Ανελέητη εκμετάλλευση των εργαζομένων για το Μουντιάλ του 2022


Καθώς το Κατάρ ετοιμάζει τις υποδομές (γήπεδα κ.λπ.) ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου

ποδοσφαίρου της FIFA το 2022, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μία έκθεση, μέσω της οποίας καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες εργάτες στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα του Κόλπου, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, αντιμετωπίζουν πολλές δυσχέρειες, περιλαμβανομένων «της μη καταβολής των μισθών τους, των σκληρών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, και ενός επιπέδου διαβίωσης που προκαλεί σοκ», ανέφερε η οργάνωση αυτή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Βρετανία. «Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ένα τρομακτικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον τομέα των κατασκευών στο Κατάρ», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

Slave labor in Qatar raises FIFA concerns

Η FIFA έχει καθήκον να στείλει δημόσια ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατασκευαστικά έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο», πρόσθεσε ο Σέτι. Ο ίδιος επισήμανε ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάστασή τους θα μπορούσε να συγκριθεί με την υποβολή τους σε «καταναγκαστικά έργα».

qatar3

«Είναι απλά ασυγχώρητο το ότι μετανάστες εργαζόμενοι να τυγχάνουν ανελέητης εκμετάλλευσης και να στερούνται τους μισθούς τους σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε ο Σέτι. Ξένοι υπήκοοι αποτελούσαν περίπου το 94% της εργατικής δύναμης στο Κατάρ το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ είχε επίσης επικριθεί λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στις χώρες του Κόλπου το καλοκαίρι — συνήθως ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

qatar4

Μια διεθνής συνδικαλιστική αντιπροσωπεία είχε καλέσει τον Οκτώβριο το εμιράτο να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες ζωής των μεταναστών εργαζομένων, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, στον οποίο καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι μεταναστών εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή. Ο ΟΗΕ είχε επίσης καλέσει πρόσφατα το εμιράτο να λάβει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, αν και είχε αναγνωρίσει πως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα γι αυτό.

qatar5

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η βρετανική εφημερίδα The Guardian είχε δημοσιεύσει μια έρευνα η οποία κατέγραφε 44 θανάτους εργαζομένων μόνο σε ένα κατασκευαστικό έργο στο Κατάρ, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.

 

matrix24

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s