Το παραμύθι με τις επιδοτήσεις σε νέους αγρότες που δεν καταβλήθηκαν ποτέ


Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Εφιάλτης έγινε το όνειρο, για στρατιές αστών ανέργων, που μεθοδευμένα οδηγήθηκαν στην επιστροφή στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με την γεωργία. Τους είπαν ότι αυτός είναι ο κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση και η μοναδική επιλογή για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, τους έταξαν οικονομική στήριξη στα πρώτα τους βήματα και τελικά, τους άφησαν καταχρεωμένους στις τράπεζες, με εγκεκριμένες επιδοτήσεις που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη από το 2009.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το newpost.gr αποδεικνύουν ότι ο πρωτογενής τομέας, που πλασάρεται στους νέους ως το σωσίβιο στην κρίση, μήνα με το μήνα ξεκληρίζεται, αφού και οι ήδη υπάρχοντες των κλάδων εγκαταλείπουν οικονομικά ηττημένοι.

Αγρότες: «Μας ξεκληρίζουν με τα συνεχόμενα μέτρα»

Ο αγροτικός τομέας μετρά ήδη σαρωτικές απώλειες εργατικού δυναμικού, καθώς οι απασχολούμενοι, από 562.400 άτομα στις αρχές του 2010 (πριν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώσει από το Καστελόριζο την ελληνική μνημονιακή καταδίκη), κατρακύλησαν φέτος στα 487.400 άτομα.

«Εκκρεμούν επιστροφές ΦΠΑ, βάζουν χαράτσι στα αγροτεμάχια, μας φορολογούν πλέον από το πρώτο ευρώ, μειώνουν τις επιδοτήσεις, ακριβαίνει το πετρέλαιο. Τα μέτρα είναι συνεχόμενα. Μιλάμε για ξεκλήρισμα του αγροτικού πληθυσμού», υποστηρίζει στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «οι νέοι αγρότες δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης. Εδώ εγκαταλείπουμε εμείς που είμαστε χρόνια στο επάγγελμα, με αγορασμένα μηχανήματα και δικές μας εκτάσεις».

Καταγγελία: Τέσσερα χρόνια περιμένουν την υπόλοιπη μισή επιδότηση

«Τα προγράμματα βοήθειας νέων αγροτών είναι για το θεαθήναι», υποστηρίζει ο Ρίζος Μαρούδας, καταγγέλλοντας ότι «νέοι άνθρωποι, με υποδομή και σπουδές, πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με τη γη και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα της ΕΕ του 2009, που έδινε πριμ πρώτης εγκατάστασης ποσά από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Καταχρεώθηκαν σε τράπεζες για να αγοράσουν τρακτέρ, λιπάσματα, σπόρο, δεσμεύτηκαν ότι θα ασχολούνται με το επάγγελμα και τουλάχιστον μία δεκαετία και οι περισσότεροι ακόμη περιμένουν να πάρουν τα μισά λεφτά της επιδότησης».

Στο μεταξύ, βάσει των στοιχείων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο υπάρχων αγροτικός πληθυσμός έχει φτάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα γήρανσης, καθώς το 60% των ιδιοκτητών των εκμεταλλεύσεων, είναι πάνω από 65 ετών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s