Πρόεδρος ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα


Σε τροχιά αναζήτησης κεφαλαίων από το εξωτερικό η εταιρία ΒΙΟΧΑΛΚΟ. «Μονόδρομος η ευρωπαϊκή οδός», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της εταιρίας, αλλά ως προς τις επενδύσεις και μόνο

 Η Βιοχάλκο «δεν μετακομίζει». Δεν διαφεύγει φορολογική ύλη. Δεν καταργούνται θέσεις εργασίας και δεν φεύγουν τα εργοστάσια και οι εταιρείες της από την Ελλάδα. Αντίθετα αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους

της εταιρείας, ο πρόεδρος της Βιοχάλκο Ιωάννης Φικιώρης, αναφερόμενος στην επικείμενη διασυνοριακή συγχώνευση της Βιοχάλκο με την Viohalco SA, με έδρα το Βέλγιο και την εισαγωγή των μετοχών της στο εκεί Χρηματιστήριο Euronext.

Σημειώνεται, ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με απαρτία πάνω από 95%, εκτιμάται πως ενέκρινε τη διασυνοριακή συγχώνευση των δύο εταιρειών. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων της συνέλευσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Φικιώρη, υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πορεία του ομίλου. Δεν είναι όμως σε θέση να επεκτείνουν την στήριξή τους για νέες δραστηριότητες. Οι ξένες τράπεζες δεν χορηγούν κεφάλαια έναντι εξασφαλίσεων «ελληνικού ρίσκου». Χορηγούν αντιθέτως κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος, εφόσον η εξασφάλιση είναι «ευρωπαϊκού ρίσκου». Με την εισαγωγή της μετοχής της εταιρείας σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτομάτως διευρύνονται οι δυνατότητες διεθνούς χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών συγχωνεύσεων η εταιρεία αποκτά άμεση επιπλέον ρευστότητα 67 εκατ. ευρώ. «Μονόδρομος συνεπώς η ευρωπαϊκή οδός», ανέφερε ο κ. Φικιώρης.

Εξάλλου, τόνισε, ότι η αναδιάρθρωση που το ΔΣ προτείνει σχεδιάστηκε πρωτίστως με γνώμονα την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εταιρείας και το συμφέρον του μετόχου. Με την ολοκλήρωσή της, ο μέτοχος της Βιοχάλκο αποκτά για κάθε μία μετοχή, μία μετοχή εισηγμένη και διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών.

Όπως ανέφερε στους μετόχους ο κ. Φικιώρης, «πρόκειται για μία υπεύθυνη, συγκροτημένη, θαρραλέα απάντηση της εταιρείας στην πρόκληση της κρίσης την οποία διερχόμαστε. Την υιοθετείτε συνεπώς όχι ως παραίτηση ή φυγή αλλά ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξής της».

Η Βιοχάλκο συμπλήρωσε φέτος 76 χρόνια παραγωγικής παρουσίας στην Ελλάδα, με 69 θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες στην Ελλάδα. Διαθέτει 28 εργοστάσια εκ των οποίων 18 στην Ελλάδα και απασχολεί στην Ελλάδα 4.461 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέλευσης, τα τελευταία 12 χρόνια η Βιοχάλκο έχει επενδύσει 1,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η εταιρεία επενδύει 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη συντήρηση των υφιστάμενων εργοστασίων της. Για την τρέχουσα τριετία, η εταιρεία επιδιώκει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει την απασχόληση στην Ελλάδα.

Βάσει του σχεδίου σύμβασης της διασυνοριακής συγχώνευσης η εταιρεία Βιοχάλκο θα συγχωνευτεί με απορρόφηση από την Viochalco SA. Η Viohalco SA εν συνεχεία θα απορροφήσει την εταιρεία Cofidin SA, επίσης εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Βέλγιο και μέτοχο κατά 13,3% της απορροφώμενης ελληνικής εταιρίας Βιοχάλκο.

Συνεπεία της ολοκλήρωσης των παραπάνω συγχωνεύσεων, οι μέτοχοι της εταιρείας Βιοχάλκο θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρείας Viohalco SA που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίστηκε σε μία (1) μετοχή της Viohalco SA για κάθε μία (1) μετοχή της Bιοχάλκο.

Από την πλευρά της διοίκησης ο Κ. Κεφάλας ανέφερε, ότι η εταιρεία διεθνοποιείται και αποκτά πλέον πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση. Παράλληλα εξετάζονται λύσεις όπως η δυνατότητα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση ομολογιακών δανείων καθώς επίσης και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρεία.

Η έγκριση της συγχώνευσης, όπως αναφέρθηκε, σηματοδοτεί την ενίσχυση της Βιοχάλκο με περιουσιακά στοιχεία 110 εκατ. ευρώ λόγω της απορρόφησης της Cofidin.

Το μέγιστο δυνατό κόστος των δημόσιων προτάσεων είναι 193 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ είναι ταμειακά διαθέσιμα της Cofidin (ομόλογα, μετρητά, μετοχές).

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων για τις ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές της Βιοχάλκο από τη διοίκηση επισημάνθηκε, ότι υπάρχει μία γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις και εφόσον ζητηθεί από την Βιοχάλκο να προχωρήσει σε αυτές θα το πράξει.

Σημειώνεται δε, ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο θα είναι η Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Από τις 22 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Euronext με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος στην Ελλάδα.

 

news247

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s