Βρέθηκε το ελιξήριο κατά των γηρατειών;


Μια ιστορική ανακάλυψη, που ίσως αλλάξει για πάντα την πορεία γήρανσης του ανθρώπου, έκαναν ερευνητές από το Παιδικό νοσοκομείο της Βοστώνης και το Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας: H πρωτεΐνη Lin28a, εκτός από τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην εμβρυογένεση, συμβάλλει και στην ταχύτερη ανάπλαση των ιστών σε ποντίκια.

Σύμφωνα, όμως, με τις έρευνες που ακολούθησαν αυτό δεν ισχύει για όλα, καθώς μπορεί η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο σε όσα ποντίκια βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που παρήγαγαν την Lin28a σε υψηλά επίπεδα, επουλώνονταν πολύ γρήγορα οι πληγές από ελαφριά τραύματα.

Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι μπορούσαν να αναγεννήσουν ακόμα και τις κομμένες άκρες των δακτύλων τους.

Όλες αυτές οι ιδιότητες της Lin28a, αφορούν και τον άνθρωπο, καθώς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων κλινικών μεθόδων που θα βοηθούν στην ανάπλαση ιστών σε ζωτικά όργανα και θα επιταχύνουν την επούλωση από χτυπήματα, κοψίματα ή μετεγχειρητικές τομές.

Να σημειωθεί ότι εφαρμογές της πρωτεΐνης μπορούν να γίνουν και σε καλλυντικά, όπως για παράδειγμα, σε κρέμες αντιγήρανσης.

 

paraskhnio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s