Τι δεν γνωρίζουν οι καταθέτες. Η αλήθεια για τις «εγγυήσεις»


Τι δεν γνωρίζουν οι καταθέτες. Η αλήθεια για τις «εγγυήσεις»

Με την πρωτοβουλία της AEDBF, την Παρασκευή και Σάββατο 8 και 11 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, με την συμμετοχή σημαντικών Ξένων και Ελλήνων νομομαθών. Στόχος του συνεδρίου ήταν να εξετάσει τις νέες τάσεις στη Νομοθεσία των Τραπεζών και Κεφαλαιαγορών.

Του Γιάγκου Χαραλάμπους*

Το συνέδριο αυτό οργανώθηκε από τον Έλληνα πρόεδρο της AEDBF, γνωστό δικηγόρο Δημήτρη Τσιμπανούλη. Στις δύο ημέρες συνεδριάσεων πρόεκυψαν αρκετά συμπεράσματα που ευελπιστώ ότι σύντομα οι διαφάνειες και οι σημειώσεις παρουσιάσεων να φορτωθούν στο διαδίκτυο για μια περαιτέρω μελέτη από όλους μας.

Στην πρώτη ενότητα με κύριο θέμα «Αποδοχή καταθέσεων: Χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και η εμπιστοσύνη των καταθετών – Acceptance ofd eposits: Funding for credit institutions and depositors’ trust» με κύριους ομιλητές

(α) την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη,

(β) τον κύριο Michel Tison καθηγητή στην τραπεζική και κεφαλαιαγορών νομοθεσία του Financial Law Institute, Ghent University (Belgium) και

(γ) τον δικηγόρο κύριο Ιάκωβο Αναγνωστόπουλο.

Οι προαναφερθέντες εισηγητές κάλυψαν αντίστοιχα τα θέματα:

(i) H φύση και τα χαρακτηριστικά των Τραπεζικών καταθέσεων και η λειτουργία τους «Nature and characteristics of Bank deposits and their function»,

(ii) Εγγυήσεις καταθέσεων «Deposits guarantee» και

(iii) Δυνατότητα μεταφοράς καταθέσεις εντός της ΕΕ «Deposits transferability within the EU».

Σε σχέση με τις διατάξεις του Κανονισμού 575/2013 και 2013/36/ΕΕ που αφορούν τις καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών και τις λοιπές διαδικασίες των τραπεζών μου δόθηκε η ευκαιρία και ο χρόνος να παρέμβω.

Οι αιτιολογικοί νομικοί λόγοι που δόθηκαν, που εγώ για λόγους αρχών εταιρικού και πτωχευτικού δικαίου δεν μπορώ ακόμα να κατανοήσω, είναι ότι η οικονομική κρίση έχει θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την ικανότητα των εθνικών και σε κοινοτικό επίπεδο αρχών για τη διαχείριση των προβλημάτων σε τραπεζικά ιδρύματα. Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενσωματωθεί σε τέτοιο βαθμό, που τα εγχώρια σοκ κρίσεων σε ένα κράτος μέλος μεταδίδονται ταχύτατα σε άλλα κράτη μέλη.

Όπως επεξηγήθηκε με την απλή αιτιολογία για ένα δήθεν προβλεπόμενο συστημικό κινδύνο (systemic risk) μπορούν να εφαρμοστούν πτωχευτικές διαδικασίες με αντίστοιχες που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου, και αυτό με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις κανονισμών της ΕΕ.

Θεωρώ ότι ο μέσος καταθέτης δεν γνώριζε ή ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν «ανώμαλη παρακαταθήκη», ότι δεν αποτελούν μια « άθικτη αξία – untouchable value», ότι οι «εγγυήσεις που μέχρι σήμερα παρέχονται έχουν δημιουργήσει διαφορές σε επίπεδα κάλυψης – disparity in levels of coverage» και ότι «το μέσο εσωτερικής πτώχευσης οδηγεί τους καταθέτες σε ξένα λιμάνια – bail in tool drives depositors away» κίνδυνοι που διατρέχουν οι καταθέσεις των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης με την διαδικασία bail in, και οι οποίοι κίνδυνοι σε καμία σύμβαση, που εγώ είχα εξετάσει για την προπαρασκευή της παρουσίασης μου, δεν αναφέρονται σε αυτές στο πνεύμα της διαφάνειας, εταιρικής συμμόρφωσης και ενημέρωσης των καταθετών.

Η προαναφερόμενη άγνοια μας φαίνεται να ισχύει επίσης και στις διατάξεις του νέου Κανονισμού 575/2013 ΕΕ και της Οδηγίες 2013/36/ΕΕ που θα ισχύσουν από τις αρχές του επόμενου έτους. Οι τράπεζες αλλά και κυρίως οι συνεταιριστικές τράπεζες θα επηρεαστούν με τις διατάξεις των άρθρων 27-29 του προαναφερόμενο Κανονισμού. Κανονιστικές διατάξεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη την αποστολή, το όραμα, και την φύση της κάθε τράπεζας ούτε την ουσιαστική διάκριση των συνεταιριστικών τραπεζών που είναι Εταιρείες Ανοικτού Κεφαλαίου (Capital Driven entities) σε σύγκριση με τις Εμπορικές Τράπεζες που η μορφή τους και ο στόχος είναι η κυρίως η Διαχείριση Καταθέσεων (Deposit Driven Organizations).

*Ο Γιάγκος Χαραλάμπους F.C.C.A. Είναι τεχνικός σύμβουλος της UHY AΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές, Πρώην Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Επίτιμο μέλος (fellow) του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (Association of Certified and Corporate Accountants), μέλος του Συνδέσμου Ελεγκτών Λογιστών Κύπρου, συνταξιούχος ΣΕΣΜΑ και μέλος του Δ.Σ του ΙΜΔΑ

 

fpress

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τι δεν γνωρίζουν οι καταθέτες. Η αλήθεια για τις «εγγυήσεις»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s