Ακουστικογενής αντανακλαστική επιληψία σε γάτες και ανθρώπους


Βρετανία, κτηνίατροι του Davies Veterinary Specialists – ένα από τα μεγαλύτερα κτηνιατρικά κέντρα για ζώα συντροφιάς στην Ευρώπη- ερευνούν τις αιτίες για τις επιληπτικές κρίσεις σε ζώα συντροφιάς, με την υποστήριξη της International Cat Care (ICC) και τη συνεργασία ερευνητών του University College London.

Η φιλοζωική οργάνωση (ICC) άρχισε την έρευνα όταν δέχθηκε αναφορές από ιδιοκτήτες γατών για παράξενη συμπεριφορά των ζώων τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντίδραση των γάτων –ξαφνική κατάσχεση και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις- θα μπορούσε να είναι παρόμοια με την αντανακλαστική επιληψία σε ανθρώπους και ελπίζουν ότι η μελέτη θα οδηγήσει επίσης σε καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.


Οι γάτες βρέθηκε ότι αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους που ενεργοποιούν την επιληπτική κρίση –εμφανίζουν κατάσχεση, κάνουν κύκλους και πέφτουν πάνω στα έπιπλα, για λίγα λεπτά εμφανίζουν απώλεια συνείδησης, παγώνουν και δεν ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, ενώ μπορεί να έχουν σπασμούς και να βγάζουν αφρό από το στόμα.

Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκληθεί από καθημερινούς ήχους, όπως το θρόισμα των εφημερίδων, το τρίξιμο στο αλουμινόχαρτο, ο ήχος από τη σακούλα με τα πατατάκια, το θόρυβο από ένα ψηφιακό ξυπνητήρι, τα χάπια που βγαίνουν από μπλίστερ συσκευασία, τον παφλασμό των αυγών που βράζουν, το κλικ του ποντικιού του υπολογιστή ή τον ήχο ενός κουταλιού αν πέσει σε ένα κεραμικό μπολ.

Εάν ένας τέτοιος ήχος πυροδοτεί αυτή την αντίδραση, τότε έχουμε τον όρο της ακουστικογενής αντανακλαστικής επιληψίας (audiogenic reflex epileps)

Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε Τομ και Τζέρι σύνδρομο, λόγω της ομοιότητάς του με μια σκηνή από τα κινούμενα σχέδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η αντίδραση παύει, μόλις το ακουστικό ερέθισμα σταματήσει.

Οι ερευνητές αναζητούν περισσότερες περιπτώσεις, για να ανακαλύψουν γιατί κάποιοι ήχοι είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν ως έναυσμα για κατάσχεση στη γάτα και εάν μερικές γάτες είναι πιο επιρρεπείς σε επεισόδια.
Η ομάδα θα εξετάσει και την γενετική προδιάθεση της γάτας που είναι πιο πιθανό να υποφέρει.

2-12-13 How a bag of crisps can drive a cat nuts! Vets discover everyday noises can cause seizures in pets
πηγήhttp://www.dailymail.co.uk/news/article-2516592/How-bag-crisps-drive-cat-nuts-Vets-discover-everyday-noises-cause-seizures-pets.html#comments

hellenicrevenge

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s