Έσπασε τα…κοντέρ το ΙΤΕ στην αξιολόγηση


Οι αξιολογητές, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, πλέκουν το εγκώμιο για όλα τα ινστιτούτα του Ιδρύματος στην Κρήτη, ιδιαίτερα για το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των ινστιτούτων της ΓΓΕΤ

της Κατερίνας Μυλωνά

Σπάει τα… κοντέρ το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που κόβει πρώτο το νήμα στην αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας! Οι αξιολογητές, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, πλέκουν το εγκώμιο για όλα τα ινστιτούτα του Ιδρύματος, ιδιαίτερα για το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των ινστιτούτων της ΓΓΕΤ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, κατέκτησε τη μέγιστη βαθμολογία (5.0) σε όλα τα κριτήρια που τέθηκαν. Μεταξύ άλλων, οι αξιολογητές επισημαίνουν το σπουδαίο έργο του ΙΗΔΛ- ΙΤΕ στο κομμάτι των λέιζερ και τον καθαρισμό των μνημείων, όπως στην Ακρόπολη.

Σημειώνεται πως τα ινστιτούτα αξιολογήθηκαν για το έργο που είχαν επιτελέσει το χρονικό διάστημα από το 2005 ως το 2012.

Συνολικά, πέντε από τα έξι ινστιτούτα του ΙΤΕ βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας με το Ινστιτούτο Πληροφορικής να κατακτά τη δεύτερη θέση. Το ΙΠ- ΙΤΕ βρίσκεται, όμως, πρώτο όσο αφορά στα ινστιτούτα της κατηγορίας του.

Επίσης, το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών είναι όγδοο στη γενική κατάταξη και δεύτερο στην κατηγορία του, μετά το ΙΠ- ΙΤΕ, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας είναι δέκατο έβδομο και δεύτερο στην κατηγορία του.

Σημειώνεται πως στις επόμενες θέσεις, μετά το ΙΤΕ, βρίσκονται ο Δημόκριτος και το ΕΚΕΤΑ.

ΤΟ ΙΤΕ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»

Παράλληλα, σε σημαντικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζεται το αναστηλωτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μνημεία της Ακρόπολης και η καινοτόμος τεχνική καθαρισμού της επιφάνειας των μαρμάρων με λέιζερ, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πανεπιστημιακών διαλέξεων του Ιδρύματος Ωνάση (University Seminars Program) οργανώνεται κύκλος έξι διαλέξεων με θέμα “The Acropolis Restoration Project and the Laser
Application” οι οποίες πραγματοποιούνται ως τις 4 Απριλίου σε σχετικά τμήματα (Ιστορίας Τέχνης, Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων) στα εξής πανεπιστήμια: Columbia University, Yale University, University of Pennsylvania, Boston University, University of Delaware, Stony Brook University. Οι διαλέξεις παρουσιάζονται από την κ. Βασιλική Ελευθερίου, προϊσταμένη της ΥΣΜΑ, και τον Δρ. Δημήτριο Άγγλο, από πλευράς ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Ο καθηγητής Δ.Άγγλος στο βήμα

Στόχος των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση του σημαντικού και μακρόχρονου έργου αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης και η ανάδειξη της καινοτόμου και διεθνώς πρωτοποριακής τεχνικής καθαρισμού με λέιζερ που εφαρμόζεται καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια στο μνημείο και τα γλυπτά του.

Η ερευνητική ομάδα του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σχεδίασε και κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό και ανάδειξη των αρχαίων αυτών αριστοτεχνημάτων. Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στο συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθίσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, διασφαλίζοντας ότι το αρχικό υπόστρωμα δεν θα αποχρωματιστεί, ούτε θα υποστεί κάποια άλλη ζημιά, και αποκαλύπτοντας παράλληλα την μοναδική του επιφάνεια.

Η εφαρμογή της νέας μεθόδου συντήρησης με λέιζερ ξεκίνησε το 2001 από την ΥΣΜΑ σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Α’ ΕΠΚΑ) και από το 2009 συνεχίζεται και
από το Μουσείο της Ακρόπολης. Στις ολοκληρωμένες εργασίες συμπεριλαμβάνονται ο καθαρισμός της Δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και της φατνωματικής οροφής της πρόστασης των Καρυατίδων.

cretalive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s