Η τρόικα έθεσε ζήτημα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%


Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Καλύτερα από ότι έδειχνε το κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι διαρροές, οι λεονταρισμοί των βουλευτών και οι κραυγές των Ελλήνων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες για  ελλείμματα ίσα και μεγαλύτερα από το 5% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού πήγαν οι πρώτες συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Παρά την ψυχρολουσία που πήραν από την απροσδόκητη υποδοχή στο υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας ούτε το μαχαίρι στο λαιμό έβαλαν σε κανένα ούτε εκνευρισμένοι εμφανίστηκαν. Μπορεί να μην έδειξαν τι εντύπωση τους έκαναν τα ελληνικά επιχειρήματα, δεσμεύτηκαν όμως ότι θα τα μελετήσουν και θα απαντήσουν σε αυτά. Ότι δηλαδή αποτελεί τη ρουτίνα αυτών των συναντήσεων.

Σημαντικό ρόλο στην ομαλή πρώτη συνάντηση έπαιξε και το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών είχαν επιχειρήματα και κυρίως την βελτιωμένη πορεία των εσόδων. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας και τα οποία δείχνουν ότι τα έσοδα τον Οκτώβριο εμφανίζονται κατά 24% μεγαλύτερα του στόχου μειώνουν την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων για το 2014.

Μάλιστα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 η υπέρβαση έναντι των στόχων στα έσοδα ανέρχεται στα 300 εκατ. Ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά ενίσχυσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο η τρόικα επιφυλάχτηκε να αντιδράσει και περιορίστηκε στη δέσμευση, ότι θα εξετάσει τα νέα στοιχεία.

Αυτό που προέχει για την τρόικα δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και τα διαρθρωτικά. Θα  επισκεφτεί και τα άλλα υπουργεία. Μια σαφή εικόνα αναμένεται να έχει σχηματιστεί ως στο τέλος της εβδομάδας, όπου είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του. Πάντως και ο Όλι Ρεν φρόντισε χθες να υποβαθμίσει τον πανικό λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν είναι πιο δύσκολες απ’ ότι συνήθως».

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έμειναν όμως μόνο στα δημοσιονομικά. Συζήτησαν το πρόγραμμα  αποκρατικοποιήσεων – που δεν πάει καλά – και τις εξελίξεις στις τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η τρόικα έθεσε ζήτημα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, καθώς θεωρεί ότι η μείωση του Ιουνίου δεν απέδωσε. Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μαξίμου όμως θεωρούν ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο και εδώ προκύπτει ένα σημείο τριβής.

Στο ήρεμο κλίμα των συναντήσεων συνέβαλλε ασφαλώς και η δημοσίευση της φθινοπωρινής έκθεσης της Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι το πρόγραμμα αποδίδει και ότι το 2014 η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα υπέρ της ελληνικής πλευράς στη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, όσο και αν οι επικεφαλής της τρόικας είπαν στους Έλληνες συνομιλητές τους χθες ότι η αύξηση που οφείλεται σε παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα. Επίσης θετικό για τη διαπραγμάτευση είναι ότι η Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ το 2014 και 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

Ίσως το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως να ήταν η συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με το Γιάννη Βρούτση. Παρά την άρνηση της κυβέρνηση να αποδεχτεί τη μείωση  των ασφαλιστικών εισφορών  (με το επιχείρημα ότι αυτό θα δημιουργούσε χρησιμοποιούσε χρηματοδοτικό κενό   στα ταμεία) και τις διχογνωμίες που ακούστηκαν στη συνάντηση, για πρώτη φορά έγινε αισθητή μια διάθεση της τρόικας να συναινέσει σε χαλάρωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες παλαιές οφειλές.

Όπως το περιγράφουν στελέχη του υπουργείου δεν ενθουσιάστηκαν, δεν ήταν όμως και κάθετα αντίθετοι. Θέμα περικοπών στις συντάξεις δεν ετέθη και αυτό ήταν επίσης καλό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s