Μας δουλεύουν όλοι τους κανονικότατα


Δεν ανακάμπτει η ευρωζώνη

σχόλιο MySatelite: Διαβάστε τα 2 άρθρα και πείτε μου εσείς τι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς τους επικίνδυνους.

Economist: Η λιτότητα μπορεί να φέρει πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και στις χώρες του Νότου

Πηγή: newsbeast

«Ποια ανάκαμψη;» διερωτάται, σε έντονα επικριτικό τόνο, ο Economist, απαντώντας σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται πως η ευρωπαϊκή οικονομία ισχυροποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το περιοδικό, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το ήδη αμφισβητούμενο ποσοστό του 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης μόλις που γίνεται αντιληπτή, μετά τους 18 μήνες συνεχούς ύφεσης.

Κατά τον Economist, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το εξής: Τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν απογοητευτικά.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, είχε δίκιο που άσκησε πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων. Όσο η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει τόσο υποτονική, τόσο θα συντηρούνται σε πρώτο πλάνο οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

«Ο συνδυασμός της αναιμικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα, προειδοποιεί το περιοδικό.

Όπως διαμηνύει, τα επίπεδα χρέους – δημόσιο και ιδιωτικό – στην Ευρωζώνη παραμένουν υπερβολικά υψηλά, κυρίως στις αδύναμες χώρες του νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτά τα βάρη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όσο η ανάπτυξη παραμένει ισχνή.

Υπό το πρίσμα αυτό, μια αναιμική ανάκαμψη δεν μπορεί να σταθεί ικανή ώστε να ξεπεραστούν βασικά εμπόδια για τις οικονομίες των χωρών της περιφέρειας.

«Ο κίνδυνος για πολιτική αποσταθεροποίηση παραμένει ορατός στις χώρες του Νότου που έχουν εφαρμόσει τα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας», προειδοποιεί ο Economist.

«Eάν υπάρξει ένας νέος γύρος πολιτικής αστάθειας στην Ευρωζώνη, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους, εξέλιξη η οποία θα βάλει ταφόπλακα στο ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά», καταλήγει το περιοδικό.

IΙF:Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα του αναμενόμενου

Πηγή: enikos

Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα του αναμενόμενου και προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο επικεφαλής για την Ευρώπη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF), Τζεφ Άντερσον.

Ο κ. Άντερσον περιγράφει τις ιδιωτικοποιήσεις ως την πλέον καθοριστική εξέλιξη όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων αλλά κυρίως για την θετική ανταπόκριση που προκαλούν στις αγορές.

Τέλος, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, αλλά θεωρεί ότι η χρονική επέκταση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσουν σημαντικά.

«Με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως τουλάχιστον τη διαβάζω εγώ, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει «κούρεμα». Δεν θα γίνει αποδεκτό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ίσως και άλλων χωρών. Από την άλλη, εάν επεκτείνουν χρονικά το δάνειο και μειώσουν τα επιτόκια…» επισημαίνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s