Το Ταμείο εκτιμά ότι το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση απέτυχε. Σε ποιο ύψος υπολογίζει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα
Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως μετέδωσε το MEGA, στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, σύμφωνα πάντα με το MEGA, το Ταμείο θέλει να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι κακοπληρωτές εκ προθέσεως -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν ενώ έχουν εισοδήματα και καταθέσεις στις τράπεζες.
Από το ΔΝΤ διαβεβαιώνουν ότι στηρίζουν τις ευάλωτες τάξεις και τους αποδεδειγμένα φτωχούς και πως το ζητούμενό τους είναι να «σπάσει» η κουλτούρα των κακοπληρωτών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά το 2009 από τους κατέχοντες οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δεν πληρώνουν… επειδή δεν πληρώνει και ο γείτονας.
Επιπρόσθετα, σημειώνουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προστατεύσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε η «τρύπα» των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη νέας βοήθειας και κατ΄ επέκταση να υπάρξει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.
Αναφορικά με το άλλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, αυτό των αμυντικών βιομηχανιών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λένε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.
Reblogged this on Oxtapus *beta.