Το δαχτυλίδι που διαβάζει και μιλάει


Αμερικανοί ερευνητές από το εργαστήριο Fluid Interfaces του MIT δημιούργησαν το FingerReader, ένα δαχτυλίδι ανάγνωσης το οποίο επιτρέπει σε τυφλούς να παίζουν τις πληροφορίες στα… δάχτυλα.

Το αξεσουάρ φοριέται στον δείκτη του χρήστη και διηγείται με ανδρική φωνή το κείμενο που διαβάζει. Όταν εκείνος τοποθετεί το δάχτυλό του στη σελίδα, στην επιφάνεια μιας ταμπλέτας ή ebook, κινώντας το προς τα δεξιά, το δαχτυλίδι ανάγνωσης σκανάρει το κείμενο, μεταφράζοντάς το σε φωνή. Με τη βοήθεια ενός λογισμικού το FingerReader διηγείται την ιστορία που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου. Προκειμένου ο χρήστης να διατηρεί τη σωστή πορεία με το δάχτυλό του, το «εργαλείο» ανάγνωσης διαθέτει δόνηση ώστε ο ίδιος να καταλαβαίνει αν έχει απομακρυνθεί από το σωστό σημείο.

Το FingerReader, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να αντικαταστήσει στο μέλλον υπάρχοντα συστήματα ανάγνωσης τα οποία απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης και που προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες ενώ παρουσιάζουν συχνά ανακρίβειες κατά τη λειτουργία τους.

Η εύχρηστη συσκευή βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα μερικά «ψεγάδια» τα οποία χρήζουν βελτίωσης, όπως η ταχύτητα της ανάγνωσης, το γεγονός ότι είναι ενσύρματη κ.ά.

 

pamepreveza

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s