Το σχέδιο (της ντροπής) για τη φορολόγηση των ανέργων και των αναπήρων πολέμου!


 

sam ven troika Το σχέδιο (της ντροπής) για τη φορολόγηση των ανέργων και των αναπήρων πολέμου!Αφαίμαξη 4,3 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους σχεδιάζει για το 2014 (θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2015) το υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζεται να περικόψει ή να καταργήσει όσες φορολογικές απαλλαγές που έχουν απομείνει στους Ελληνες πολίτες.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να φορολογήσει τα επιδόματα των αναπήρων, της ανεργίας, το ΕΚΑΣ, αλλά και να καταργήσει το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για αναπήρους καθώς και το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που δικαιούνται οι συνταξιούχοι άνω των 65 και οι νέοι κάτω των 30.

Με τους τελευταίους φορολογικούς νομούς καταργήθηκαν οι περισσότερες εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εξοντωτικούς φόρους μέσα στο 2014. Οι φοροαπαλλαγές που παραμένουν σε ισχύ καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον κρατικό Προϋπολογισμό. Το εφιαλτικό σχέδιο είναι να περικοπούν ή να καταργηθούν κάποιες φοροαπαλλαγές, ώστε οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν από το 2014 με επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή «κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές στον Προϋπολογισμό!

Ο κατάλογος των φοροαπαλλαγών θεωρείται από την τρόικα υπέρμετρα «φουσκωμένος» και οι απώλειες εσόδων που προκαλούν πολύ υψηλές, παρά τις πρόσφατες σημαντικές περικοπές, οι οποίες έγιναν την τριετία 2010-2013 με αλλεπάλληλα φορολογικά νομοσχέδια.

Ετσι, μετά την κατάργηση των περισσότερων διατάξεων που προέβλεπαν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων και εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέο γύρο περικοπών φοροαπαλλαγών, με σκοπό να ικανοποιήσει τις καινούργιες απαιτήσεις της τρόικας για εξεύρεση πρόσθετων φορολογικών εσόδων και… απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν όλες οι εναπομείνασες εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αφορολόγητα όρια για πρώτη κατοικία, αφορολόγητα όρια για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων, πρόσθετα αφορολόγητα όρια και ειδικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για χιλιάδες κατοίκους ελληνικών νησιών, απαλλαγές πολυτέκνων, αναπήρων και άλλων ομάδων φορολογουμένων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τεκμήρια, οι οποίες ισχύουν για τους αναπήρους, τους τριτέκνους, τους πολυτέκνους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης στην ίδια δέσμη μέτρων μελετώνται ακόμα να φορολογηθούν οι συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών και οι συντάξεις των πολύτεκνων μητέρων. Ακόμα συζητείται να χάσουν οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι τα αυξημένα αφορολόγητα όρια που έχουν στην αγορά πρώτης κατοικίας.

Στο στόχαστρο, κατά τις πληροφορίες, βρίσκονται:

1) Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για αναπήρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου. Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν.
2) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των αναπήρων.
3) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύουν για τα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες.
4) Η απαλλαγή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον φόρο εισοδήματος. Το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια είναι αφορολόγητο.
5) Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος.
6) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.
7) Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων.
8) Το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με χαμηλό εισόδημα.
9) Οι απαλλαγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.
10) Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας.
11) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
12) Οι απαλλαγές των πολυτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
13) Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους αναπήρους. Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αξία ακινήτου ως 275.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ, εφόσον αυτός που αποκτά την κατοικία είναι έγγαμος με αναπηρία 67% και άνω.
14) Τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τριτέκνους και πολυτέκνους σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.
Τι θα γίνει με τον υπολογισμό (και τα όρια) του εισοδήματος

Σύμφωνα με νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί (ν. 4110/2013 και 4172/2013), από το οικονομικό έτος 2014:

1) Καταργείται το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους που δεν αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

2) Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ίσχυσαν μέχρι φέτος στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα πρόσθετα αυτά αφορολόγητα ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο τέκνα του φορολογουμένου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα. Επίσης, καταργείται η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον εννέα μήνες τον χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές. Οπως προκύπτει από στοιχεία για την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τα οποία περιλαμβάνονται στον τόμο των φοροαπαλλαγών που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας, τα πρόσθετα αφορολόγητα των τέκνων και οι εκπτώσεις φόρων για τους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών προκάλεσαν απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 317,800.000 ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013.

3) Δεν θα εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων ποσοστά μέχρι 10% από τις δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Οπως προκύπτει από στοιχεία του τόμου των φοροαπαλλαγών, οι εκπτώσεις αυτές προκάλεσαν απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 351.000.000 ευρώ μόνο κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013.

4) Καταργείται η φορολόγηση μέρους των κερδών των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιριών ως επιχειρηματικής αμοιβής με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε απώλεια εσόδων 52.790.000. ευρώ στο φετινό εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον με νέες ρυθμίσεις που προετοιμάζονται με στόχο να ισχύσουν από το 2015 και μετά:

5) Θα καταργηθούν οι εναπομείνασες ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος του 10%:
– των δαπανών για δωρεές χρηματικών ποσών και διατροφή λόγω διαζυγίου,
– του ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που υπερβαίνει το 5% του ετήσιου εισοδήματος.

6) Θα καταργηθεί η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η διάταξη αυτή καταγράφεται στον τόμο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας με την επισήμανση ότι προκάλεσε την απώλεια εσόδων ύψους 71.000.000 ευρώ στον φετινό κρατικό Προϋπολογισμό.

7) Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν πρόσθετα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για όσους διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
Πλήγμα στα νησιά

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθούν. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα σχεδιάζουν να καταργήσουν αυτούς τους μειωμένους συντελεστές. Το αποτέλεσμα θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις από 3,6% έως και 6% στα προϊόντα που διακινούνται και στις υπηρεσίες που παρέχονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Η διάταξη που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου καταγράφεται στον τόμο των φοροαπαλλαγών που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας με την επισήμανση ότι προκάλεσε απώλεια εσόδων ύψους 291.300.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2012 (βάσει στοιχείων για τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2012).

Στο στόχαστρο θα μπει και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που ισχύει για τις πωλήσεις φαρμάκων, εμβολίων, βιβλίων εφημερίδων και περιοδικών, για τα εισιτήρια των θεάτρων, καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία. Ο συντελεστής αυτός θα αυξηθεί στο 13% ή στο 19%-21%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στον τόμο των φοροαπαλλαγών, οι διατάξεις για την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% προκάλεσαν το 2012 απώλεια εσόδων ύψους 533.400.000 ευρώ!

Οι μεταβιβάσεις, οι δωρεές και οι κληρονομιές

Φορολογία περιουσίας: Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας θα μπουν, μεταξύ των άλλων, οι διατάξεις που προβλέπουν:

α) αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο,
β) αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος, και σε 250.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος, και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Φόροι και τέλη Ι.Χ. – Λοιπές φοροαπαλλαγές: Θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως φορολογικές απαλλαγές κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους.
Επίσης, θα επανεξεταστούν με σκοπό να καταργηθούν ή να περικοπούν εκατοντάδες άλλες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.

Φοροαπαλλαγές αλλοδαπών: Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που βαίνουν προς κατάργηση είναι και αυτή που αφορά φυσικά πρόσωπα αλλοδαπούς, οι οποίοι, ενώ εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι της χώρας. Με τον τρόπο αυτόν τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα και όχι για το παγκόσμιο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει έσοδα.
Πόσο κόστιζαν τα «προνόμια» για κάθε έτος

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στον αναλυτικό τόμο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας, ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30/9/2013 έφτανε τις 849, ενώ το δημοσιονομικό κόστος που έχουν προκαλέσει φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (υπολογισμένη είτε σε ολόκληρο το έτος 2012 είτε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους).

* Οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών (ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, καθώς και οι λοιπές ρυθμίσεις με τις οποίες προβλέπονται μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετα αφορολόγητα όρια τέκνων, πρόσθετο αφορολόγητο λόγω αναπηρίας, μειώσεις φόρου λόγω εργασίας σε παραμεθόριες περιοχές, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών – ιπταμένων, εκπτώσεις επί του φορολογητέου γεωργικού εισοδήματος λόγω ενοικίων και δαπανών για αγορά εξοπλισμού, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.) προκάλεσαν απώλεια εσόδων συνολικού ύψους 1,015 δισ. ευρώ.

* Οι φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.) επέφεραν απώλεια εσόδων ύψους 54.800.000 ευρώ.

* Οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώθηκαν μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα εισοδήματα (κέρδη) των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.) προκάλεσαν απώλεια εσόδων ύψους 69,800.000 ευρώ.

* Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς και οι απαλλαγές από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας προκάλεσαν απώλεια εσόδων ύψους 1,17 δισ. ευρώ.

* Οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στον ΦΠΑ προκάλεσαν απώλεια εσόδων 942.300.000 ευρώ.

* Οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων επιβάρυναν τον κρατικό Προϋπολογισμό με απώλεια εσόδων ύψους 989.590.000 ευρώ.

* Οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κόστισαν 54.790.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Στέλιος Κράλογλου

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το σχέδιο (της ντροπής) για τη φορολόγηση των ανέργων και των αναπήρων πολέμου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s