ΔΕΠΥ: Απομυθοποίηση μιας υπερεκτιμημένης γενετικής προδιάθεσης


ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Π.Υ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

γράφει η Εκάβη

Πολλά τα σχόλια για τον Leon Eisenberg, ψυχολόγο του Χάρβαρντ που αποκαλείται ο πατέρας της ΔΕΠΥ, δηλαδή της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (αν και πολύ νωρίτερα ο Sir Alexander Chrichton στο βιβλίο του An Inquiry into the Nature and Origin of Mental Derangement μιλάει για τα συμπτώματα και το 1902 ο Sir George Frederick Still αφιέρωσε μια σειρά διαλέξεων πάνω στο θέμα στο Royal College of Physicians στο Λονδίνο). Η φράση του Eisenberg “ADHD is a prime example of a fictitious disease” αποδίδεται σε άρθρο του γερμανικού Der Spiegel. Στη σελίδα 128 της έντυπης έκδοσης, εμφανίζεται στη δεύτερη παράγραφο:

Ein großer, hagerer Mann mit Brille und Hosenträgern öffnete 2009 die Tür zu seiner Wohnung am Harvard Square, lud an den Küchentisch und schenkte Kaffee aus. Niemals hätte er gedacht, erzählte er, dass seine Erfindung einmal derart populär würde. „ADHS ist ein Paradebeispiel für eine fabrizierte Erkrankung“, sagte Eisenberg. „Die genetische Veranlagung für ADHS wird vollkommen überschätzt.“

[Ένας ψηλός, λεπτός άνδρας με γυαλιά και τιράντες άνοιξε το 2009 την πόρτα του σπιτιού του στη πλατεία Harvard, με κάλεσε να καθίσω στο τραπέζι της κουζίνας και έβαλε καφέ. Ποτέ δεν πίστευε, μου είπε, πως η ανακάλυψη του κάποτε θα γινόταν τόσο δημοφιλής. «Η ΔΕΠΥ είναι το τέλειο παράδειγμα μιας κατασκευασμένης ασθένειας, » είπε ο Eisenberg. «Η γενετική προδιάθεση για ΔΕΠΥ είναι απολύτως υπερεκτιμημένη.»]

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια, ο Eisenberg έθετε ερωτήματα για την υπερβολική συνταγογράφηση και ανησυχούσε πως το μυαλό το βλέπουμε πλέον σαν όργανο του σώματος και όχι σαν νου με εμπειρίες που διαμορφώνουν την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

The peril is that psychiatry may come to focus exclusively on the brain as an organ and to overlook the experience of the patient as a person. (πηγή, σελ.5)

Διαβάστε επίσης το τέλος του άρθρου στους New York Times στα Αγγλικά  εδώ

Άρα που καταλήγουμε; ΔΕΠΥ – μύθος ή πραγματική διαταραχή που την εκμεταλλεύονται κάποιοι; Έγω ξέρω πάντως πως παλαιότερα τα παιδιά δεν ήταν καθηλωμένα μπροστά σε μια τηλεόραση, σε έναν υπολογιστή, σε ένα κινητό, ούτε είχαν σχολέιο μετά το σχολείο. Βρέξει χιονίσει, έπαιζαν με τους φίλους τους έξω με ποδήλατα, μπίλιες, πέτρες που αποκαλούσαν τζαμιά και έτρεχαν να χτίσουν ξάνα. Αλλά τι να λέμε τώρα; Τότε υπήρχαν γειτονιές και οι γιατροί δεν είχαν κίνητρο τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Εκάβη

ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Π.Υ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Τουλάχιστον αυτό θα έλεγε ο «πατέρας» του ADHD, Leon Eisenberg, κατά πάσα πιθανότητα αν ήταν ακόμα ζωντανός. Στο κρεβάτι του θανάτου, αυτός ο ψυχίατρος και πρωτοπόρος του αυτισμού παραδέχθηκε ότι η ADHD είναι ουσιαστικά μια «φανταστική ασθένεια», πράγμα που σημαίνει ότι τα εκατομμύρια των μικρών παιδιών σήμερα να συνταγογραφούνται άσκοπα με σοβαρα ψυχοτρόπα φάρμακα που θα τα θέσουν για μια ζωή στον εθισμό των φαρμάκων και την αποτυχία.

Όπως εξήγησε ο οργανισμος «Sons of Liberty» και ο Bradlee Dean, ο οποίος γράφει για το D.C. Clothesline , η ADHD ήταν απλώς μια θεωρία που αναπτύχθηκε από τον Eisenberg. Ποτέ  στην πραγματικότητα δεν είχε αποδειχθεί ότι υπάρχει ως επαληθεύσιμη ασθένεια, παρά το γεγονός ότι ο Eisenberg και πολλοί άλλοι επωφελήθηκαν αδρά από την ευρεία διάγνωση της.

Και η σύγχρονη ψυχιατρική συνεχίζει να επωφελείται, καθώς, βοηθά να γεμίζει τα ταμεία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το να εθίζει τα παιδιά απο νωρίς σε επικίνδυνα ψυχοδιεγερτικά φάρμακα όπως το Ritalin (methylphenidate) και Adderall (αμφεταμίνη, dextroamphetamine μικτά άλατα). Η πάθηση ADHD είναι μια απάτη που προορίζεται για να ωθήσει τα παιδιά στην τοξικομανία, «είπε ο Δρ Edward C. Hamlyn, ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών,το 1998, σχετικά με την ψεύτικη κατάσταση. Προσθέτοντας σε αυτό το συναίσθημα, οι ψυχίατροι Peter Breggin και Sami Timimi, δύο από τους οποίους αντιτίθενται στα συμπτώματα της ADHD, λέγοντας ότι η ADHD είναι πιο πολύ ένα κοινωνικό κατασκεύασμα παρά μια αντικειμενική«διαταραχή.»

atheatignosi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s