Απλή εξέταση «βλέπει» το έμφραγμα – Σώζει ζωές


Μια νέα τεχνική που βλέπει ποιες αρτηρίες κινδυνεύουν να μπλοκάρουν, προκαλώντας έμφραγμα, ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT scanner), που κανονικά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρκίνου, για να εντοπίσουν έναν ραδιενεργό ιχνηθέτη στο σώμα του ασθενούς.

Ο ιχνηθέτης που χορηγήθηκε στον ασθενή κατάφερε να εντοπίσει με ακρίβεια τις περιοχές υψηλού κινδύνου στην καρδιά, εκπέμποντας μια λάμψη που ήταν ορατή μέσω του τομογράφου.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι οι πλάκες στις αρτηρίες, οι οποίες αν σπάσουν ενδέχεται να προκαλέσουν θρόμβους που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την παροχή αίματος στην καρδιά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που χρηματοδοτήθηκε από τον Βρετανικό Καρδιολογικό Σύνδεσμο και το Ανώτατο Επιστημονικό Γραφείο, οι επιστήμονες εξέτασαν 40 ανθρώπους που μόλις είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και 40 ανθρώπους με στηθάγχη, που κινδύνευαν να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Η τομογραφία εντόπισε την πλάκα που προκάλεσε θρόμβωση στο 90% των ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα.

Θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα και στη δεύτερη ομάδα, αφού η τομογραφία ανίχνευσε την πλάκα που απειλούσε να προκαλέσει άμεσο καρδιακό επεισόδιο στα άτομα με έντονο πόνο στο στήθος.

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα τεχνική χρησιμοποιεί μια ραδιενεργό ουσία η οποία φωτίζει τις περιοχές υψηλού κινδύνου στην καρδιά, καθιστώντας τις ορατές.

«Αν μπορούσαμε να γνωρίζουμε πόσο κοντά στο έμφραγμα βρίσκεται κάποιος άνθρωπος θα μπορούσαμε να παρέμβουμε με φάρμακα ή με εγχείριση», δήλωσε ο Δρ. Marc Dweck, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

econews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s