Ηλεκτρονικά οι οικοδομικές άδειες από το Φεβρουάριο


Δελτίο Τύπου ΤΕΕ-19/11/2013

Την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακοίνωσαν

ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης

Το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης είναι έτοιμο και εντός Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, ακολούθως στο Δήμο Θεσσαλονικέων και ως το τέλος του πρώτου διμήνου του 2014 σε όλες της Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.

Μέσα από το ίδιο σύστημα θα μπορεί να γίνεται, δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, ο οποίος ηλεκτρονικά θα υποβάλει τη δική του έκθεση.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση ενός εκσυγχρονιστικού εργαλείου και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τον πολίτη» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας πως χάρη στο έργο που υλοποίησε το ΤΕΕ θα εξοικονομηθεί κόστος, χρόνος και προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να απασχοληθεί σε άλλες ουσιαστικές εργασίες, όπως είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμίνης τόνισε πως το σύστημα αυτό διασφαλίζει τη διαφάνεια των υπηρεσιών και αποκλείει αθέμιτες συναλλαγές. Προσφέρει, επίσης, νέα σύγχρονα εργαλεία για τον έλεγχο των αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των κατοίκων» τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα έρχεται να «κουμπώσει» στο υπόλοιπο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το οποίο στον Δήμο Αθηναίων έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν θα υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως, άλλωστε, φάνηκε και στην περίπτωση της ηλεκτρονικής δήλωσης των αυθαιρέτων, αλλά φέρνει το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μηχανικούς, τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, το οποίο και θα λειτουργήσει με δικές του δαπάνες και προσωπικό.

«Εδώ και τρία χρόνια τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς με κάθε αφορμή τονίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης, αλλά ‘φωνή βοώντος’. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας και συνεργαζόμενοι, ζητώντας τη συνεργασία και της Αυτοδιοίκησης» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι, κατά μέσο όρο, για την έκδοση οικοδομικών αδειών βιομηχανικών-βιοτεχνικών κτιρίων, απαιτούνται περίπου 6,5 χρόνια, όταν οι επενδυτές υπολογίζουν να έχουν αποσβέσει την επένδυσή τους στα 7 χρόνια !

«Ελπίζουμε ότι το ‘επόμενο βήμα’ του συστήματος θα είναι ένταξη της αδειοδότησης των βιομηχανιών-βιοτεχνιών, ενώ στόχος μας είναι η ένταξη όλων των άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας πως χάρη στο σύστημα θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί «η ταυτότητα του κτιρίου, όποτε δεήσει το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει το ΠΔ», άρα να υπάρχουν στο εξής στοιχεία για τον σχεδιασμό της αστικής ανάπτυξης από τους Δήμους και τα υπουργεία, που έως τώρα βασίζονται αποκλειστικά σε στατιστικά δεδομένα, που εκ της φύσης δεν περιγράφουν την ακριβή κατάσταση κάθε περιοχής.

«Το ΤΕΕ, παρόλο που επί 3ετία βρίσκεται στη δίνη ενός χωρίς προηγούμενου κυνηγητού από την κυβέρνηση, προσφέρει με τις δικές του δυνάμεις να προσφέρει στους μηχανικούς, στους πολίτες και στην πολιτεία» τόνισε, σε σύντομη παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Αντώνης Πρωτονοτάριος.

Το σύστημα

Το υλοποίησε το ΤΕΕ στο πλαίσιο του έργου της «Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου», εξασφαλίζει και απλοποιεί την διαδικασία για την έκδοση της αδείας και ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αρχείο για την Ταυτότητα του Κτιρίου.

Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αλλαγή στην τομέα της παραγωγής έργων στη χώρα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.

Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται:

Διαφάνεια σε έναν τομέα ο οποίος συστηματικά κατά το παρελθόν έχει διασυρθεί και Εξάλειψη κάθε «ευκαιρίας» για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Δραματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, δίχως υπερβολή, σε σημαντικό βαθμό γινόταν η αφορμή της «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης.

Στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης, των Υπηρεσιών Δόμησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια εποχή που υπάρχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται τα εργαλεία και τα αξιόπιστα στοιχεία που χρειάζονται η τοπική αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ασκούν τις αρμοδιότητές τους (σχεδιασμός και εκτέλεση υποδομών, εφαρμογή σχεδίων, έλεγχος δόμησης), να οργανώσουν αποτελεσματικότερα την παραγωγική λειτουργία των υπηρεσιών τους, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη και κάλυψης των ουσιαστικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος του Τ.Ε.Ε. είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου κεντρικού συστήματος αδειοδοτήσεων, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι διαδικασίες και υπηρεσίες, όπως των αδειοδοτήσεων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (άδειες λειτουργίας & εγκατάστασης βιομηχανιών και βιοτεχνιών) και της ψηφιοποίησης κεντρικών αρχείων, όπως το αρχείο των Υπηρεσιών Δόμησης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι:

• Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες, σύμφωνα με τους ισχύοντες πίνακες πληρότητας, σε ηλεκτρονική μορφή.

• Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια, σύμφωνα με τον γεωγραφικό εντοπισμό, Υπηρεσία Δόμησης, στην οποία οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και τυχόν παρατηρήσεις ηλεκτρονικά και θα γνωστοποιούνται στο μηχανικό σε πραγματικό χρόνο.

• Η άδεια θα εκδίδεται μετά την έγκριση όλων των απαιτούμενων σταδίων και την διαπίστωση πληρότητας για τις απαιτούμενες μελέτες, αλλά και την κατάθεση τυχόν πρόσθετων δικαιολογητικών.

• Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον Μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ.

• Στο ίδιο σύστημα έχει ενσωματωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία εισαγωγής αιτημάτων για έλεγχο, η τυχαία επιλογή ελέγχων δόμησης και τα αποτελέσματα τους.

• Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες, εκτός Υπηρεσιών Δόμησης υπηρεσιών, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων.

Στο σύστημα συμμετέχουν οι εξής δικαιούχοι με τα ακόλουθα δικαιώματα:

• Αρμόδιοι μηχανικοί με πλήρη πρόσβαση, οι οποίοι υποβάλλουν τα στοιχεία για τα έργα που έχουν αναλάβει.

• Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με δυνατότητα ανάγνωσης των φακέλων που αναφέρονται στις δικές τους ιδιοκτησίες.

• Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Υπηρεσιών Δόμησης (με βάση την εσωτερική τους ιεραρχία) με πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των αδειών που ανήκουν γεωγραφικά στη συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης, με δικαίωμα παρεμβάσεων, παρατηρήσεων και έκδοσης διοικητικών πράξεων.

• Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ με πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται χάρη στο σύστημα είναι τα εξής:

• Πλήρης ηλεκτρονική τεκμηρίωση των στοιχείων του φακέλου μιας αδείας δόμησης.

• Δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας χωρίς επίσκεψη μηχανικών και ιδιοκτητών στις Υπηρεσίες Δόμησης, χωρίς την επιβάρυνση με το καθήκον της εξυπηρέτησης κοινού, άρα και την απόσπαση από το κύριο έργο τους των στελεχών των Υπηρεσιών Δόμησης.

• Πλήρης τεκμηρίωση της τυχόν χρονικής καθυστέρησης στην έκδοση μιας αδείας, σε όλα τα στάδιά της.

• Κατάργηση της γραφειοκρατίας στην ανάδειξη των ελεγκτών δόμησης και στην τεκμηρίωση των ελέγχων.

• Μείωση κόστους για την δημιουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των νέων Κτιρίων.

• Για πρώτη φορά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαμηλού κόστους εργαλεία, με ταυτόχρονη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων περιοχών, για την ουσιαστική καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης τόσο από τις Υπηρεσίες Δόμησης, όσο και από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία και τα βήματα υλοποίησης είναι τα εξής:

• Το ΤΕΕ έχει ολοκληρώσει το λογισμικό και απομένει η εγκατάστασή του στον εξοπλισμό για δοκιμαστική λειτουργία μερικών εβδομάδων.

• Στελέχη του ΤΕΕ θα επισκεφθούν τις Υπηρεσίες Δόμησης, θα ενημερώσουν και θα εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους για την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

• Άμεσα θα ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν κατά την διαδικασία επίδειξης και εκπαίδευσης των στελεχών των Υπηρεσιών Δόμησης.

• Ταυτόχρονα, οι ήδη υπάρχοντες για τη διαδικασία των αυθαιρέτων κωδικοί πρόσβασης των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δόμησης, θα επεκταθούν για την είσοδο και στις νέες λειτουργίες, ενώ οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Δόμησης, με τη βοήθεια στελεχών του ΤΕΕ, θα εκχωρήσουν δικαιώματα στους υπαλλήλους τους.

• Με την ολοκλήρωση της πρώτης εκπαίδευσης και της εκχώρησης των κωδικών, επιλεγμένοι μηχανικοί θα εισάγουν πραγματικά αιτήματα τα οποία θα πρέπει να χειριστούν τα στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης, έτσι, ώστε, όλοι να αποκτήσουν πραγματική εμπειρία.

• Αμέσως μετά θα αρχίσει η έκδοση των διοικητικών πράξεων και το ΤΕΕ θα υποστηρίζει τόσο τις Υπηρεσίες Δόμησης, όσο και τους μηχανικούς στην χρήση του συστήματος.

• Σε κάθε περίπτωση, θα ενσωματώνει συνεχώς τυχόν νέες λειτουργίες που θα κρίνονται αναγκαίες ή παρατηρήσεις των χρηστών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – Νίκης 4 – Αθήνα – Τηλ. 210 32.91.501 – E-mail: press@central.tee.gr 4

taxheaven

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s