Διαμαρτυρία για το «σφαγείο» στα ΚΕΠΑ


Τα ΚΕΠΑ λειτουργούν ως «σύγχρονα, ηλεκτρονικά σφαγεία» περικοπών των αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, φαρμάκων και θεραπειών, αλλά και δυσμενούς αλλαγής και εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας, που σημαίνει «καιάδα» για τους αναπήρους.

Από 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξεων πριν μερικά χρόνια, σήμερα μειώθηκαν περίπου στο 8% και με βάση τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 5%.

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, έξω από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στην οδό Πειραιώς 181 και Χαμοστέρνας, προχώρησαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Με ντουντούκες, συνθήματα και προπαγανδιστικό υλικό, ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν, τα ΚΕΠΑ λειτουργούν ως «σύγχρονα, ηλεκτρονικά σφαγεία» περικοπών των αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, φαρμάκων και θεραπειών, αλλά και δυσμενούς αλλαγής και εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας, που σημαίνει «καιάδα» για τους αναπήρους. Προειδοποιούν ότι από 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξεων πριν μερικά χρόνια, σήμερα μειώθηκαν περίπου στο 8% και με βάση τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 5%.

Ανάλογο είναι το «σφαγείο» και στα επιδόματα αναπηρίας, όπου η κατεύθυνση είναι οι 170.000 σημερινοί δικαιούχοι, να γίνουν 100.000, δηλαδή να μειωθούν κατά 70.000. Το «μαχαίρι» θα πέσει αλύπητα και στο ύψος των επιδομάτων, τα οποία θα ανέρχονται εφεξής σε ποσά που δεν θα ξεπερνούν τα 150 – 200 ευρώ το μήνα – με ελάχιστες εξαιρέσεις – εξέλιξη που καταδικάζει τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην απόλυτη εξαθλίωση.

Στη βάση αυτή, η ΣΕΑΑΝ, γονείς και κηδεμόνες των αναπήρων διεκδικούν: Κατάργηση του παράβολου – χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες σε όλους χωρίς προϋποθέσεις. Ούτε ένα ευρώ περικοπή σε επιδόματα αναπηρίας και συντάξεις. Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση – οδηγία του ΟΟΣΑ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμεΑ.

Ριζοσπάστης

 

disabled

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s