Υπέρ της ευθανασίας ανηλίκων οι Βέλγοι παιδίατροι


Διαιρεμένη είναι η Βελγική κοινωνία και οι βουλευτές, που καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του δικαιώματος στην ευθανασία, τόσο στα παιδιά κάτω των 18 ετών όσο και στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Βέλγιο για το θέμα της νομιμοποίησης της ευθανασίας των ανηλίκων πήρε νέες διαστάσεις σήμερα, μετά την έκκληση πολλών παιδιάτρων που τάσσονται υπέρ και την κινητοποίηση των θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να γενικευτεί αυτή η πρακτική.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 16 παιδίατροι καλούν τους βουλευτές να νομιμοποιήσουν την ευθανασία παιδιών το συντομότερο δυνατόν. “Κάθε απόφαση για τον τερματισμό της ζωής είναι μια πράξη ανθρωπιάς που δεν μπορεί να τεθεί παρά μόνο ύστατη λύση. Γιατί να στερήσουμε τους ανήλικους από αυτήν την δυνατότητα;” διερωτώνται οι παιδίατροι, ορισμένοι εκ των οποίων εργάζονται σε καθολικά νοσοκομεία.

Οι γιατροί αναφέρονται στην “ωριμότητα” που έχουν παρατηρήσει στα παιδιά τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο. “Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όταν επίκειται ο θάνατος, οι ανήλικοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ωριμότητα, σε σημείο που κάποιες φορές στοχάζονται και εκφράζονται για τη ζωή καλύτερα από τους υγιείς ενηλίκους”, σημειώνουν.

Οι ειδικοί που έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για το θέμα στο κοινοβούλιο έχουν δηλώσει ότι ήδη γίνεται ευθανασία σε ανηλίκους, εκτός του νομικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκευτικών δογμάτων, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος όσων διαφωνούν με την ευθανασία, έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωσή τους , στην οποία εκφράζουν “την έντονη ανησυχία” τους μας απέναντι στον κίνδυνο να αντιμετωπίζεται με αυξημένη απάθεια μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Όπως σημειώνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες Καθολικών, Προτεσταντών, Ορθοδόξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων, “η ευθανασία των αδύναμων ανθρώπων, όπως των παιδιών ή των πασχόντων από άνοια, είναι κατηγορηματικά ανακόλουθη με την ανθρώπινη ιδιότητά τους”.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση τα τρία τέταρτα των Βέλγων τάσσονται υπέρ της επέκτασης του νόμου ώστε να συμπεριλάβει τα παιδιά και τους πάσχοντες από άνοια.

Μολονότι και τα περισσότερα κόμματα τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου, η έγκρισή της από το κοινοβούλιο ενδέχεται να μην γίνει πριν από την άνοιξη καθώς αντιδρούν τα χριστιανοδημοκρατικά και κεντρώα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 ευθανασίες, δηλαδή το 2% όλων των θανάτων.

 

4news

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s