Έρευνα: Βαρέα μέταλλα, εμβόλιο MMR συσχετίζονται με τον αυτισμό;


Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Δημοσιεύτηκε από Άγγελος Κουτουμάνος 7 years ago

H συσχέτιση των βαρέων μετάλλων, και ειδικώς της ποσότητας που λαμβάνουν τα βρέφη όταν εμβολιάζονται (εμβόλιο MMR ή τριπλούν), με την αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού που παρατηρείται από τη δεκαετία του ’80 στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση παγκοσμίως.

Σε συνέχεια της κουβέντας που έχει αναπτυχθεί στις σελίδες του NOESI.gr, το παρόν κείμενο εξετάζει τις διάφορες απόψεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα δημοσίευσης, με στόχο να απαντήσει στο ερώτηματα:

  • Τελικώς, είναι ή όχι επικίνδυνα κάποια εμβόλια για τα παιδιά;

  • Τα βαρέα μέταλλα ευθύνονται για την εμφάνιση αυτισμού;

Έρευνα – Επιμέλεια:

  • ‘Αγγελος Κουτουμάνος, Κοινωνικός λειτουργός, Εκδότης NOESI.gr

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο NOESI.gr στις 25/07/2006. Αντιπροσωπεύει τη θεώρηση του συγγραφέα του για ένα μάλλον αμφιλεγόμενο θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και τους συγγενείς των ανθρώπων με αυτισμό παγκοσμίως. Είναι ιδωμένο από την πλευρά ενός παρατηρητή της διεθνούς βιβλιογραφίας επί του θέματος και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει την άποψη ενός ειδικού ιατρού επί του θέματος, π.χ. παιδιάτρου, νευρολόγου, ή γενετιστή. Σε περίπτωση αναδημοσίευσης του άρθρου, μη περικόψετε μέρη του, που ενδεχομένως επιφέρουν παραποίηση της άποψης του συγγραφέα του.

Tι είναι τα βαρέα μέταλλα

Βαρέα ονομάζονται τα μέταλλα με ατομικό βάρος μεγαλύτερο αυτού του σιδήρου (Fe). Ο όρος «βαρέα μέταλλα», παρότι περιλαμβάνει πολλά άλλα, αναφέρεται κυρίως στον μόλυβδο (Pb), τον υδράργυρο (Hg), τον χαλκό (Cu), το κάδμιο (Cd), και το χρώμιο (Cr). Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά συστατικά του φλοιού της γης. Δεν μπορούν να διασπαστούν σε απλούστερες μορφές ή να καταστραφούν. Πολλά από αυτά τα μέταλλα σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητα για τη δράση των βιταμινών και τις ζωτικές λειτουργίες. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν σειρά δυσμενών επιδράσεων. Σε μικρή έκταση εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφίμων, του πόσιμου νερού και του αέρα. Σαν ιχνοστοιχεία, μερικά βαρέα μέταλλα (π.χ. χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρος ) είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός του ανθρώπινου σώματος.


Βιοσυσσώρευση των βαρέων μετάλλων

Τα βαρέα μέταλλα είναι επικίνδυνα επειδή τείνουν να βιοσυσσωρεύονται. Βιοσυσσώρευση σημαίνει αύξηση στη συγκέντρωση μιας χημικής ουσίας σε έναν βιολογικό οργανισμό με την πάροδο του χρόνου, συγκρινόμενη με τη συγκέντρωση της χημικής ουσίας στο περιβάλλον. Οι ενώσεις συσσωρεύονται στα έμβια όντα οποτεδήποτε λαμβάνονται, και αποθηκεύονται γρηγορότερα από ότι διασπώνται (μεταβολίζονται) ή εκκρίνονται.

Τοξικότητα των βαρέων μετάλλων

Η τοξικότητα μπορεί να εκφραστεί ως νευροφυσιολογικές διαταραχές, γενετικές αλλοιώσεις των κυττάρων (μεταλλάξεις), επιδράσεις στην ενζυμική και ορμονική δραστηριότητα, στις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, στην αναπαραγωγή, στην τερατογένεση και καρκινογένεση. Η σειρά τοξικότητας για τα πιο γνωστά βαρέα μέταλλα, ξεκινώντας από το περισσότερο τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η εξής: Hg > Cu > Zn > Ni > Pb > Cd > As > Cr > Sn > Fe > Mn.

Τα βαρέα μέταλλα επέφεραν επιδημία αυτισμού;

Καταρχήν, πρέπει να ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι είναι αδύνατον να εξακριβώσει κανείς πόσες περιπτώσεις αυτισμού υπήρξαν στο παρελθόν, για το λόγο ότι πολλοί άνθρωποι που έπασχαν από αυτισμό χαρακτηρίζονταν συχνά από τους γιατρούς ως «διανοητικά καθυστερημένοι» ή δεν εξετάζονταν ποτέ από γιατρούς.

Η θεώρηση της συσχέτισης MMR και αυτισμού

Ομολογουμένως, η θεωρία της σχέσης μεταξύ βαρέων μετάλλων και αυτισμού ξεκίνησε από την Αμερική. Αρχικώς, έπρεπε να εξηγηθεί ένα παράξενο φαινόμενο που καταγράφονταν από τις ιατρικές και προνοιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων αυτισμού.

Αρκετοί ερευνητές έσπευσαν να αποδώσουν το νέο φαινόμενο σε κάτι πλασματικό, που προέκυπτε από την καλύτερη εκτίμηση και αξιολόγηση του αυτισμού από τους ειδικούς επιστήμονες, που έφερνε περισσότερα περιστατικά στην επιφάνεια. Άλλοι ωστόσο, περισσότερο σκεπτικοί, άρχισαν να αναζητούν τα αίτια του φαινομένου σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

To 1990, ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρκετά από τα αυτιστικά παιδιά έπασχαν από χρόνια νόσο του εντέρου (chronic bowel disease), γεγονός που αργότερα ώθησε στη θεωρία της συσχέτισης μεταξύ ενός ευρέως διαδεδομένων παιδικού εμβολίου (και δη ενός συστατικού του, που ήταν παράγωγο του υδραργύρου) και της εμφάνισης αυτισμού. Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, η πρώτη αληθοφανής υπόθεση συνέδεσε το τριπλό εμβόλιο για τις μαγουλάδες, την ιλαρά και την ερυθρά (το αποκαλούμενο «MMR» που προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Measles, Mumps, Rubella) που χορηγούνταν υποχρεωτικά σε βρέφη στην Αμερική, με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αυτισμού.

Αρκετοί ειδικοί άρχισαν να κάνουν λόγο για συσχέτιση αυτισμού και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να στηρίξουν ερευνητικά την υπόθεση αυτή. Η σύνδεση του MMR με τον αυτισμό βασίστηκε στην υποψία ότι ένα συντηρητικό που έχει βάσει τον υδράργυρο (mercury) και περιέχεται στο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση στον οργανισμό ενός μικρού παιδιού. Το «ένοχο» συστατικό, παράγωγο του υδραργύρου, ονομάζεται thiomersal (επίσης γνωστό και ως thimerosal, στα ελληνικά αποκαλείται «θειοµερσάλη»). Οι πρώτες υποθέσεις των ειδικών έδωσαν ώθηση σε ένα μπαράζ μηνύσεων στις ΗΠΑ, εκ μέρους γονέων παιδιών με αυτισμό ενάντια στις ιατρικές υπηρεσίες που υποχρέωναν τα παιδιά τους να κάνουν το εμβόλιο MMR.

Οι μηνύσεις γίνονταν σχεδόν κατά ομαδικό τρόπο και μεγάλα δικηγορικά γραφεία επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους να αποδείξουν, ότι η Αμερική βρίσκονταν ενώπιο ενός σκανδάλου μεγαλύτερου και από αυτό της θαλιδομίδης (σημ. επρόκειτο για φάρμακο που δίνονταν στις έγκυες γυναίκες προς ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας και συνδέθηκε χωρίς αμφιβολία με πλήθος “τερατογενέσεων”, κυρίως βρέφη που έρχονταν στον κόσμο χωρίς πλήρως ανεπτυγμένα άκρα – γνωστά ως «παιδιά της θαλιδομίδης»). Τις αρχικές υποθέσεις στήριξε η διαπίστωση ότι το εμβόλιο MMR χορηγούνταν συνηθέστερα σε βρέφη ηλικίας μεταξύ 12 και 18 μηνών, διάστημα που τοποθετείται χρονικά μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη μίας μορφής αυτισμού («regressive autism»)

Σημ. συγγραφέα: Στον regressive τύπο της αυτιστικής διαταραχής, τα βρέφη αναπτύσσονται φυσιολογικά δίχως αυτιστικά χαρακτηριστικά μέχρι περίπου την ηλικία των 18 μηνών οπότε εμφανίζεται έκπτωση των κεκτημένων γνωστικών δεξιοτήτων και ξεκινά μία κατά τα άλλα φυσιολογική ακολουθία ανάπτυξης εντός του αυτιστικού φάσματος).

Έρευνες για τη συσχέτιση MMR και αυτισμού

Η πρώτη μελέτη, που έμεινε γνωστή ως η μελέτη του Γουέικφιλντ (Wakefield study) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λάνσετ (Lancet) το 1998 και συνέδεε άμεσα τον αυτισμό με το εμβόλιο MMR. Οι μελετητές σε δείγμα 12 ατόμων, που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του εντέρου και αυτισμό διατύπωσαν την άποψη, ότι το εμβόλιο MMR που είχαν δεχτεί τα παιδιά με πρώιμη ηλικία είχε προκαλέσει την ασθένεια του εντέρου (bowel disease), που με τη σειρά της προκαλούσε αυξημένη απορρόφηση (υπερ-απορρόφηση) θρεπτικών (κατά τα άλλα) ουσιών και βιταμινών, που είχε ως επίπτωση την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών, όπως αυτή του αυτισμού, στα παιδιά αυτά.

Σημειωτέον, ωστόσο, ότι την ίδια μόλις χρονιά, το 1998, στο ίδιο περιοδικό (Lancet) δημοσιεύτηκε έρευνα που έθετε υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα της ομάδας Wakefield με το σκεπτικό των μεθοδολογικών σφαλμάτων στην επίμαχη έρευνα (βλ. έρευνα των Chen and DeStefano, 1998). Δεκάδες μελέτες ξεκίνησαν να διεξάγονται παγκοσμίως για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τα αποτελέσματα του Wakefield και της ομάδας των δώδεκα (!) ακόμη ερευνητών που συνυπογράφανε τη δημοσίευση της μελέτης, ήταν ακριβή.

Αρχές τις δεκαετίας του 2000, η Αμερική βρέθηκε διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε ως προς τα αίτια του αυτισμού. Εκατοντάδες άρθρα δημοσιεύονταν στο διαδίκτυο και σε περιοδικά επί του θέματος. Οι μηνύσεις έφτασαν στο απώγειό τους και ο κόσμος άρχισε να πιστεύει, ότι το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων αυτισμού συνδέονταν με ανθρώπινη παρέμβαση! Αργότερα, το 2002, ο προβληματισμός πέρασε και σε Ευρωπαϊκό έδαφος, με την πρώτη έρευνα επί Αγγλικού εδάφους, που συνέδεε το εμβόλιο με την εμφάνιση αυτισμού.

Η σημερινή στάση της επιστημονικής κοινότητας για τον αυτισμό και το εμβόλιο MMR

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη μελέτη του Wakefield, οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν την υπόθεση περί συσχέτισης εμβολίου MMR και εμφάνισης αυτισμού μάλλον εσφαλμένη. Το βέβαιο είναι αντί σκανδάλου επί εδάφους ιατρικών υπηρεσιών για τη χρήση του MMR προέκυψε σκάνδαλο επί εδάφους μελετητών της ομάδας Wakefield για την μεθοδολογική προσέγγιση!

Ο Wakefield φέρεται, σήμερα, ότι πληρώθηκε κάποιες χιλιάδες δολάρια για να υποστηρίξει την άποψη ότι το MMR προκαλεί αυτισμό. Η μελέτη του, που είχε δείγμα 12 περιπτώσεις ατόμων, 9 από τους οποίους είχαν αυτισμό, τέθηκε υπό αυστηρό έλεγχο. Διαπιστώθηκε, ότι μερικοί από τους συμμετέχοντες στο δείγμα δεν είχαν επιλεγεί τυχαίως (όπως υποστήριζε η ομάδα Wakefield) αλλά μέσω ενός δικηγορικού γραφείου που είχε αναλάβει τις υποθέσεις γονέων με παιδιά με αυτισμό και διεκδικούσε αποζημιώσεις για την επίπτωση του αυτισμού στα παιδιά λόγω της χορήγησης του εμβολίου MMR. Κάτω από την πίεση των κατηγοριών για μεροληπτική έρευνα, δέκα από τους τους δεκατρείς ερευνητές που υπέγραφαν τη μελέτη Wakefield έχουν ήδη εκδώσει γραπτές δηλώσεις ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν μπορούν συσχετίσουν τη χορήγηση του εμβολίου MMR με την επίπτωση του αυτισμού.

Παρά την μεγάλη έκταση που συνεχίζει να λαμβάνει το θέμα σήμερα, φαίνεται ότι ολοένα πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι έρευνες που απενοχοποιούν το εμβόλιο MMR. Έρευνες στην Αγγλία (Taylor et al 1999, DeStefano and Chen 1999) συνιστούν ότι τα κρούσματα αυτισμού αυξάνονται σταθερά από το 1979 χωρίς καμία αλματώδη αύξηση από το 1988 και έπειτα, οπότε πρωτο-εισήχθη το εμβόλιο MMR στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπροσθέτως, δεν παρατηρήθηκε πρώιμη ή όψιμη έναρξη του αυτισμού σε παιδιά που εμβολιάστηκαν νωρίτερα ή αργότερα κατά την παιδική ηλικία σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά εμφάνισαν αυτισμό.

Τέλος, οι εν λόγω έρευνες διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία έντονη ανησυχία στους γονείς των παιδιών που εμβολιάζονταν για διάστημα έξι μηνών μετά το εμβόλιο. Ανάλογη έρευνα στη Σουηδία (Gillberg and Heijbel 1998) δεν έχει στηρίξει τη σχέση μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού. Η περίπτωση της Ελλάδας, όπου κατεγράφη ένα ξέσπασμα των κρουσμάτων ερυθράς ελλείψει πολιτικής εμβολιασμών κατά του ιού σε αντιδιαστολή με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που την ίδια περίοδο είχαν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα εμβολιασμών, αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως επιχείρημα υπέρ της πολιτικής με εμβολιασμούς MMR στα βρέφη.

Τελικώς, είναι να ανησυχεί κανείς;

Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον νωρίς για να υποστηρίξει κάποιος, που έχει στρέψει την προσοχή του στις έρευνες και τα δημοσιεύματα και παρακολουθεί τα δρώμενα και τα λεγόμενα ως ενδιαφερόμενος πολίτης, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς εάν αναλογιστεί ότι η έρευνα επί του θέματος συνεχίζεται, επομένως για την ερευνητική κοινότητα το θέμα δε θεωρείται ακόμη λήξαν. Είναι, άλλωστε τόσο μεγάλη η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε γονείς παιδιών με αυτισμού αλλά και την επιστημονική κοινότητα, που θα χρειαστούν αρκετές έρευνες προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα περί συσχέτισης εμβολίων και αυτισμού.

Σήμερα, αρκετοί επιστήμονες αντιμάχονται ένα πλήθος ιστοτόπων, με γνωστότερο ενδεχομένως τον «SafeMinds» (μτφ. «Ήσυχα Κεφάλια») στην διεύθυνση www.safeminds.org, όπου υποστηρίζεται η άποψη ότι ο τοξίκωση με υδράργυρο προκαλεί αυτισμό. Εάν διαβάσει κανείς τα μηνύματα που ανταλλάσσονται στα διεθνή φόρουμ σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών και τη σχέση τους με τον αυτισμό θα διαπιστώσει ότι αρκετοί γονείς εμμένουν στην άποψη ότι η τοξίκωση από τα βαρέα μέταλλα που φέρουν τα εμβόλια ευθύνονται για την εμφάνιση αυτισμού σε κάποιο από τα παιδιά τους.

Έχω την αίσθηση, ότι κάποιοι ίσως να «ασπάζονται» την άποψη περί ευθύνης των εμβολίων, παρά τον καθησυχασμό από τον ιατρό τους, επειδή παίρνουν ενθαρρυντικές απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν την κατάσταση των παιδιών τους, όπως για παράδειγμα, «τι έφταιξε, τι πήγε στραβά;». Πάντως, ένας ιστοτόπος για να ξεκινήσει κάποιος την πορεία του στο διαδίκτυο είναι το «Autism Help For You» (μτφ. «Αυτισμός: Βοήθεια για Εσάς») στη διεύθυνση www.autismhelpforyou.com. Στην κεντρική σελίδα, παρέχονται με τη μορφή τίτλων διάφορες συνδέσεις σε άλλες σελίδες για πάσης φύσης θέμα που σχετίζεται με τον αυτισμό. Οι σελίδες είναι διαθέσιμες μόνο στα Αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για το MMR

Στην Αγγλία, ο Βρετανικός Οργανισμός για την Υγεία (μτφ. «National Health Service») διαθέτει ιστοσελίδα για την πληροφόρηση του κοινού για το εμβόλιο MMR. Δείτε τη σελίδα στη διεύθυνση: www.mmrthefacts.nhs.uk. Η πιο πρόσφατη δημοσίευση (05/07/2006) αναφέρει ότι ακόμη μία έρευνα στον Καναδά αναφέρει ότι ακόμη και μετά την απομάκρυνση του συστατικού thiomersal από το εμβόλιο MMR, τα κρούσματα αυτισμού συνεχίζουν να αυξάνουν. Η μελετητές συνιστούν ότι η άυξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων οφείλεται στην αρτιότερη διάγνωση του αυτισμού από της υπηρεσίες υγείας.

noesi

σχόλιο MySatelite: Δείτε και αυτό το άρθρο στα Αγγλικά

Vaccine Court Awards Millions to Two Children With Autism
bY David Kirby
Posted: January 14, 2013

http://www.uscfc.uscourts.gov/opinions_decisions_vaccine/Unpublished

The federal Vaccine Injury Compensation Program, better known as «vaccine court,» has just awarded millions of dollars to two children with autism for «pain and suffering» and lifelong care of their injuries, which together could cost tens of millions of dollars.

The government did not admit that vaccines caused autism, at least in one of the children. Both cases were «unpublished,» meaning information is limited, and access to medical records and other exhibits is blocked. Much of the information presented here comes from documents found at the vaccine court website.

Some observers will say the vaccine-induced encephalopathy (brain disease) documented in both children is unrelated to their autism spectrum disorder (ASD). Others will say there is plenty of evidence to suggest otherwise.

What’s more, these cases fit the pattern of other petitions, (i.e., Poling and Banks) in which the court ruled (or the government conceded) that vaccines had caused encephalopathy, which in turn produced permanent injury, including symptoms of autism and ultimately an ASD diagnosis.

And most of these children now have taxpayer dollars earmarked for applied behavioral analysis (ABA), an effective therapy specifically designed to treat ASD.

Meanwhile, parents, grandparents, friends and neighbors of both children testified they were developmentally normal, if not advanced for their age when they developed seizures, spiking fevers and other adverse reactions to their vaccines. According to these eyewitnesses, the children never fully recovered, and instead began losing vocabulary, eye contact and interest in others around them, all classic symptoms of regressive autism.

In the first case, involving a 10-year-old boy from Northern California named Ryan Mojabi, the parents allege that «all the vaccinations» received from 2003-2005, and «more specifically, measles-mumps-rubella (MMR) vaccinations,» caused a «severe and debilitating injury to his brain, described as Autism Spectrum Disorder (‘ASD’).»

The parents, who did not want to be interviewed, specifically asserted that Ryan «suffered a Vaccine Table Injury, namely, an encephalopathy» as a result of his MMR vaccination on December 19, 2003.» («Table injuries» are known, compensable adverse reactions to immunizations.)

Alternatively, they claim that «as a cumulative result of his receipt of each and every vaccination between March 25, 2003 and February 22, 2005, Ryan has suffered . . . neuroimmunologically mediated dysfunctions in the form of asthma and ASD.»

In vaccine court, the U.S. Department of Health and Human Services acts as the defendant and Justice Department attorneys act as counsel.

In 2009, Ryan’s case was transferred to vaccine court’s Autism Omnibus Proceedings, according to the docket. A year-and-a-half later, the government conceded that MMR vaccine had indeed caused Ryan’s encephalopathy.

HHS agreed that «Ryan suffered a Table injury under the Vaccine Act — namely, an encephalitis within five to fifteen days following receipt,» of MMR, records show. «This case is appropriate for compensation.»

Whether HHS agreed with Ryan’s parents that his vaccine-induced brain disease led to ASD is unknown. The concession document is under seal.

In December 2003, when Ryan was nearly two, he received his first MMR and hepatitis B vaccines before his family left for an extended trip overseas. That day, his mother testified, Ryan began shaking with uncontrollable tremors and «was really uncomfortable, he didn’t feel well at all.»

The nurse at Ryan’s pediatrician said the symptoms were «pretty normal after the vaccination,» and advised Tylenol. The next day, Ryan began crying, «but it’s not a normal crying,» his mother testified. «He didn’t go to sleep, he was without energy.»

The family considered postponing their holiday, but that wasn’t feasible. The doctor’s office said it was fine to travel. Prior to leaving, Ryan’s mother said, the boy had difficulty breathing and «was without energy and sleepy.» He could no longer hold his head up, something «he could do prior to the vaccinations.» At the airport, Ryan began «screaming,» she recalled. «He was just opening and closing his eyes so hard, he was pulling my hair.»

After his shots, she added, Ryan «stopped saying those words that he had, even mommy and daddy, that he had repeated a hundred times before.»

In early January, while still abroad, Ryan was rushed to the hospital with vomiting, high fever and red spots covering his body «from head to toe in a measles-like rash,» the attending physician said. Ryan was diagnosed with «febrile convulsion, probably related to MMR.»

The next day, another doctor diagnosed him with «high fever, skin rash, tremors, and lethargy,» which were «most likely due to an adverse reaction to multiple vaccines he received earlier.»

Two days later, Ryan returned to the hospital with a persistent fever of 104 or more.

Ryan’s parents testified that, upon returning home, they expressed worry to their pediatrician about behavioral problems, non-responsiveness and language loss, which later produced an ASD diagnosis.

At trial, however, the government argued powerfully that written medical records, and the recollections of Ryan’s doctor, were inconsistent with his parents’ testimony. If Ryan had truly suffered an MMR encephalopathy, for example, his family would never have taken him overseas. And his parents’ complaints of ASD symptoms were raised a full year after returning from abroad, they alleged. It looked like the family had a weak case.

But then something changed.

In October, 2010, Ryan’s attorney filed four new exhibits (under seal) and proposed amending the court’s «findings of fact.» In January and May of 2011, several more exhibits were filed, along with a motion to further supplement the findings of fact.

A month later HHS conceded the case, which moved into the damages phase.

Award details were announced a few days ago: A lump sum of $969,474.91, to cover «lost future earnings ($648,132.74), pain and suffering ($202,040.17), and life care expenses for Year One ($119,302.00),» plus $20,000 for past expenses.

Another undisclosed sum, several millions more, will be invested in annuities to cover yearly costs for life, which could total $10 million or more, not accounting for inflation. Nearly $80,000 was earmarked for ABA in the first two years.

The second case involves a girl named Emily, whose mother, Jillian Moller, filed back in 2003 and has been fighting in vaccine court since. The docket, crammed with 188 items, documents Moller’s extended but victorious struggle to win compensation for Emily, who has seizure disorder and PDD-NOS, a form of ASD.

Moller alleged that Emily was severely injured by a reaction to the DTaP vaccine at 15 months (when MMR, HiB and Prevnar were also given). «She had a vaccine reaction and she just spiraled out of control,» Moller said in an interview.

Emily’s fever spiked to 105.7 and she began screaming. She stared blankly and developed seizures. Before long she began «shaking episodes» at night and «repetitive behaviors, including arm flapping and spinning,» court documents show. Like Ryan, she developed a measles-type rash.

Things went from bad to worse. Emily’s medical record is filled with damage and suffering. One neurologist, for example, noted that Emily «had staring spells and an abnormal EEG.» Another diagnosed «encephalopathy characterized by speech delay and probable global developmental delay that occurred in the setting of temporal association with immunizations as an acute encephalopathy.»

Moller filed for an encephalopathy Table injury in 2003, unaware her daughter would be diagnosed with ASD.

Two hearings were held in 2005. «I was badgered and harassed for four hours on the stand,» she said. «They said Emily couldn’t have been that sick, or else I would’ve taken her to the ER. But I took her to my doctor and he said not to bring her to the hospital!»

Government lawyers insisted that Emily had suffered neither a vaccine injury nor encephalopathy. But every alternative cause they suggested «made no sense, because she showed no signs of those things before that vaccination,» Moller said.

The case dragged on for years, with motions and counter-motions, status reports and expert medical reports. In 2007, Moller filed for summary judgment. That also took years, as more medical records were submitted to bolster Emily’s case.

After the ASD diagnosis, the judge reportedly became convinced that Emily would prevail. «My attorney said she was angry, she felt forced into a corner with no choice but to find for us,» Moller said. «She said, ‘Emily has autism, and I don’t want to give other families who filed autism claims any hope.'»

The government agreed to settle. Last spring the case went into mediation and, on December 3 HHS made its proffer, which was entered into the record on the 28th. Emily was awarded a lump sum of $1,030,314.22 «for lost future earnings ($739,989.57), pain and suffering ($170,499.77) and life care expenses for Year One ($119,874.88) plus $190,165.40 for past expenses.» Some of that money will go to ABA therapy.

Based on the first year payout, another estimated $9 million will buy annuities for annual expenses through life, which after inflation has the potential to pay over $50 million dollars.

HHS did not admit that vaccination caused encephalopathy or autism, but merely decided not to dedicate more resources to defending the case.

«I don’t understand why they fought so hard,» Moller said. «We had the evidence: the EEG, the MRI, everything was consistent with encephalopathy, post-vaccination. How can government attorneys claim what our doctors said happened, didn’t happen?»

Perhaps the feds were loath to concede yet another vaccine case involving autism. Four cases in the Autism Omnibus Proceedings were recently compensated. Three of those cases are marked with asterisks, indicating the government did not conclude that autism can be caused by vaccines. But the fourth autism case that was paid out in 2013 (Ryan’s case? We don’t know) has no such caveat.

As for Emily, she is «not too good,» Moller said. «Her emotional state is fragile, at best. She has seizure problems and autoimmune issues… And it’s a constant fight when you have a vaccine-injured child. It’s not just the disability, it’s the ignorance. The hatred from the medical community towards families like ours is intense.»

Meanwhile, as HHS says it «has never concluded in any case that autism was caused by vaccination,» it is still underwriting autism treatments such as ABA for children in its vaccine-injury program.

 

educate-yourself

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s