Μπλόκο της τρόικας στη ρύθμιση για 200.000 στεγαστικά


Πάνω στις αντιδράσεις της τρόικας έπεσε η ρύθμιση για 200.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Ουσιαστικά από το περασμένο καλοκαίρι τα νοικοκυριά παραμένουν εγκλωβισμένα και περιμένουν από το περασμένο καλοκαίρι να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της ζητά την παρέμβαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους όχι μόνο δεν είναι αρνητικές αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σύμφωνα με την Ημερησία «περιμένουν να δοθεί το «πράσινο φως», για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χωρίς να χαθεί η επιδότηση του επιτοκίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου, θέμα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας».

Περίπου 97.000 έχουν ενεργά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και 80.000 έως 100.000 είτε έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΟΕΚ είτε έχουν πάρει σπίτια με παραχώρηση.

Με βάση τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση -που παραμένει «παγωμένη» λόγω τρόικας-, για τους 97.000 θα μπορούσε να παραταθεί έως και για 10 έτη η διάρκεια αποπληρωμής. Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε μία μεσοσταθμική μείωση 50% στην καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση.
Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου, η οποία ίσχυε για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ (που σήμερα έχει την αρμοδιότητα).

Στον «πάγο» παραμένουν και 80.000 με 100.000 δικαιούχοι, που έχουν πάρει δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν σήμερα να τα εξυπηρετήσουν.

Εχουν υπάρξει προτάσεις για μία νέα ρύθμιση (στα πρότυπα αυτής που είχε γίνει το 2011) με έκπτωση από 50% έως και 80% στις προσαυξήσεις αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s