ΟΛΙ ΡΕΝ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ


«Οι Ελληνες βιομήχανοι πίσω από τον εργασιακό Μεσαίωνα»

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

«Εγχώρια κέντρα» φαίνεται να φωτογραφίζει ο Ολι Ρεν, ως εμπνευστές των ειδήσεων που θέλουν αλλαγές στους εργασιακούς νόμους με στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος των απεργιών, αλλά και απελευθέρωση των απολύσεων.

 Ο Ολι Ρεν δεν αρνείται ότι η τρόικα συμμετέχει στις συζητήσεις για την αγορά εργασίας, αλλά… στα σχέδια της κυβέρνησης που είχε αποκαλύψει η «Ε» ήταν η αλλαγή του νόμου περί συνδικαλιστικών ελευθεριών, έτσι ώστε προκειμένου να κηρυχθεί μια απεργία να απαιτείται το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Δημοσιεύματα
Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που έθεταν ερωτήματα για την προέλευση ειδήσεων για αλλαγές στον εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον περιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα ελληνικά συνδικάτα. Την εισαγωγή συγκεκριμένης ρύθμισης με την οποία μια απεργία θα κρίνεται παράνομη εάν δεν έχει συμφωνήσει το 51% του συνόλου των εργαζομένων.

Ρωτούσε την Κομισιόν κατά πόσον «υπάρχουν απαιτήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγές στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα».

Στην απάντησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δεν αρνήθηκε ότι η τρόικα «συμμετέχει σε τακτικό διάλογο πολιτικής με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας», αλλά με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθαρίζει ότι «τα ζητήματα που ανέφερε» ο Ελληνας ευρωβουλευτής «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής».
Στην απάντησή του ο κ. Ρεν αναφέρει ότι η Επιτροπή, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμμετέχει σε τακτικό διάλογο πολιτικής με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ωστόσο, τα ζητήματα που ανέφερε δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής εκ μέρους των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

enet

eleftheroiellines

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s