Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απέλασε 110.000 μετανάστες


Εκστρατεία εναντίον ξένων εργατών που φέρονται να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Περισσότερους από 110.000 μετανάστες απέλασαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας από τις 4 Νοεμβρίου ως σήμερα στο πλαίσια μιας εκστρατείας εναντίον ξένων εργατών που φέρονται ότι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

«Ο αριθμός των παραβατών οι οποίοι απελάθηκαν από την αρχή της επιχείρησης, την 4η Νοεμβρίου, έως τις 8 το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου έχει φθάσει στους 110.243» ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων.


Η επιχείρηση καταστολής της παράνομης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την χώρα, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μετά το τέλος της επτάμηνης αμνηστίας για τους μετανάστες, των οποίων οι άδειες εργασίας τους είχαν λήξει ή δεν εργάζονταν πια για τις «εγγυήτριες» εταιρείες για τις οποίες υποτίθεται ότι επίσημα εργάζονταν.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία αυτή έχει στόχο εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τους Σαουδάραβες. Το ποσοστό ανεργίας στην χώρα βρίσκεται στο 12%.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι ξένοι στον πληθυσμό των 29 εκατομμυρίων της Σαουδικής Αραβίας, έδειξαν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής το 2010.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης, Άμπντελ Αζίζ Χάουζα δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί, παρά τις επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βασίλειο «έδωσε την ευκαιρία στους παραβάτες» να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής και εργασίας τους, τόνισε ο Χάουζα μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τη νομοθεσία σταθερά, με ακρίβεια και με δίκαιο τρόπο, με πλήρη προσοχή και σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών» προσέθεσε έπειτα.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κατήγγειλε χθες ότι μετανάστες από την Αιθιοπία που βρίσκονται στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου βασίλειο έχουν πέσει θύματα βίαιων επιθέσεων, ενώ εργάτες που έχουν συλληφθεί, κρατούνται χωρίς επαρκή τροφή και στέγη.

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εδώ και μήνες στιγματίζουν τους ξένους εργάτες χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες, εντείνοντας το αντιμεταναστευτικό αίσθημα για να δικαιολογήσουν την καταστολή των εργατών» τόνισε ο Τζο Στορκ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Μέσης Ανατολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης αυτής, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

«Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να χαλιναγωγήσει εκείνους τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας που επιτίθενται εναντίον των ξένων εργατών» συνέχισε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τους περιορισμούς που επιβάλλει στους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι εξαρτώνται από έναν εργοδότη-χορηγό, στα πλαίσια του εφαρμοζόμενου συστήματος εγγυοδοσίας. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι αυτό το σύστημα κάνει τους εργάτες πιο ευάλωτους στην εκμετάλλευση.

e-volos

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απέλασε 110.000 μετανάστες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s