Από πού έρχεται η ώρα που βλέπουμε στα smartphone και τον υπολογιστή μας;


Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ ε; Πώς γίνεται το smartphone μας να λέει τη σωστή ώρα κάθε στιγμή. Δεν είναι από μόνο του «έξυπνο». Έχει προγραμματιστεί να είναι έξυπνο. Και τα στοιχεία για να είναι ακριβές το smartphone μας όταν λέει την ώρα, έρχονται από κάπου. Από πού;

cummins

Σε μία τρομερά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Atlantic, ο Dr. Demetrios Matsakis, από την θέση του επικεφαλής του τμήματος παρατήρησης του χρόνου στο Παρατηρητήριο του Ναυτικού στις ΗΠΑ, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται επίσημα η ώρα, τα ατομικά ρολόγια που την καταγράφουν με απόλυτη ακρίβεια και την σημασία των στοιχείων αυτών, τόσο για την ακρίβεια της ώρας που βλέπουμε στις συσκευές μας, όσο και για άλλα συστήματα, όπως αυτά του GPS.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη του Dr. Matsakis. Είναι απολαυστική, ακόμα κι αν είναι λίγο δύσκολο να την παρακολουθήσει κάποιος που δεν είναι τρομερά εξοικειωμένος με την Αγγλική. Και μόνο η εικόνα των «ατομικών» ρολογιών με τα οποία μετριέται ο χρόνος, τα οποία είναι τόσο ακριβή ώστε να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα 300 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι συναρπαστική.

Where Time Comes From from The Atlantic on Vimeo.

Κι αν μετά από αυτή τη συνέντευξη θέλετε να μάθετε περισσότερα για το εργαστήριο και τα «ρολόγια» του τμήματος «Ώρας» στο Παρατηρητήριο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάντε κλικ στη σελίδα τους, εδώ.

digitallife

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s