον νομοσχέδιο γίνεται δήμευση στην ακίνητη περιουσία των πολιτών μέσω της φορολογίας… Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το Σύνταγμα και η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη πολύ περισσότερο για τους πολύτεκνους που το Σύνταγμα ορίζει προστασία. Καταργείται στην ουσία η πρώτη κατοικία, αφού φορολογείται το ίδιο με τα ακίνητα που προσφέρουν εισόδημα. Εάν ανέβαζε κάποιος στο θέατρο μια επιθεώρηση σε σχέση με το νομοσχέδιο, θα την ονόμαζε βοήθεια κλέφτες».
Σε κραυγή απόγνωσης προσομοιάζουν τα σχόλια των πολυτέκνων που αδυνατούν, όπως αναφέρουν, να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. «Λόγω δημογραφικού προβλήματος και ραγδαίας μείωσης των γεννήσεων κανονικά θα έπρεπε να εξαιρούνται από τον φόρο ακινήτων όλες οι υπερπολύτεκνες οικογένειες (με 6 παιδιά) που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας κάτω των 500.000 ευρώ, ως κίνητρο για το δημογραφικό, και οι πολύτεκνες με 4 και 5 παιδιά για ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ και κάτω» αναφέρει άλλος πολίτης.
Με όπλο το χιούμορ άλλος σχολιαστής προχωράει σε μία ρεαλιστική παρατήρηση για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο, επισημαίνει: «Μην πιστεύετε ότι θα εισπράξετε όσα εισπράξατε με τις προηγούμενες έκτακτες εισφορές και φόρους. Σιγά σιγά τα αποθέματα τελειώνουν. Ο κόσμος δεν πληρώνει τα ενοίκια, δεν πληρώνει κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες».
Τέλος, μία φορολογουμένη, η οποία όπως φαίνεται έχει διαβάσει και σχολιάσει όλο το σχέδιο νόμου, σε ένα σημείο και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 που προβλέπει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων διερωτάται τα εξής: «Κύριοι, το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και τη φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη –εισοδήματα από κάθε περιουσία– ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λπ.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; Αυτό δεν συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;».
Reblogged this on Oxtapus *beta.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ